MILIJARDE ZA ORUŽJE

Ovaj čovjek postao je najvažnija karika u tektonskom pomaku u njemačkoj politici: ‘Nekada su nam prijetili, a sad...‘

- Ruska invazija na Ukrajinu poboljšala je poslovnu perspektivu Rheinmetala, ali promjena je puno dublja, tvrdi Papperger

Armin Papperger

 Fabian Strauch/Dpa Picture-alliance Via Afp

Šef njemačkog proizvođača oružja Rheinmetalla strastveni je lovac i u uredu drži male modele tenkova, a zbog rata u Ukrajini našao se u žarištu pozornosti i postao važna karika u tektonskom pomaku u njemačkoj politici naoružavanja.

U utorak Armin Papperger podigao je procjenu prihoda Rheinmetalla u ovoj godini budući da bi tvrtka trebala osigurati lavovski dio od 100 milijardi eura koji kancelar Olaf Scholz planira potrošiti na modernizaciju Bundeswehra.

U srijedu kancelar Scholz ipak je odlučio u Ukrajinu poslati tenkove Leopard koje Rheinmetall proizvodi u suradnji s Krauss-Maffei Wegmannom. Nakon toga njegova dionica dosegnula je rekordnu vrijednost, a tržišna kapitalizacija poskočila na nekih 10 milijardi eura.

Njemački ustav zabranjuje isporuku oružja u ratne zone, ali Scholz je u govoru u Bundestagu nakon ulaska ruskih oružanih snaga u Ukrajinu krajem veljače prošle godine najavio zaokret u njemačkoj politici, šaljući Ukrajini pomoć, uključujući i oružje.

‘Vrijeđali su nas‘

Ruska invazija na Ukrajinu poboljšala je poslovnu perspektivu Rheinmetala, ali promjena je puno dublja, tvrdi Papperger.

"Nekada su nas ljudi vrijeđali i prijetili nam. Danas mi govore i pišu: ‘Hvala Bogu što Vas imamo‘", pripovijeda šef Rheinmetalla u razovoru za tjednik Stern, objavljenom ovog tjedna.

"Oružje može napraviti strašne stvari, ali strašne stvari mogu se dogoditi i ako ga nemate, kao što upravo imamo prilike vidjeti u Ukrajini", naglašava Papperger, inženjer koji je u Rheinmetall došao 1990. godine.

Kompanija je osnovana daleke 1889. godine i proizvodila je streljivo za Njemačko carstvo, a bila je ključan dobavljač oružja za njemačku vojsku i u Prvom i u Drugom svjetskom ratu, kada je privremeno nacionalizirana.

Na potezu vlada

Danas proizvodi tenkove Leopard, oklopne transportere Puma i Marder i nekoliko vrsta streljiva, ali i automobilske dijelove i vjetroturbine.

Ukrajini je Rheinmetall izravno isporučio sustave protuzračne obrane, streljivo, vojne kamione i poljsku bolnicu, a mogao bi poslati i 139 tenkova Leopard modela 1 i 2.

Njih 29 modela 2A4 moglo bi stići u Ukrajinu već u travnju ili svibnju, dodali su.

Šef Rheinmetalla ima poruku i za vladu u Berlinu.

Vojni budžet težak 100 milijardi eura trebao bi se u što kraćem roku pretvoriti u konkretne narudžbe, naglašava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2023 07:03