NEUTRALNI AKTER

Ova Hrvatica bila je na čelu operacije spašavanja prvih Hamasovih taokinja: ‘Ovo je dašak nade...‘

Skupština Međunarodnog odbora Crvenog križa izabrala je Špoljarić Egger za predsjednicu Odbora čime je postala prva žena na toj poziciji

Mirjana Špoljarić Egger

 Fabrice Coffrini/Afp/Profimedia

Hamas je u petak oslobodilo dvije američke taokinje, majku i kćer Judith i Natalie Raanan. Operaciju spašavanja taokinja organizirao je Crveni križ, a u njoj je golemu ulogu igrala Mirjana Špoljarić Egger, hrvatsko-švicarska diplomatkinja, predsjednica Međunarodnog odbora Crvenoga križa.

Majka i kći bile su među 203 taoca koje je Hamas oteo nakon ovomjesečne eskalacije sukoba s Izraelom.

O iskustvu oslobađanja taoca Špoljarić Egger oglasila se putem platforme X.

"Puštanje taoca u Gazi dašak je nade. Osjetili smo golemo olakšanje nakon što su se obitelji ujedinile. I dalje pozivamo na akcije za zaštitu i ublažavanje patnji civila pogođenih ovim konfliktom. Kao neutralan akter, zadaća Međunarodnog Crvenog križa je transporta taoca iz Gaze u Izrael", rekla je Špoljarić Egger.

Mirjana Špolajrić Egger rođena je u Ludbregu. Radila je pomoćnica glavnog tajnika Ujedinjenih naroda pomoćnica administratora Programa UN-a za razvoj (UNDP), te je obnašala dužnost direktorice Regionalnog ureda za Europu i ZND. U studenom 2021. Skupština Međunarodnog odbora Crvenog križa izabrala je Špoljarić Egger za predsjednicu Odbora čime je postala prva žena na toj poziciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 06:03