PITORESKNO MJESTO

OVAJ PREKRASNI MEDITERANSKI OTOK ĆE VAM PLATITI DA DOĐETE ŽIVJETI ONAMO Nude novac, zemljište, hranu i posao

 
 Profimedia, Alamy

Sunčani otok u Grčkoj okružen prekrasnim morem nudi plaćanje od 450 eura mjesečno onima koji bi došli živjeti na njega, a sve u cilju povećanja populacije tog otoka sa 24 na 300 ljudi.

Otok Antikythira smješten je između Krete i Kythire, a osim 450 eura mjesečno, onima koji bi se doselili nudi i zemljište te besplatnu hranu.

, Image: 138054492, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Biskup Kythere i Monemvasije zajedno s mjesnim vijećem tog sićušnog otoka nada se da će ga novim stanovnicima uspjeti malo oživjeti. Ističu da preferiraju obitelji s djecom, i to s najmanje troje djece.

, Image: 128760621, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Nove stanovnike zaposlili bi kao ribare, poljoprivrednike, graditelje ili pekare.

'To su profesije koje mogu osigurati pristojne prihode onima koji bi došli na naš otok', rekao je predsjednik tog otoka Andreas Charchalakis, prenosi Daily mail.

, Image: 102734729, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Iako je Antikythira udaljen 45 minuta leta od Atene, spada pod administraciju glavnog grada i dio je regije Atika. Na otoku postoje tri zaseoka: Poramos, Galaniana i Charchaliana.

Kako piše Greek Reporter, otkako je počelo oglašavanje da ovaj otok traži nove stanovnike, primljeno je 15 prijava od različitih obitelji.

Mještani su voljni primiti ljude u svoje domove, rekao je Charchalakis, a njegova majka Penelope kaže da priželjkuje da otok bude prepun ljudi.

'Sjećam se starih vremena kad je u školi bilo 70 djece. Ovdje je živjelo 800 ljudi, imali smo dva svećenika... Danas gotovo da uopće više nema djece na otoku', rekla je.

, Image: 102734683, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Jedini je problem taj što struja, telefoni i internet na otoku mogu biti nepredvidivi u slučaju oluje. I vodovod je tek osnovni, a tekuća voda dolazi iz cisterni koje skupljaju kišnicu. No okolica je zaista luksuz: idealna za promatranje ptica, gledanje zvijezda i kupanje u prekrasnom moru.

Ovaj otok ima bogatu povijest: poznat je po Antikythira mehanizmu, brončanom stroju otkrivenom 1900. godine.

, Image: 128719339, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Radi se o analognom računalu koje se koristilo u astronomiji, a smatralo se jednim od najvećih znanstvenih otkrića ikad otkrivenih i drevnom svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:22