KAKO SE GLASA U IOWI?

Ova će država biti prvi pokazatelj toga koliko predsjednički kandidati imaju izgleda na nacionalnoj pozornici...

Trump je u Iowi u značajnom vodstvu među republikanskim kandidatima. No građani Iowe znaju ponekad šokirati

Trumpov predizborni skup u Iowi

 Christian Monterrosa/Afp

Unutarstranački izbori u američkoj saveznoj državi Iowi u ponedjeljak navečer prvi su izborni događaj u sklopu američkih predsjedničkih predizbora.

U Iowi živi manje od jedan posto Amerikanaca, no unutarstranački izbori u toj državi važni su simbolično jer nagovješćuju u kojem će se smjeru predsjednički izbori odvijati.

Za republikanske kandidate koji mjesecima vode kampanju za smjenu demokratskog predsjednika Joea Bidena, Iowa je prekretnica.

Unutarstranački izbori mogli bi im dati vjetar u leđa kako bi dostigli favorita, bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Ili bi mogli potvrditi njegovu potpunu kontrolu nad republikanskom bazom i otvoriti mu širi put prema republikanskoj predsjedničkoj nominaciji.

Što je zbor birača (eng. caucus)?

Zbor birača sastanak je na kojem birači drže i slušaju govore o kandidatima i tada se o njima izjašnjavaju.

Razlikuje se od izbora po tome što na njima birači na izborni dan dođu na glasačko mjesto i ubace listić u kutiju, a oni koji ne mogu doći mogu glasati poštom.

Zborovi birača u Iowi se, pak, održavaju samo navečer i birači moraju osobno doći na mjesto održavanja sastanka kako bi se njihov glas računao. Sastanci se održavaju u crkvama, školama, knjižnicama, čak i privatnim kućama.

Organizira ih politička stranka, a klasične predizbore obično savezne države.

Takav način glasanja bio je daleko rašireniji prije nego sada. Uz Iowu, zborovi birala održavaju se u još samo tri savezne države – Nevadi, Wyomingu i Sjevernoj Dakoti. Održavaju se i na američkim teritorijima kao što su Američka Samoa, Guam i Djevičanski Otoci.

Zašto su zborovi birača u Iowi važni?

Logističke poteškoće njihova održavanja čine Iowu dobrim pokazateljem snage kandidatove biračke baze. Oni koji uspiju pronaći način kako provesti ponedjeljak navečer u gimnastičkoj dvorani mjesne srednje škole za vrijeme snježne oluje vatreni su pristaše svojeg kandidata.

Konkretno, rezultati zborova birača proporcionalno će odrediti koliko će od Iowinih 40 delegata svaki kandidat dobiti. Iowa daje mali broj delegata na nacionalnu razinu pa osvajanje države u tom smislu nije uvijek glavni cilj kandidata.

Ta je država važnija kao prvi službeni pokazatelj koliko neki kandidat ima izgleda na nacionalnoj pozornici.

Povijesno, Iowa je bila važnija za demokratske predsjedničke kandidate nego republikanske.

Kako će republikanci provesti zborove birača u Iowi?

Republikanski birači okupit će se na svojim zbornim mjestima širom države u ponedjeljak navečer.

Sastanke će voditi predsjedatelj i tajnik. Govore ne drže kandidati nego njihovi predstavnici, a potom će birači dati svoj glas na izbornim listićima.

Kako će demokrati provesti zborove birača u Iowi?

Za demokrate, zborovi birača 2024. bit će najvećim dijelom formalnost i neće imati značajnijeg utjecaja na izbornu utrku.

Suprotno od ranijih godina, demokrati u Iowi mogu ovaj put poštom poslati svoj izbor kandidata, na stranačkim zborovima će se uglavnom baviti administrativnim poslovima.

Koji kandidati vode?

Trump je u Iowi u značajnom vodstvu među republikanskim kandidatima. No građani Iowe znaju ponekad šokirati.

Godine 2020., demokratski kandidat Pete Buttigieg neočekivano je osvojio Iowu iako je bio relativna nepoznanica u odnosu na suparnike poput Bidena. Godine 2016., republikanski kandidat Ted Cruz osvojio je tu državu porazivši Trumpa koji je kasnije tvrdio da je to bila prijevara.

Građani Iowe ponose se što se prvi izjašnjavaju u dugom procesu predsjedničkih izbora i često nagrađuju kandidate koji ih ozbiljno shvaćaju boraveći neko vrijeme u njihovoj državi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:02