RIJEDAK FENOMEN

‘Ovako nešto u ovom stoljeću nismo vidjeli!‘: Stručnjak objasnio što se događa s morem kod Trsta

Važnu ulogu igrao je tanki sloj magle, koji se već nekoliko dana zadržavao nad morem

Ilustracija

 Moritz Frankenberg/Dpa Picture-alliance Via Afp

Svi koji su se jutros zatekli u blizini dvorca Miramar mogli su zapaziti u morskom rezervatu prirodni fenomen kakav nije viđen 25 godina. Iznad razine mora tijekom noći se na širem području Tršćanskog zaljeva stvorila tanka kora leda, piše Primorski dnevnik.

Sličan prizor zadnji out je zabilježen prije 25 godina, točnije 25. siječnja 1999. godine, kada su vremeni uvjeti bili slični današnjima.

Tada se pisalo o pravoj senzaciji, jer su izmjerene temperature bile nekoliko Celzijevih stupnjeva iznad nule.

Novinar Darko Bradassi piše da nad tim područjem vlada čvrsta anticiklona s vrlo toplim visinskim zrakom .

Radiosonda iz Rivolta je tako odredila točku smrzavanja vode na visini od oko 2.936 metara u ponoć, što ukazuje na stabilnu atmosferu i izražen temperaturni obrat.

Jutros su izmjerena 3,4 stupnja Celzijusa na pristaništu u Trstu.

- Zbog izražene stabilnosti atmosfere i odsustva značajnih vjetrova, vrlo je vjerojatno da su temperature u najnižim prizemnim slojevima bile nekoliko stupnjeva niže nego na visini od oko dva metra, gdje su postavljeni službeni termometri, objasnio je Bradassi.

Prema njegovim riječima, važnu ulogu igrao je tanki sloj magle, koji se već nekoliko dana zadržavao nad morem, zaustavljao sunčeve zrake i povećavao koncentraciju slatke vode u tankom gornjem sloju mora, kao i vrlo mirno more. Dodaje se da je more zadnjih dana bilo potpuno mirno, bez valova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:32