PROSVJED NA ULICAMA

OVA DJECA IMAJU SNAŽNU PORUKU ZA SVOJE RODITELJE 'Mi smo ovdje i glasni smo, a vi samo buljite u svoje pametne telefone'

 
Prosvjed djece u Hamburgu: 'Igraj se sa mnom, a ne sa svojim telefonom'
 screenshot video, DW Twitter

Djeca u njemačkom Hamburgu održala su prosvjed kojim žele upozoriti svoje roditelje da previše vremena provode buljeći u svoje pametne telefone, umjesto da se igraju s njima. Tako je i moto prosvjeda bio 'Igraj se sa mnom, a ne sa svojim mobitelom'.

Djeca su na prosvjedu držala transparente na kojima je pisalo 'Ne mobitelima' te su uzvikivali 'Mi smo ovdje, mi smo glasni jer vi samo gledate u vaše mobitele'.

Prosvjed je, uz pomoć svojih roditelja, organizirao sedmogodišnji Emil Rustige. On se uzruja svaki put kad njegovi roditelji više pažnje pridaju svojim pametnim telefonima, umjesto njemu. Taj je problem odlučio izvesti na ulicu. Prosvjed se održao 8. rujna na ulicama Hamburga, a Emilu se pridružilo oko 150 ljudi.

Jedno je nedavno američko istraživanje o navikama tinejdžera na drštvenim mrežama pokazalo da oko 33 posto od gotovo tisuću ispitanika, starih između 13 i 17 godina žele da njihovi roditelji manje koriste svoje mobitele i slične uređaje.

'Smeta im to što su njihovi roditelji i prijatelji toliko na društvenim mrežama. Osjećaju se kao da na njih nitko ne obraća pažnju, a vjerojatno ne shvaćaju da i sami to rade', rekao je Ron Dahl, direktor Centra za razvoj adolescenta na sveučilištu u Kaliforniji.

Pedijatrica sa Sveučilišta u Michiganu, Jenny Radesky, objavila je rad u kojem proučava utjecaj tehnologije na odnos djece i roditelja, te je otkrila da je sve više slučajeva u kojima tehnologija utječe na društvene veze, te da je u takvim slučajevima zabilježeno sve više problema u ponašanju djece, piše Quartzy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 23:14