PRECIZNIJI OD ANKETA

Ovaj okrug od 107.000 ljudi pogađa pobjednike američkih izbora od 1956. Nikome nije jasno zašto

Područje ni po čemu nije specifično, nije ni Amerika u malom, stanovnice i stanovnici jednostavno imaju dobar politički osjećaj
Vigo County Courthouse
 Judson Mccranie/Cretive Commons 3.0/Wikimedia/Bubba73

“Ne vjerujem da će pobijediti s 15 posto kao prije četiri godine. Ima on svojih mana, ali mislim da je učinio sve što je rekao da će učiniti i bio je fenomenalan za ekonomiju”. Tako, nakon što je glasala za Donalda Trumpa, govori Merrill Ashby, 60-godišnjakinja, anesteziologinja. Za The Wall Street Journal.

Njezine su riječi važne jer je riječ o glasačici iz okruga Vigo. A u tom su okrugu od 1956. godine glasali samo za izborne pobjednike. Ali to nije sve, od 1888. godine biračice i birači iz tog okruga u saveznoj državi Indiani su samo dva puta “pogriješili”. Tako su 1952. godine glasali za demokrata Adlai Stevensona, a izbore je dobio Dwight Eisenhower, a 1908. godine je pobjedu odnio William Howard Taft, a oni su izabrali demokrata Jenningsa Bryana.

Novinarima WSJ-a stanovnice i stanovnici pričaju kako zbog tradicije imaju sve veći osjećaj odgovornosti iako će u Indiani elektorsku pobjedu gotovo sigurno odnijeti Trump. Ali, neodlučni birači nisu tako neskloni Joeu Bidenu kao što su prije četiri godine bili prema Hillary Clinton. I zato se i ovdje predviđa tijesna borba.

Okrug Vigo je uistinu fenomen jer ni po čemu drugome ne odskače niti predstavlja neki mikrokosmos Sjedinjenih Država. Stanovnici su 85% bijelci dok ih je na saveznoj razini 60 posto. Vigo ima nižu razinu obrazovanih s diplomom koledža nego što je američki prosjek, a veći postotak siromašnih. Saveznoj je razini blizak samo s udjelom starijih od 65 godina u ukupnom stanovništvu. Razina nezaposlenosti je u kolovozu bila 7,2%, što je 4,3% više nego prije godinu dana, ali je ispod nacionalnog prosjeka od 8,4%. Okrug je prometno čvorište s rijekom Wabash, željeznicom i savezno cestom 70. A ondje se nalazi i savezni zatvor u kojem je 2001. godine usmrćen Timothy McVeigh, koji je 1995. automobilom bombom napao saveznu zgradu u Oklahoma Cityju i ubio 168 ljudi. U cijelom okrugu ima oko 107.000 stanovnika.

Jednostavno, stanovnice i stanovnici imaju dobar politički osjećaj. I zato će i Bidenov i Trumpov tabor u izbornoj noći pomno pratiti kakav je rezultat u okrugu Vigo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:56