ZBRISALI KIM JONG-UNU

OVA METODA DOSAD GOTOVO NIKOM NIJE UPALILA Razotkrivennevjerojatan bijeg iz Sjeverne Koreje

This undated photo released by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on July 26, 2014 shows North Korean leader Kim Jong-Un (2nd R) inspecting the Wonsan Shoe Factory in Kangwon Province. THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE, AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP. AFP PHOTO / KCNA via KNS REPUBLIC OF KOREA OUT RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / KCNA
 KCNA/AFP

PJONGJANG - Dvojica državljana Sjeverne Koreje prema svemu sudeći preplivala su morsku granicu s Južnom Korejom u bijegu od totalitarnog režima Kim Jong-una.

Muškarci u dobi od 20 i 50 godina uočeni su u četvrtak u 4 sata ujutro na otoku Gyodongu, s kojega puca pogled na dva i pol kilometra udaljenu obalu Sjeverne Koreje.

Vojnici koji su u tom trenutku držali stražu odmah su ih uhvatili, a dvojac je pak odmah izrazio želju da prebjegnu na jug. Navodno je riječ o ocu i sinu, no njihov identitet još nije potvrđen.

Prema riječima glasnogovornice južnokorejskog ministarstva ujedinjenja dviju Koreja u tijeku je njihovo saslušanje, što je uobičajena procedura pri ovakvim situacijama. No, ono što nije uobičajeno je način bijega. Ekstremno se rijetko događa da netko sa sjevera prepliva na jug, no u Seulu ne isključuju mogućnost da je ovome dvojcu to pošlo za rukom, s obzirom na tek dva i pol kilometra udaljenosti koju su trebali prevaliti.

Većina državljana Sjeverne Koreje planira bijeg preko kopnene granice s Kinom, a tek onda pokušaju doći do Južne Koreje.

Ribarske brodice koje prijeđu pomorsku granicu, slučajno ili namjerno, često završavaju u rukama pomorskih policajaca. Članovi posade tada dobiju mogućnost izjasniti se žele li ostati u Južnoj Koreji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 18:05