ZADNJI ČUVAR RAJA

Ovaj čovjek već 31 godinu živi sam na otoku van civilizacije. A sada mu prijeti deložacija!

‘Nemam drugi dom. Volio bih znati hoću li se moći vratiti i biti čuvar otoka‘
Mauro Morandi
 Facebook: Mauro Morandi

Mauro Morandi, 81-godišnjak kojeg često nazivaju talijanski ''Robinson Crusoe'' živio je od 1989. godine na otoku Budelli, koji čini dio arhipelaga Maddalena u blizini Sardinije .Te godine jedna nezgoda s čamcem dovela ga ja na napušteni otok poznat po ružičastim plažama.

Od tada je odlučio da će otok postati njegov novi dom. Naselio se u bivše sklonište iz Drugog svjetskog rata s pogledom na uvalu. Upoznao je svaki dio otoka i njegov živi svijet te je odlučio postati njegov zaštitnik.

Sada, zbog odluke vlasti on se do kraja godine mora preseliti s otoka jer će Budelli postati opservatorij za zaštitu okoliša.

Turistima je još od 1990.-ih bilo zabranjeno šetanje ružičastom plažom otoka i kupanje u moru. Ali danju su mogli posjetiti otok čamcem i hodati njegovim stazama iza poznate plaže. Godinama je Morandi, koji danas pomalo nalikuje na Ernesta Hemingwaya,održavao plaže netaknutima i čistio njegove staze. U potpunoj izolaciji daleko od svog rodnog grada Modene u Emiliji Romagni, Morandi je dobivao tek ponekog usputnog posjetitelja, najčešće tijekom ljetnih mjeseci. Jednodnevne izletnike na jahtama i brodicama upoznao bi s ekosustavom otoka.

Ovom talijanskom Robinson Crusoeu, miran život u prirodi bi sada mogao biti naglo prekinut.

- Pomisao na povratak u život i društvo koje se loše odnosi prema prirodi je vrlo uznemirujuća činjenica. Prirodu treba voljeti i poštivati – rekao je za Guardian.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Tramonto

Objavu dijeli Mauro Da Budelli (@maurodabudelli)

Njegova uloga zaštitnika ekosustava prvo je došla pod prijetnju 2013. godine kada je tvrtka koja bila vlasnik otoka bankrotirala. Planove da se otok proda 2013. godine novozelandskom biznismenu Malcolmu Harteu, koji je obećao da će zadržati Morandija na otoku, propale su zbog intervencije talijanske vlade. Sudac sa Sardinije je 2016. godine presudio da se otok vrati u javne ruke. Otokom Budelli sada upravljaju nacionalni parkovi La Maddalena koji planiraju od otoka napraviti centar za obrazovanje o otoku. Zbog toga Morandi mora iseliti iz svog doma do kraja godine.

Mauru Morandiju, koji je više od tri desetljeća živio na rajskom otoku izvan civilizacije prijeti deložacija.

No, on tvrdi da nema ''drugog doma''.

- Razumijem da na otoku trebaju raditi i da ne bih ostao dok se to događa, ali volio bih znati hoću li se nakon toga moći vratiti i biti čuvar otoka - rekao je.

Nagovještaji o njegovoj deložaciji prvi su se puta pojavili 2017. godine, no ljudi su sakupili preko tisuću potpisa u peticiji kako bi se on zadržao na otoku.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

La gioia

Objavu dijeli Mauro Da Budelli (@maurodabudelli)

Posljednji put kada je napustio Budelli bilo je 2018. godine kako bi posjetio svoju djecu u Modeni. Hrana mu se dostavlja brodom s glavnog otoka Maddalene, a solarni sustav ga napaja energijom cijele godine. Zimi, kada nema posjetitelja, provodi dane skupljajući drva, čitajući i spavajući. Morandi je rekao da nije bolovao od prehlade sve vrijeme dok je živio na Budelliju. Iako se brine zbog pandemije koronavirusa u Italiji, pogotovo jer njegova obitelj živi u jednom od najteže pogođenih područja.

Iako se dugo vremena opirao modernom životu, sada svakodnevno i redovito koristi Instagram na kojem su njegove slike otoka postala senzacija na društvenim mrežama. Sada ima preko 50.000 sljedbenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:37