UZNEMIRUJUĆI PRIZORI

Ovako izgleda pakao na zemlji: ‘Preživjelo nas je 30 posto. Oko nas sve leševi, sve naši ljudi‘

Prizori s bojišta u ukrajinskoj Avdiivki su šokantni

Prizor s bojišta u Avdiivki

 Screenshot/X

Bitka za Avdiivku, kako je ocijenio Financial Times, ultimativni je test novog ukrajinskog vrhovnog zapovjednika, generala Oleksandra Sirskog, koji za cilj ima obraniti ovaj ključni grad koji se naziva ‘ulazom‘ u obližnji grad Doneck, koji je pod ruskom okupacijom, i stoga kontrola nad njim otvara mogućnost potpune kontrole cijele regije Donbasa, odnosno Donecka i Luhanska.

Zato Rusi tamo i dovlače goleme snage u ljudstvu i opremi, masovno ih gube i istovremeno nadomještaju novima. I dok Sirski također pojačava i osvježava snage kod Avdiivke, ukrajinski borci strahuju od golemih gubitaka jer vojna pomoć sa Zapada presušuje.

"Teško je. Neprijatelj ima puno svega, svake vrste opreme, a mi nemamo gotovo ništa", rekao je za BBC 24-godišnji Andrij, koji se nakon ranjavanja liječi u kamufliranoj kolibi koja služi kao bolnica kod Avdiivke. I to je, čini se, trenutačna ukrajinska realnost u Avdiivki.

Kijev sada užurbano šalje pojačanja u ovaj gotovo potpuno razrušeni grad-utvrdu, kako prikazuje šokantna snimka koja se širi internetom - UPOZORAVAMO DA JE SADRŽAJ SNIMKE IZUZETNO UZNEMIRUJUĆ.

Istovremeno, ukrajinski zapovjednici i promatrači upozoravaju na pogoršanje situacije na bojnom polju oko tog mjesta na prvoj liniji bojišnice. Ruske snage već nekoliko mjeseci provode ofenzivu na grad, nastojeći ga okružiti i osvojiti, unatoč navodno golemim gubicima u ljudstvu i opremi u napadima ‘ljudskih valova‘.

Avdiivka se nalazi na uzvisini u Doneckoj oblasti, na periferiji grada Donecka koji je od 2014. u središtu napora Kremlja da raskomada Ukrajinu. Grad je sravnjen sa zemljom u ruskoj ofenzivi, a snage Kremlja ostvaruju spore i skupe uspjehe, upravo kako su to činile prošle godine u bitci za Bahmut.

Također, isto kao u slučaju Bahmuta, grada koji je bio od male ili barem ograničene strateške važnosti, Kijev je odlučio braniti Avdiivku i nanijeti što je više moguće štete ruskim snagama koje napreduju.

"Glavni cilj je natjerati Rusiju da plati što je više moguće za zauzimanje ove lokacije", kaže za Newsweek Ivan Stupak, bivši časnik Službe sigurnosti Ukrajine (SBU), a sada savjetnik odbora za nacionalnu sigurnost, obranu i obavještajne poslove ukrajinskog parlamenta. "No, istovremeno, imamo i vrlo teške gubitke naših vojnika", dodao je.

Andrij Kramarov, vojni stručnjak i bivši časnik u ukrajinskim oružanim snagama, kaže, pak, kako je ukrajinska strategija kod Avdiivke ta da ruski gubici budu puno veći od ukrajinskih. "Ako se naši gubici izjednače, došlo bi do situacije da se moramo povući iz Avdiivke".

Ovoga tjedna su se pojavila najnovija izvješća o ukrajinskim pojačanjima koja su hitno upućena na stratešku isturenu točku kod grada, koja pruža širok pogled na okolicu i mogućnost gađanja neprijateljskih meta na bojnom polju. "Nemamo dovoljno sposobnosti da držimo grad, ali pojačanja dolaze i računamo na prijateljske jedinice", rekao je Ivan Sjekač, glasnogovornik 110. brigade, postrojbe koja se bori u Avdiivki gotovo dvije godine, od početka ruske invazije.

Sumorna slika

Vojne formacije ukopane u Avdiivki gotovo dvije godine "ekstremno su iscrpljene", kaže Stupak. "Potreban im je odmor." Nove postrojbe, kako je pisao Forbes, možda uključuju 3. jurišnu brigadu i mogle bi olakšati napetost među tamošnjim ljudstvom.

No, cjelokupna slika kada je taj razoreni grad u pitanju svejedno je sumorna. Izvješće američkog think-tanka Institut za proučavanje rata (ISW) u utorak navečer zabilježilo je objave ruskih proratnih vojnih blogera u kojima se ukazuje na napredovanje ruskih snaga u sjevernoj, južnoj i središnjoj Avdiivki u nedavnim borbama. "Mogli bismo izgubiti grad ovog mjeseca", ističe Stupak, upozorivši kako je moguće da će doći do ukrajinskog povlačenja poput onog u bitkama za Bahmut i Marinku. "Situacija je kritična jer su gotovo opkolili naše snage. Vrlo je loša i vrlo je slična Bahmutu".

Kramarov, pak, navodi da je borba teška, ali smatra da nije izgubljena. "Zbog manjka topništva, nažalost ne možemo držati položaje", rekao je on, ističući da su smrtonosne FPV bespilotne letjelice bile ključne za branitelje koji vape za streljivom. "U vojnom kontekstu, ne možete parirati bez snažnog topničkog štita, ne možete držati položaje, pogotovo sada kada su Rusi u Avdiivki", dodao je Kramarov.

Nedavno rusko napredovanje ostvarilo je "dva proboja" u ukrajinskim linijama na sjeveroistoku i jugoistoku grada, dodao je. "Situacija je teška, da, ali mi se bavimo obranom. Nismo izgubili Avdiivku, ne odlazimo sada iz Avdiivke. Trenutak kada treba napustiti grad bit će onaj kada više nećemo moći izdržati... Situacija nije katastrofalna, za sada je vrlo, vrlo teško bojno polje", smatra on.

Avdiivka je i politička bitka

Novi ukrajinski vrhovni zapovjednik, koji je na toj funkciji prošlog tjedna zamijenio i među vojnicima i među građanima iznimno popularnog generala Valerija Zalužnog, izrazio je zabrinutost. "Neprijatelj je sada u ofenzivi praktički duž cijele bojišnice", rekao je Sirski za njemačku televiziju ZDF u intervjuu snimljenom nedugo prije njegova promaknuća. "Prešli smo s ofenzivnih akcija na provođenje obrambene operacije".

Sirski je u srijedu posjetio Avdiivku i područje Kupjanska na prvoj crti zajedno s ministrom obrane Rustemom Umerovim. "Operativno okruženje je izuzetno složeno i stresno", napisao je on na Telegramu. "Ruski okupatori nastavljaju pojačavati svoje napore i imaju brojčanu prednost u ljudstvu. Ne broje gubitke i nastavljaju koristiti taktiku ‘ljudskih valova‘". "Donesene su brojne važne odluke usmjerene na jačanje borbenih sposobnosti naših vojnih postrojbi i sprječavanje neprijateljskih akcija", rekao je Sirski nakon posjeta prvoj crti bojišnice.

Avdiivka je istovremeno i intenzivna politička bitka za obje strane. Ruski predsjednik Vladimir Putin želi napokon ostvariti rijetku pobjedu na bojnom polju uoči predsjedničkih izbora u ožujku. "Moraju prije dana izbora pokazati da je ruska vojska moćna", komentira Stupak. S druge strane, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u međuvremenu treba pokazati svom narodu i svojim zapadnim partnerima da Ukrajina još uvijek može voditi teške bitke i nanijeti velike gubitke Rusiji. Ratni napori Kijeva su prilično poljuljani nakon dvije godine, a daljnji porazi potkopali bi očajničke apele Zelenskog zapadnim saveznicima za više vojne pomoći.

Pokazat će se tko je bio u pravu

Odluka Zelenskog da se bori za Bahmut unatoč užasnim žrtvama bila je kontroverzna. Tu je bitku kao zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga nadgledao upravo Sirski, kojeg dio ukrajinskih vojnika optužuje da ne mari u dovoljnoj mjeri za visoku cijenu borbi u ljudskim životima te da je braniteljske snage predugo držao kod Bahmuta, da bi grad na kraju bio izgubljen. U dijelu vojnih snaga zbog toga je nepopularan i dobio je nadimak ‘Mesar‘.

No, Sirski je također zaslužan za uspješnu obranu Kijeva u prvim mjesecima rata i munjevitu protuofenzive kojom je oslobođen velik dio regije Harkiv u jesen 2022. Prije invazije punog opsega na Ukrajinu, proveo je osam godina boreći se protiv separatističkih proruskih snaga u regiji Donbas.

"Iskusan je", kaže Kramarov. "U tako dugom ratu, vrlo je važno ubaciti svježu krv u zapovjedništvo... Imamo jako dobre nove generale iz nove generacije".

Čini se da su predsjednik i njegov novi vrhovni zapovjednik spremni za još jednu obrambenu bitku u Avdiivki. Vrijeme će pokazati tko je bio u pravu, a tko u krivu, zaključio je Stupak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 01:47