NAJVEĆA PLJAČKA IKAD

Ova je banda od države ukrala nevjerojatnih 54 milijuna, otkrivena njihova taktika u koju godinama nitko nije posumnjao

Peteročlana skupina kriminalaca podrijetlom iz Bugarske podnijela je više od 6000 lažnih zahtjeva za javni novac u Londonu.
 /Kraljevsko Tužiteljstvo

Peteročlana bugarska kriminalna organizacija u Londonu osuđena je za prevaru koju je Državno tužiteljstvo opisalo kao najveću prevaru vezanu uz financijske povlastice u Engleskoj i Walesu.

Skupina od tri žene i dva muškarca podnijela je u periodu od četiri i po godine više od 6000 lažnih zahtjeva preko Univerzalnog kreditnog sistema, institucije koja vrši mjesečne uplate nezaposlenima, koristeći identitete različitih osoba.

Bugarski počinitelji živjeli su luksuznim životom na kreditima vrijednim gotovo 53,9 milijuna funti koje su "ukrali" svojom sofisticiranom taktikom. Podnosili su lažne zahtjeve za takozvani "univerzalni kredit", a na svakom podnesenom zahtjevu bio je drugi broj mobitela te niz lažnih dokumenata, uključujući ugovore o najmu, krivotvorene platne liste i krivotvorena pisma liječnika opće prakse, stanodavaca i zaposlenika. Ako bi zahtjev bio odbijen, pokušavali bi opet, sve dok ne uspiju, piše The Sun.

U nekim zahtjevima koristili su se stvarni podaci ljudi, koji su plaćali bandi kako bi podnijeli zahtjeve u njihovo ime.

U tijeku povrati novca

Trenutno se radi na povratu ogromnih novčanih iznosa, a smatra se kako je dobar dio njih potrošen i na imovinu u Bugarskoj.

Najveća istraga Ujedinjenog Kraljevstva o prijevarama pokrenuta je kada se u zahtjevima pojavio obrazac ponovljenih imena i adresa.

Policajci su zaplijenili više od 900 digitalnih uređaja i pronašli 750 tisuća funta u gotovini, skrivenih u kovčegu ispod kreveta.

Njihova je imovina zamrznuta nakon uhićenja i upada policajaca u nekretnine početkom svibnja prije tri godine. Hrpe novčanica pronađene su skrivene oko njihovih domova, a na jednom od zaplijenjenih mobitela bila je snimka koja je prikazivala jednog od počinitelja, Alija, kako baca novac u zrak po stanu dok ga je nepoznata žena skupljala.

Nakon puštanja na slobodu pod istragom, Ali je pobjegao iz zemlje u Bugarsku te je nakon toga izručen Ujedinjenom Kraljevstvu u veljači prošle godine, kako bi se suočio s pravdom.

"Vrlo ozbiljni napad na sustav pomoći Velike Britanije"

Ben Reid, specijalizirani tužitelj u Upravi za teške gospodarske, organizirane kriminale i međunarodnu upravu CPS-a nazvao je ovaj slučaj „vrlo ozbiljnim napadom” na sustav financijskih pomoći Velike Britanije.

Objašnjavajući kako se banda tako dugo izvlačila sa zločinom, Reid je za The Sun rekao: ‘Kad ste hodali cestom po Wood Greenu, vidjeli biste trgovinu na uglu i činilo bi se sve legitimnim. Ušli biste kroz ulazna vrata i tamo bi bile police s hranom i pićem. Ali straga su bile dodatne prostorije sa stolovima i računalima.

"Banda je iz tih prostorija podnosila tisuće lažnih zahtjeva Odjelu za rad i mirovine potkrijepljenih lažnim dokumentima kao što su ugovori o najmu, ugovori o radu i slično. Izveli su kontinuirani napad na sustav osmišljen kako bi se podržali najranjiviji ljudi u našem društvu te su ga tretirali kao bankomat za financiranje vlastitog raskošnog načina života", dodao je.

U studenom nakon što je banda uhićena, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava uvelo je poboljšani postupak provjere zahtjeva za univerzalni kredit. Mel Stride, državni tajnik izjavio je: "Neizmjerno sam ponosan na rad istražitelja Ministarstva, a moja poruka je jasna, ako činite prijevaru u korist, varate poreznog obveznika, a mi ćemo vas uhvatiti."

Paul Maynard, ministar nadležan za borbu protiv prijevara, naglasio je kako sada više rade na otkrivanju prevaranata te da će im novi plan i strategija pomoći da ih smanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:33