TKO JE BARDELLA

Ovaj čovjek izazvao je večeras tektonski potres u Europi!

Jordan Bardella izgledni je novi predsjednik Francuske

 Jordan Bardella 

 Julien De Rosa/Afp

Francuski predsjednik Emmanuel Macron doživio je u nedjelju težak poraz na europskim izborima od čelnice krajnje desnice Marine Le Pen. Macron je odmah raspustio parlament, rekao kako ne može ignorirati teški poraz na EU izborima, i sazvao nove izbore za 30. lipnja i 7. srpnja.

Iako je Marine Le Pen i dalje zaštitno lice francuske krajnje desnice, njezin 28-godišnji štićenik Jordan Bardella sve joj je više za petama i sve joj više krade svjetla pozornice.

Kad je krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje prije tri mjeseca u Marseilleu pokrenula svoju kampanju za europske izbore, najglasnije klicanje nije došlo za Le Pen, već upravo za Bardellu, karizmatičnog predsjednika stranke.

Čelnik stranke rođen je u Parizu, a poznato ime u francuskoj politici postao je u relativno kratkom razdoblju otkako je krajem 2022. postao šef stranke.

Ankete su predviđale da bi Bardella mogao usmjeriti francusku krajnju desnicu do dosad najveće pobjede na izborima. A izlazne ankete s izbora za EU parlament pokazale su da se upravo to i dogodilo - stranka Marine Le Pen osvaja oko 32 posto glasova, deset više nego na prethodnim europskim izborima 2019. i 17 posto više od Macronove stranke.

Zašto mladi vole Bardellu?

Bardella je posebno popularan među mlađom populacijom. Zašto je tomu tako pokušao je objasniti Le Monde u svom tekstu. U njemu Bardellu nazivaju ‘političarem koji se sprema održati populistički govor obojen ksenofobijom‘ dok ga dvoje 17-godišnjaka uzbuđeno čeka ispred zgrade parlamenta.

U tekstu navode da mlađi glasači, od 18 do 24 godine, obično zaziru od glasanja za krajnju desnicu, ali dolaskom Bardelle to se promijenilo. Gotovo trećina glasača te dobne skupine, prema anketama, danas je dala potporu upravo ‘Nacionalnom okupljanje‘ na izborima za Europski parlament. Prije 20 godina, mladi su ljudi toj stranci na transparentima poručivali ‘da se j***‘, a nova će ih generacija, kako stvari stoje, dovesti na vlast u Francuskoj na izborima koji slijede 30. lipnja i 7. srpnja.

Jedan od razloga koje su naveli je ‘povratak ponosa‘ i nada da će netko konačno poslušati što oni imaju za reći. - On je uz nas, s nama ljudima, za razliku od ostalih. Spustio se među ljude, to bi trebali raditi i ostali, a činjenica da je i sam mlad mu dodatno pomaže, rekla je 20-godišnja studentica Clara za Le Monde.

Bardella je i vrlo aktivan na društvenim mrežama pa i tako lakše prilazi mlađoj populaciji. Ono što ga čini bližim prosječnom Francuzu je i činjenica da dolazi iz obitelji koja se smatra srednjom klasom. Njegova je majka asistentica u nastavi, a otac ima mali biznis. Osim toga, odrastao je u predgrađu Pariza, a roditelji su mu se razveli pa mu odrastanje sigurno nije bilo lako. Mladi u Francuskoj su frustrirani jer godinama gledaju svoje roditelje koji se ‘muče kroz život‘, a ne uspijevaju poboljšati svoj status i financijsku situaciju, a dojma su da drugi napreduju bez truda i rada, što je upravo ono protiv čega se Bardella i ‘Nacionalno okupljanje‘ deklarativno bore.

U razgovoru novinara Le Mondea s mladima koji su došli slušati Bardellin govor nisu baš svi bili na tragu mlade Clare. - Došli smo pogledati budućeg predsjednika. Zašto? Zato što je bijel. Francuska Francuzima, odgovorila je grupa od šest mladih momaka, uopće ne skrivajući svoje rasističke stavove.

Velik broj mladih glasača za Bardellu se odlučilo iz puno jednostavnijeg razloga. - Roditelji su mi glasači ‘Nacionalnog okupljanja. Još od vremena Jean-Marie Le Pena. Obiteljski smo simpatizeri stranke, Bardella je pravi izbor, rekao je za Le Monde jedan mladić koji je htio ostati anoniman. Pa iako se na prvu čini da je razlog za glasanje za Bardellu teško naći, mladi sugovornici Le Mondea dali su ih neočekivano mnogo. Odličan rezultat na izborima za Europski parlament vrlo vjerojatno će se preliti i na parlamentarne izbore, a sve što je Marine Le Pen trebala napraviti, uz tragično lošu francusku vladu, jest gurnuti novo, mlado ime koje je privuklo širok birački spektar.

Popularnost na valu populizma

Francuskoj krajnjoj desnici je, inače, porasla popularnosti u proteklom desetljeću jašući na valu populizma viđenom drugdje u Europi - i bilježi sve bolje rezultate iz izbora u izbore. Bardella je odigrao ključnu ulogu u jačanju pozicije svoje stranke otkako je postao čelnik stranke.

Sada je jedna od francuskih političkih zvijezda u najbržem usponu. Prema jednoj nedavnoj anketi, Bardella je drugi najpopularniji političar u Francuskoj, iza bivšeg premijera Edouarda Philippea i ispred Le Pen. Njegova ‘teflonska‘ popularnost znači da unatoč tendenciji da se udalji od stranačkih linija, nema mjesta za kritiku njegovog vodstva unutar redova Nacionalnog okupljanja.

Veličina percipirane prijetnje od zamaha vođe krajnje desnice je tolika da se smatra da je Macron odabrao 34-godišnjeg Gabriela Attala uglavnom kao izravan odgovor na Bardellin uspon.

- Attal i Bardella su iste generacije, to je očito. Attal ima političku oštroumnost, zna kako iznijeti poantu, sa sadržajem, tako da je to netko tko se može suočiti s Nacionalnim okupljanjem, rekao je Macronov pomoćnik.

image

Jordan Bardella

Julien De Rosa/Afp

‘Arogantni proruski izolacionist‘

Promacronova stranka Preporod, dio grupe Renew Europe, nije imala puno problema s pronalaženjem argumenata protiv Bardelle. Pokušali su ga prikazati kao ‘arogantnog proruskog izolacionista‘, ali za sada im to nije uspjelo.

Preporod se svim silama trudio prikazati Nacionalno okupljanje kao ekstremističku silu, ističući njihove veze s Rusijom, sklonosti protiv EU i saveze s ekstremističkim strankama u inozemstvu.

U tu svrhu, u središte pozornosti stavili su kontroverze oko njemačkog partnera Nacionalnog okupljanja. Članovi AfD-a, čiji zastupnici u Europskom parlamentu sjede u skupini za identitet i demokraciju (ID) u Europskom parlamentu zajedno s onima iz Bardelline stranke, sudjelovali su na tajnom sastanku desničarskih ekstremista na kojem ‘remigracijom‘ planiraju deportirati strance i ‘neasimilirane‘ građane, a to je politika koju Nacionalna fronta službeno odbacuje. Kada su se pojavile vijesti o sastanku AfD-a, to je izazvalo opće negodovanje i masovne prosvjede diljem Njemačke.

No onda je nekoliko tjedana prije EU izbora LePen to odlučila prerezati.

Rekla da njena stranka želi "razlaz" s njemačkom krajnje desnom Alternativom za Njemačku (AfD), što je upućivalo na to da je njemačka stranka postala suviše štetna saveznica uoči izbora za Europski parlament.

Le Pen je u radijskom intervjuu optužila AfD da je bez kormilara te da je pod utjecajem svojih radikalnih elemenata. "Bilo je hitno potrebno uspostaviti sanitarni kordon. AfD ide od provokacije do provokacije", rekla je Le Pen za radio Europe 1.

"Više nije vrijeme da se distanciramo, vrijeme je da se raziđemo s ovim pokretom", rekla je le Pen.

image

Jordan Bardella

Nicolas Tucat/Afp

Navodne veze s Rusijom

Nacionalno okupljanje je također bilo na meti zbog svojih navodnih veza s Rusijom - dugotrajne optužbe protiv stranke na koju je Macron ukazivao u obje svoje predsjedničke kampanje, navodeći zajam od šest milijuna eura koji je stranci dala ruska tvrtka. Kontroverzni kredit je u međuvremenu otplaćen.

U lipnju prošle godine, istražni odbor francuske Nacionalne skupštine o stranom uplitanju označio je Nacionalno okupljanje, čiji je predsjednički manifest 2022. pozvao Francusku da se povuče iz integrirane zapovjedne strukture NATO-a, kao ‘pogonski remen‘ za Moskvu.

Dužnosnici Nacionalnog okupljanja rekli su da su takve optužbe, uključujući one sadržane u nedavnoj istrazi Washington Posta o ruskom uplitanju u francuske poslove, dio kampanje protiv stranke.

- Nacionalno okupljanje ima prorusku liniju, svi njihovi govori u EU parlamentu to pokazuju, rekla je za Politico Nathalie Loiseau, koja se natjecala protiv Bardelle na europskim izborima 2019.

Pojačano distanciranje od Kremlja od strane Nacionalnog okupljanja zabilježeno je od ruske agresije na Ukrajinu u posljednje dvije godine.

Bardella i drugi zastupnici Nacionalnog okupljanja u Europskom parlamentu glasali su za rezoluciju EU-a kojom se osuđuje ruska agresija protiv Ukrajine odmah na početku invazije, ali su kasnije bili suzdržani prilikom glasanja o pružanju financijske pomoći Ukrajini.

image

Jordan Bardella

Stephane De Sakutin/Afp

Kritike na osobnoj razini

Kritike upućene Bardelli ponekad se svode na osobnu razinu.

- Užasnuta sam plitkošću njegove retorike, rekla je francuska političarka Nathalie Loiseau. - Vidim oblik arogancije i pretjeranog samopouzdanja.

Mathieu Gallard, direktor istraživanja u tvrtki za ispitivanje javnog mnijenja Ipsos, rekao je za Politico da stavovi Nacionalnog okupljanja o Rusiji nisu prva stvar s kojom većina glasača poistovjećuje stranku.

- Malo je vjerojatno da će to dovesti do toga da Bardella izgubi glasove i moglo bi u najboljem slučaju spriječiti njegov zamah, rekao je tada. No to se, pokazuju rezultati EU izbora, nije dogodilo.

Bardella je poduzeo dodatne korake kako ne bi izgledao proruski. U prošlogodišnjem intervjuu za l’Opinion rekao je da mu je žao što francuska politička klasa, uključujući NF, nije brže shvatila prijetnju koju Moskva predstavlja.

- Postojala je kolektivna naivnost u pogledu Putinovih ambicija, rekao je tada.

Nekoliko dana kasnije Le Pen je objavila pismo u kojem je kritizirala politiku sankcija EU-a protiv Rusije i ‘neodgovorno ratno huškanje‘, a to se smatralo izravnim odgovorom 28-godišnjaku.

To nije bio jedini put da je Le Pen morala raščistiti stvari.

image

Jordan Bardella

Nicolas Tucat/Afp

LePen mu čuva leđa

Bardella je prekršio stranačke dogovore u brojnim pitanjima, što je dovelo do nekih internih kritika. Nedavno je govorio protiv primjene minimalnih cijena za francuske poljoprivrednike, unatoč podršci pokreta toj politici — što je još jednom natjeralo Le Pen da razjasni službeni stav koji treba slijediti po tom pitanju tijekom sastanka parlamentarne skupine, izvijestio je Politico.

Ipak, Le Pen, čiji je otac Jean-Marie Le Pen osnovao stranku, stoji uz svoje političko čudo i obračunava se s njegovim kritičarima. Prema izvješću Libérationa, bivša predsjednička kandidatkinja otišla je toliko daleko da je potpredsjednika stranke Sébastiena Chenua gurnula uza zid u hodnicima Nacionalne skupštine i zaprijetila mu da će ga isključiti iz pokreta jer je navodno izrazio pritužbe protiv Bardelle.

- Sutra me može udariti kamion, rekla je Marine Le Pen u TV intervjuu, u kojem slučaju, dodala je, Bardella ima politički status i samopouzdanje da je zamijeni, piše Politico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 12:47