POTPISANI SPORAZUMI

Otvoreni Balkan: Povećanje srpskog utjecaja u regiji ili pozitivna inicijativa?

Albanija, Sjeverna Makedonija i Srbija potpisale su u Tirani nekoliko sporazuma, ali BiH, Crna Gora i Kosovo ne žele sudjelovati
 Olsi Shehu/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Albanija, Sjeverna Makedonija i Srbija potpisale su na sastanku u Tirani nekoliko sporazuma kojima nastavljaju realizaciju ideje o "otvorenom Balkanu". Iako je to cilj koji u načelu pozdravlja i Europska unija i međunarodna zajednica jer potiču svaku ideju koja vodi k većoj regionalnoj suradnji, Otvoreni Balkan i dalje ostaje djelomičan jer Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo ne žele biti dio te inicijative. Albanski premijer Edi Rama kao domaćin skupa ponovno je pozvao sve države regije da se uključe u projekt te istaknuo da se putem te inicijative "provode odluke iz berlinskog procesa i stvaranja zajedničkog regionalnog tržišta".

O koristima inicijative u Tirani govorio je i srpski premijer Aleksandar Vučić, nazvavši je "jednom od najboljih ideja u Europi". Ovim sporazumima, kažu potpisnici, olakšat će se kretanje robe, usluga, radnika i ljudi između tri države. Stvorit će se posebne trake na graničnim prijelazima te se neće kontrolirati roba koja ide od jedne do druge zemlje. Priznavat će se i radne dozvole. A najavljeno je da će građani jedne države imati povlastice tijekom posjeta drugima, od jeftinijih cijena u hotelima do plaćanja manjih cestarina.

- Sada ćemo početi razgovarati kako napraviti poseban fond za filmsku industriju, kako obavljati pripreme sportskih klubova, kako spustiti cijenu cestarina za članice Otvorenog Balkana, kako osigurati popuste u smještajima za one koji dolaze iz zemalja Otvorenog Balkana. Napravili smo inicijativu koja će promijeniti lice Balkana - rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Iako je pozvao sve ostale da se pridruže inicijativi, Vučić nije spomenuo Kosovo, nego samo Prištinu. Na Kosovu ideju doživljavaju kao povećanje srpskog utjecaja u regiji i zamjenu za berlinski proces koji je inicirala bivša njemačka kancelarka Angela Merkel i u kojemu Kosovo sudjeluje ravnopravno, kao suverena država. Nedavno Srbija nije pustila na svoj teritorij skupinu boksača s Kosova koji su krenuli na Svjetsko prvenstvo u Beogradu. Taj čin su i zapadni diplomati nazvali "primjerom zatvorenog Balkana".

Puč u stranci

U Tirani je tijekom summita triju lidera održan i prosvjed na koji je pozvao bivši albanski predsjednik Sali Berisha. On je nedavno uvršten na crnu listu SAD-a zbog korupcije, zbog čega je izbačen i iz vlastite stranke te vodi puč unutar te stranke kako bi svrgnuo predsjednika Lulzima Bashu. Njegovi motivi imaju više veze s Edijem Ramom, albanskim premijerom, nego sa zaštitom nacionalnih interesa. Tijekom prosvjeda u Tirani je spaljena i zastava Srbije, što su i osudili sudionici summita.

Pitanje za Bruxelles

Dok su tri države regije jasno dale do znanja da ne žele biti dio inicijative, nejasno stajalište ima Europska unija koja čak stvara veću konfuziju. Iako EU nije nikad službeno podržala inicijativu, jučer se na skupu videovezom uključio povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi koji joj je izrazio potporu. Ostalo je nejasno je li on to učinio osobno ili uime EU. Inače, Europska unija već je poručila da podržava "svaku inicijativu koja je inkluzivna", a ova, dok su u njoj samo tri države, nije takva.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, kojem je ovo zadnji summit jer odlazi s te dužnosti, očekuju da će se svi drugi iz regije uključiti u inicijativu Otvoreni Balkan kad vide koliko ona donosi koristi građanima triju država.

- Jednom će svi doći u Otvoreni Balkan, ali će dotad samo gubiti vrijeme. Tko želi gubiti vrijeme, gubit će ga, a mi koji smo ovdje, dobit ćemo ga. Svi su dobrodošli, mogu imati koristi od inicijative, ali nedolaskom nas neće zaustaviti jer ovaj je proces nepovratan - rekao je albanski premijer Edi Rama.

Na izravno pitanje bi li pozvao Kosovo da ravnopravno sudjeluje sa svojim simbolima, Vučić je rekao da je "to pitanje dio dijaloga u Bruxellesu", a ovdje je riječ o ukidanju ekonomskih barijera u korist svih.

Policija upala u većinski srpsko selo, 10 uhićenih

Specijalne jedinice kosovske policije jučer ujutro izvele su akciju u Štrpcu, kako javljaju srpski i kosovski mediji, koji izvještavaju o najmanje 10 uhićenih. Glavni tužitelj Osnovnog tužiteljstva u Uroševcu, Šukri Jašari, izjavio je kako se istražuje zlouporaba službenog položaja, odnosno davanje mita, navodi Reporteri.

Kako javljaju kosovski mediji, među uhićenima je i bivši predsjednik općine Štrpce, direktor Urbanizma, te više dužnosnika i vlasnika tvrtki, prenosi B92. Terete se za djela primanje mita i zlouporaba službenog položaja. (I.M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:42