BRUTALNO SKUPI PROMAŠAJ

'OVAJ ZRAKOPLOV JE NACIONALNA KATASTROFA KOJA ĆE KOŠTATI 1400 MILIJARDI DOLARA!' Bivši časnik i vojni stručnjak 'pokopao' najskuplji borbeni avion

 Matt Cardy / Getty Images

O nedostacima najskupljeg borbenog zrakoplova u povijesti, zapravo najskupljeg američkog vojnog programa u povijesti, tijekom proteklih pet/šest godina pisalo se mnogo puta. Famozni F-35 Lightning, koji se proizvodi u tri varijante (A,B,C) i namijenjen je za izvoz u deset država, većinom članica NATO-a, američke je porezne obveznike do sada koštao stotine milijardi dolara (najniža procjena kreće se oko 400), a još uvijek nije jasno je li, i u kojoj je mjeri spreman za redovne operativne aktivnosti.

Uz potpuno funkcionalnog Lockheed Martin F-22 Raptora, F-35 (istog proizvođača) je jedini višenamjenski borbeni zrakoplov pete generacije koji se nalazi u zračnim snagama neke države, a zamišljen je kao zrakoplov koji će činiti okosnicu zračne premoći SAD-a. No, prema novom izvješću koje je prošlog tjedna našlo svoj put do javnosti, F-35 je daleko od toga.

Izvješće je sastavio Dan Grazier, bivši časnik i donedavni glavni istražitelj na Projektu nadzora nad vladinim programima, koji je na pedesetak stranica detaljno opisao sve nedostatke F-35-ice i zaključio da je riječ o "nacionalnoj katastrofi teškoj 1,4 bilijuna dolara", piše Business Insider.

Matt Cardy / Getty Images

Svoje je izvješće Grazier podijelio u 12 poglavlja (u cijelosti ga na engleskom jeziku možete pročitati na ovom linku), od čega njih 10 detaljno opisuje nedostatke određenih komponenti ili određenih mogućnosti koje zrakoplov navodno ima. Grazier tako navodi da je elektronika na zrakoplovu samo napumpala trošak bez da je donijela do konkretnih pomaka, tvrdi da je F-35 neučinkovit kao lovac, neučinkovit kao bombarder i neučinkovit prilikom pružanja zračne podrške. Nadalje tvrdi da je zrakoplov neprilagođen za djelovanje s nosača aviona, da je njegova borbena spremnost vrlo upitna i da je zapravo jedina "nedvidljiva" stvar oko programa njegova cijena (F-35 bi trebao bit znatno smanjene vidljivosti za radare).

Nakon javnih prigovora predsjednika Trumpa Lockheed Martin je objavio plan da se cijena jednog zrakoplova F-35A smanji na 85 milijuna dolara usporedivo s Boeingovim novim F-18 Super Hornetom. No, Grazier ističe da se radi samo o cijeni nabave u koju nisu uračunati troškovi razvoja, održavanja i testiranja zrakoplova te je zaključio da je kod ovog "Stealth" zrakoplova "nevidljiva jedino njegova stvarna cijena".

Scott Barbour / Getty Images
Lockheed Martin F-35 Joint Strike Fighter australskih zračnih snaga

Za 2016. godinu cijene zrakoplova su 119,6 milijuna dolara za F-35A, 166 milijuna dolara za F-35B i čak 185,2 milijuna dolara za F-35C namijenjen američkoj mornarici. Grazier podsjeća da je Ministarstvo obrane SAD-a procijenilo da će ukupni trošak programa tijekom njegovih pola stoljeća (pod pretpostavkom da je operativni vijek pojedinog zrakoplova 30 godina) biti oko bilijun dolara, što s troškom kupnje F-35-ica iznosi zapanjujućih, ali minimalnih 1,4 bilijuna dolara ukupnog troška. Samo za usporedbu riječ je sredstvima koja odgovaraju iznosu od 233% sadašnjeg proračuna Pentagona ili količni novaca koju Rusija u dva destljeća nije potrošila na svoju vojsku.

U izvješću je također istaknuto da zrakoplov i dalje ima ozbiljnih problema s pouzdanošću, kao i to da je njegov pravi trošak godinama friziran i uljepšavan za američku javnost.

Scott Barbour / Getty Images
Lockheed Martin F-35 Joint Strike Fighter australskih zračnih snaga

S druge strane, valja istaknuti da je F-35 postigao tek inicijalnu razinu svojih sposobnosti, a predstoji mu nadogradnja softwarea za koju Lockheed Martin tvrdi da će značajno poboljšati performanse i operativne mogućnosti zrakoplova. Tako je bivši zapovjednik eskadrile F-35-ica američke mornarice, pukovnik David Berke, istaknuo da "i dalje ne znamo ni 50 do 80 posto onoga što ovaj zrakoplov može" te da i dalje napreduje u razvoju softwarea, hardwarea, integracije sustava dok piloti nastoje dokučiti novi sustav.

Istovremeno, Boeing je već "namirisao krv" te mornarici i zračnim snagama nudi poboljšanu vjerziju prokušanog i pouzadnog F/A-18 Super Horneta za koji tvrde da je ionako esencijalan za bilo kakve borbene operacije novih F-35-ica.

Matt Cardy / Getty Images

Zračne snage SAD-a planiraju kupiti 1763 F-35-ica koje će činiti okosnicu američke ratne avijacije u narednim desetljećima. Osim za SAD, proizvođač Lockheed Martin ovaj ultra-skupi zrakoplov proizvodi i za deset drugih zemalja koje su ga naručile - Veliku Britaniju, Australiju, Norvešku, Italiju, Tursku, Dansku, Nizozemsku, Izrael, Južnu Koreju i Japan. Neke od tih država, poput UK-a i Izraela, već su dobile prve modele.

- Odluka Zračnih snaga SAD-a da prvih 15 F-35-ica proglasi spremnima za borbu šalje moćnu poruku američkim prijateljima i neprijateljima - rekao je svojedobno general na čelu programa, Chris Bogdan.

Matt Cardy / Getty Images
Lockheed Martin u letu: F-35B RAF-a i Zračnih snaga SAD-a

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2023 08:51