RAT OKO LIJEKA

Ovaj liječnik imao je ‘svetu dužnost‘ cijepiti svu djecu. Sada je mrtav, a optužbe se šire: ‘Žele nas sterilizirati!‘

Šire se optužbe da su kapi štetne, zaražene svinjskim mesom ili čak zapadnjačka zavjera za sterilizaciju muslimana

Dijete prima dozu cjepiva protiv dječje paralize u Kabulu, Afganistan, 30. siječnja 2024.

 Saifurahman Safi/Profimedia/Saifurahman Safi/profimedia

Koordiniranje kampanja cijepljenja protiv dječje paralize kako bi se iskorijenio virus dječje paralize u područjima Pakistana je hvalevrijedan potez, ali i vrlo opasan. Desetke pakistanskih djelatnika poliomijelitisa i njihovih policijskih stražara ustrijelili su militanti koji se protive cijepljenju i vide medicinare kao lake mete u širem ratu protiv države. Abdur Rehman posljednji je u dugom nizu zdravstvenih djelatnika napadnutih od strane naoružanih napadača u Pakistanu.

108. žrtva napadača koji se protive cijepljenju

19. siječnja ostvarili su se najgori strahovi obitelji dr. Rehmana. Visoki zdravstveni dužnosnik upao je u zasjedu naoružanih napadača na motociklima. Ustrijeljen je dok se vraćao s posla u okrugu Bajaur uz afganistansku granicu, a u napadu je ozlijeđen i jedan od policajaca. Njegovom smrću broj ubijenih osoblja za polio i njihovih policijskih čuvara u zemlji porastao je na 108. Većina su bili društveni radnici i policajci, išli su od vrata do vrata i davali cjepivo djeci.

Dužnosnici agencije Ujedinjenih naroda koja skrbi o kvaliteti životnog standarda djece i omladine, Unicefa, rekli su da je dr. Rehman bio prvi liječnik koji je ubijen na dužnosti.

Nitko nije preuzeo odgovornost za njihovu smrt

"Smatrao je svoju dužnost vrlo svetom i uvijek je pokušavao doprijeti do dostupne populacije i uvjeriti ih u cijepljenje", rekla je njegova kći Zakira.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za pucnjavu. Područje je preplavljeno militantima, a Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP), krovna skupina naoružanih frakcija, vodi dugotrajnu pobunu usmjerenu na sigurnosne snage i vladine dužnosnike.

Pakistan i susjedni Afganistan jedine su dvije preostale zemlje u kojima je dječja paraliza endemična, nakon 35-godišnje globalne kampanje iskorjenjivanja koja je smanjila broj slučajeva svake godine na samo nekoliko. Šest slučajeva otkriveno je u Afganistanu 2023. i šest u Pakistanu. Nijedna zemlja do sada nije prijavila slučaj u 2024. Pokazalo se da je virus iznimno teško dokrajčiti u ovom dijelu svijeta, unatoč golemim količinama novca koje su potrošene i redovnoj mobilizaciji djelatnika protiv dječje paralize.

Tvrde da su kapi zaražene svinjskim mesom

Protiv kampanje postoji tvrdoglava kombinacija sumnje, siromaštva i nesigurnosti. Militanti TTP-a u prošlosti su naredili obustavu cijepljenja, ali protivljenje je također bilo poklič mnogih vatrenih svećenika i ekstremističkih skupina u regiji. Šire se optužbe da su kapi štetne, zaražene svinjskim mesom ili čak zapadnjačka zavjera za sterilizaciju muslimana.

Protivljenje se pojačalo kada se otkrilo da je CIA vodila lažni program cijepljenja protiv hepatitisa B pokušavajući identificirati Osamu bin Ladena uzimajući DNK uzorke od djece kako bi identificirali njegove rođake.

‘Bojimo se da će nam talibanski militanti nauditi‘

Dr. Rehman, koji iza sebe ostavlja devetero djece i dvije žene, proveo je svoju karijeru nadgledajući kampanje u Južnom Waziristanu i Bajauru, dva okruga poznata po svojoj militantnosti i nasilju.

​Njegova kći ispričala je kako je često govorio da mu je san vidjeti Pakistan bez dječje paralize. "Govorim kako bih istaknula hrabrost svog oca i desetaka drugih koji su položili svoje živote za dobrobit djece", rekla je. Sada se boje da bi im vlastiti život mogao biti ugrožen. "U velikom smo strahu jer se bojimo da će nam talibanski militanti nauditi. Talibani su protiv dječje paralize i već su ubili mog oca."

Obitelj traži od vlade da im da smještaj u obližnjem Peshawaru, daleko od Bajaura. Smrt dr. Rehmana dolazi u vrijeme rastućeg optimizma u kampanji za iskorjenjivanje dječje paralize da bi posljednjih nekoliko slučajeva moglo biti na rubu iskorjenjenja.

Nakon preuzimanja vlasti, afganistanski talibani su ukinuli zabranu

Dužnosnici kampanje kažu da se pristup kampanji u Afganistanu naglo poboljšao završetkom rata. Afganistanski talibani prethodno su zabranili kampanje od vrata do vrata tijekom svoje duge pobune protiv vlade koju podržava međunarodna zajednica, optužujući timove da ih špijuniraju i prikupljaju obavještajne podatke. Sada su afganistanski talibani preuzeli vlast, ukinuli su zabranu, Kraj neprijateljstava znači da timovi za dječju paralizu imaju bolji pristup zemlji nego što je to bio slučaj posljednjih godina.

I u Pakistanu, epidemiolozi kažu da su tvrdoglavi rezervoari virusa, u Karachiju, Quetti i oko Peshawara, već neko vrijeme čisti. U međuvremenu, obitelj dr. Rehmana nastoji održati lijepo sjećanje na njega. "Nikada ga nismo vidjeli ljutog", rekla je Gul Meena, jedna od supruga dr. Rehmana. "Bio je pun ljubavi i ljubazan prema svim članovima obitelji, htio je pružiti obrazovanje svoj djeci, a posebno svojim kćerima."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:04