ANALITIČAR BANDOV

‘Ovaj tko baci prvu nuklearnu bombu, mora računati da je druga već kod njega. Putin? Nije još stjeran u kut‘

Stručnjak za međunarodne odnose kaže da Putin još uvijek nije stjeran u kut i da ima još čitav niz opcija koje može koristiti

Vladimir Putin

 Twitter Screesnhot

U programu RTL-a gostovao je Goran Bandov, stručnjak za međunarodne odnose sa Sveučilišta u Zagrebu te rekao da nuklearno oružje, unatoč Putinovim prijetnjama, još nije opcija.

"Sigurno u ovom momentu nuklearno naoružanje još nije opcija. On još nije stjeran u kut, ako ikad bude bio stjeran u kut onda ćemo moći ozbiljnije razgovarati. To bi značilo da nema apsolutno niti jednu opciju, da ga njegov narod stjera. U ovom momentu još nismo u toj fazi, on ima još cijeli niz opcija koje može koristiti u ovom ratu i nuklearno je samo faza zastrašivanja. Ona je ružna, strašna i opasna, ali je još daleko od pritiskanja bilo kakvog gumba", kazao je Bandov.

image

Goran Bandov

Boris Kovacev/Cropix

"U tome sigurno svi gube, uključujući i Rusiju. Onaj tko baci prvu bombu, mora računati da je druga već kod njega i da će biti bačena na njega. To je jedna vrlo vrlo opasna eskalacija koja sumnjam da će se dogoditi. Nema u ovom momentu prikazivanja da bi to išlo u tom smjeru. Zapravo se radi o jednoj klasičnoj metodi zastrašivanja koja jest doktrina zastrašivanja, da plašite nekog na suprotnoj strani da ćete ga napasti. Današnji govor ne razlikuje se previše od dosadašnjih. Kada ga analizirate više-manje sve elemente ima prethodnih govora. Jedina razlika je pitanje mobilizacije."

Bandov je dodao da bi Putinov poziv na djelomičnu mobilizaciju kod Rusa mogao stvoriti osjećaj da direktno sudjeluju u ratu.

"Ono što sigurno može stvoriti je osjećaj da je rat sada i u Rusiji. Da Rusi direktno sudjeluju u tom ratu. Dosad su značajno bili pošteđeni tog osjećaja i rat se za njih događao negdje jako daleko. Njihov život donekle je tekao redovnim putem, donekle su bili zaštićeni. S ovim momentom da možete u 5 ujutro možete dobiti poziv, trebate biti spremni i sjesti u autobus i da idete na bojišnicu."

Dodao je i da je mobilizacija bila logičnija prije nekoliko mjeseci, ali je nešto što je ruski predsjednik stalno izbjegavao.

"Ona je bila logičnija prije nekoliko mjeseci. Vjerojatno negdje u travnju bi bila puno logičnija, ali mobilizacija je nešto što je Putin stalno izbjegavao. Vidimo da i sad nije raspisao opću mobilizaciju nego djelomičnu. Mobilizacija je ulazak rata u samu Rusiju. Bilo bi logičnije da je to napravio ranije i da je imao više vojnika na terenu. Sada dovesti nekoga iz bilo kojeg grada u Rusiji na bojišnicu bez ikakve pripreme neće biti tako jednostavno. To nije vojnik kakvog trebate na terenu", kazao je Bandov za RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:42