POD ŠIVELUČOM

Ovako danas izgleda jutro na istoku Rusije, snimke su nestvarne: ‘Ne izlazite iz kuća!‘

Lokalne vlasti zatvorile su škole i naredile stanovnicima obližnjih sela da ostanu u kućama jer se oblak pepela može raširiti

Posljedice erupcije vulkana Šiveluč u Kamčatki

 Screenshot/Twitter

Pepeo koji je nakon erupcije izbacio vulkan Šiveluč na poluotoku Kamčatki prekrio je obližnja sela sivim vulkanskim pepelom, piše Reuters. Omotač od pepela ponegdje je bio debel i osam centimetara, a očekuje se da će se još "udebljati" jer vulkan i dalje izbacuje pepeo.

Šiveluč je pepeo izbacio na području oko 108 tisuća kvadratnih kilometara. Lava koja je istekla iz vulkana otopila je snijeg i dovela do izdavanja upozorenja od blatnih bujica.

Podsjetimo, Šiveluč je erumpirao rano u utorak i izbacio oblak pepela visok 10 kilometara, što predstavlja povećanu prijetnju zračnom prometu. Za sada nema izvještaja o ozlijeđenima u erupciji.

Tim za odgovor na vulkansku erupciju Kamčatke (KVERT) izdao je crvenu obavijest napominjući da "veliki oblak pepela" putuje zapadno od vulkana i da bi do eksplozije uz izbacivanje pepela do 15 kilometara visine moglo doći bilo kada.

Lokalne vlasti zatvorile su škole i naredile stanovnicima obližnjih sela da ostanu u kućama jer se oblak pepela može raširiti desecima kilometara oko vulkana, rekao je čelnik Ust-Kamčatskog Oleg Bondarenko u objavi na Telegramu.

Bondarenko je rekao da je vulkan eruptirao u 6,31 ujutro po lokalnom vremenu i da se oblak proširio na sela udaljena više od 70 kilometara.

Jedan od najvećih i najaktivnijih vulkana na Kamčatki, Šiveluč ima procijenjenih 60 značajnih erupcija u posljednjih 10.000 godina, a posljednja veća bila je 2007.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:31