REKORDER

Ovaj dvogodišnjak je najmlađa osoba koja se popela do baznog kampa Mount Everesta: ‘Šokirali smo se kad smo mu testirali krv‘

Vjeruje se da je prethodni rekorder bio četverogodišnjak iz Češke

Obitelj Dallas iz Velike Britanije

 Facebook/Ross Backpack

Dvogodišnji Carter Dallas iz Velike Britanije, postao je najmlađa osoba koja je stigla do baznog kampa Mount Everesta. Iako se pri kraju planinarenja popeo na leđa svog oca Rossa, dječak je uspješno stigao do kampa smještenog na više od 5300 metara visine, prenosi Daily Mail.

Uz njega je bila i majka Jade, a cijela obitelj je trenutno na jednogodišnjem putovanju po Aziji, tijekom kojeg je kamp u južnom dijelu Nepala bio jedna od njihovih planiranih destinacija. Vjeruje se da je prethodni rekorder bio četverogodišnjak iz Češke.

- Carter se snašao bolje od mene i svoje mame, oboje smo dobili blagu visinsku bolest, ali on je bio apsolutno u redu - prisjetio se Ross.

Kako bi bili sigurni da im se sin nije razbolio, posjetili su medicinske radnike u naseljima prije kampa i testirali mu krv. Rezultati su bili puno bolji nego kod njegovih roditelja, koji su ostali “zapanjeni”.

Planinarenje je započelo u roku od 24 sata nakon što su sletjeli u Kathmandu, a prethodno su brzinski kupili vreće za hranu i spavanje. Vjerovali su da su dobro pripremljeni jer cijela obitelj redovito vježba “tehnike disanja” i uranjaju se u ledene kupke - uključujući i dvogodišnjeg Cartera.

Ross i Jade iznajmili su kuću u Škotskoj i kupili tri jednosmjerne karte za putovanje u kolovozu prošle godine. Prvo su odletjeli u Indiju, a zatim posjetili Šri Lanku i Maldive.

Kasnije su se uputili u Nepal, gdje su planinarili do baznog kampa i zatim otišli u Maleziju na vjenčanje. Sljedeća destinacija bila je Singapur gdje su proveli Carterov rođendan i Penang u kojem su proslavili Božić. Tijekom Nove godine, već su bili na tajlandskom otoku Koh Lanta.

Trenutno su u džungli koja je dio tajlandskog rezervata u Khao Soku, a zatim planiraju posjetiti Bangkok i Kambodžu. Ross kaže da je Carter upoznao različite kulture i već naučio njihove pozdrave, što im se sviđa.

- Bio je izložen različitim kulturama i igrao se s djecom u malim naseljima, to mu stvarno “otvara um”. Najviše je volio čuti islamski ezan - objašnjava otac.

Dječak je također razvio ukus za egzotičnu hranu i uživao u jelima poput ribljeg curryja na Maldivima, pilećim nožicama i mesu krokodila u Maleziji. Ipak, najdraže jelo mu je “pad thai” koji je iznimno popularan na Tajlandu.

Obitelj kaže da su im dosadašnji vrhunci putovanja bili posjet sirotištu za slonove i kupanje s njima, razgledavanje Taj Mahala i plivanje s morskim psima na Maldivima.

- Nadamo se da možemo inspirirati druge ljude da izađu i dožive stvarni svijet, to je puno bolje nego samo otići na Tenerife - zaključio je Ross.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:02