VOĐA TERORISTA

OVA ŽENA ORGANIZATOR JE POKOLJA U KENIJI 'Bijela udovica' supruga je bombaša iz londonske podzemne

Akcija kenijskih snaga sigurnosti protiv islamista koji već dva dana drže taoce u trgovačkom središtu Westgate u Nairobiju je pri završetku, rekao je danas ministar unutarnjih poslova Joseph Ole Lenku. 'Mislim da je operacija pri završetku', rekao je na konferenciji za novinare. 'Kontroliramo sve katove, teroristi ne mogu pobjeći', dodao je

Skupinom napadača koja je u kenijskom šoping centru ubila 68 ljudi zapovijeda 29-godišnja Samantha Lewthwaite, “bijela udovica" Jermainea Lindsayja, jednog od napadača koji su se 7. 7. 2005. raznijeli tijekom terorističkih napada u Londonu, tvrdi britanski tabloid Daily Mail.

HRVAT MIRO SPASIO SEBE I SINČIĆA IZ ŠOPING CENTRA SMRTI 'Tri sata smo bili zatočeni'

List piše da je i njezino ime militantna skupina al-Šabab objavila na Twitteru, zajedno s imenima još osmero zapadnjaka za koje tvrdi da sudjeluju u napadu u Nairobiju.

POKOLJ U ŠOPING CENTRU Objavljene dramatične snimke, među teroristima i Amerikanci?

“Sherafiyah Lewthwaite aka Samantha je hrabra dama! Mi smo sretni što je imamo u svojim redovima", napisali su na Twitteru, navodeći muslimansko ime koje sada koristi ta Britanka.

Među napadačima su, prema tvrdnjama te skupine povezane s al-Qa'idom i londončani Liban Adam (23) i Ahmed Nasir Shirdoon (24).

I pripadnici kenijske vojske primijetili su Lewthwaite.

- Sve kontrolira ta muzungu (bijela) žena. Ona im naređuje što da rade. Približavamo im se – rekao je jedan vojnik.

Irski Independent piše da je Lewthwaite zapravo podrijetlom Irkinja, koja je 2005., tada još u tinejdžerskoj dobi, nekoliko tjedana nakon napada u Londonu zajedno s dvoje djece koje je imala s jednim od londonskih bombaša – nestala.

Ponovno se njezino ime pojavilo 2011., kada je jedva uspjela izbjeći uhićenje, nakon što je policija u njezinom stanu u Mombasi, na kenijskoj obali, pronašla kemikalije slične onima koje je njezin suprug koristio za izradu bombe koju je detonirao na londonskoj stanici King's Cross.

U jednoj pak elitnoj vili blizu turističkog hotela, policija je pronašla municiju, detonatore, automatsku pušku i gomilu gotovine. Lewthwaite, koja je tada putovala pomoću lažne južnoafričke putovnice na ime Natalie Faye Webb opet je nestala. Kenijska policija optužila ju je da je htjela "naštetiti nevinim civilima" pomoću eksplozivne naprave.

Optuživali su je i da je glavna financijerka al-Qa'ide na istoku Afrike, da financira regrutiranje i krijumčarenje mladih muslimana u terorističke kampove za obuku u Somaliji te da tamo obučava i vlastiti ženski džihadistički tim.

Daily Mail piše i da su tijekom talačke krize militanti ubijali muškarce, žene i djecu koji nisu znali izrecitirati stihove Kur'ana ili reći kako se zvala majka proroka Muhameda. Svojim su žrtvama navodno odsjecali šake i spalili im lica kako bi ih bilo teže identificirati. Skupina je navodno dobro organizirana, ima velike količine municije i naočale za noćni vid. Uništili su nadzorne kamere u zgradi kako policija i vojska ne bi mogle pratiti njihove poteze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 15:53