PROJEKT AUTHAGRAPH

'OVA KARTA SVIJETA POSTALA JE ZASTARJELA' Tim japanskih stručnjaka napravio je sasvim novu, kažu da precizno pokazuje veličinu kopnenog područja

 CIA

Japanski arhitekt Hajime Narukawa tvrdi da je riješio problem star nekoliko stoljeća - kako precizno precrtati Zemlju na ravnu površinu, a da svi kontinenti, otoci i oceani budu prikazani u omjerima koji odgovaraju stvarnom odnosu njihovih veličina, piše Independent.

Prema njegovim tvrdnjama, karta svijeta koju je nazvao AuthaGraph to ostvaruje. Ova projekcija pokazuje svijet na četverokutnoj mapi, a relativne veličine su na njoj prikazane što je preciznije moguće.

Da bi to napravili, tim je podijelio svijet u 96 trokuta od kojih su napravili tetraedar (geometrijsko tijelo omeđeno s četiri trokuta), a koji su zatim "razmotali" u četverokutnu plošnu kartu.

Prednost ove karte u odnosu na onu tradicionalnu Mercatorovu projekciju koja datira još iz 16. stoljeća, leži u tome da je ona sačuvala relativne odnose veličina kako se pokazuju u 3D projekciji. Tako otok Grenland više nije na karti veći od Australije (što je zbunjivalo generacije i generacije učenika na nastavi geografije), a centralna područja blizu ekvatora, poput Afrike, više nisu toliko mala.

Ova je projekcija osvojila ovogodišnju nagradu za dobar dizajn u Japanu, koju od 1957. godine dodjeljuje japansko ministarstvo međunarodne trgovine i industrije.

Za one koje zanima više o projektu, mogu ispod pogledati predavanje koje je Narukawa svojedobno održao na ovu temu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:30