ZBOG INFLACIJE

Ovako se to radi: Portugal produljuje nultu stopu PDV-a na hranu do kraja godine!

Vlada u Lisabonu smanjila je u travnju stopu PDV-a za 46 osnovnih prehrambenih namirnica

Antonio Costa

 Patricia De Melo Moreira/Afp

Portugalska vlada produljit će nultu stopu poreza na dodanu vrijednost (PDV) na osnovne prehrambene namirnice do kraja godine kako bi obiteljima ublažila teret inflacije, rekao je premijer Antonio Costa.

Vlada u Lisabonu smanjila je u travnju stopu PDV-a za 46 osnovnih prehrambenih namirnica, uključujući mlijeko, kruh, rižu, rajčice i neke vrste mesa i ribe sa šest na nula posto.

Mjera je trebala ostati na snazi do kraja listopada.

Na sastanku Socijalističke stranke u srijedu navečer premijer Costa rekao je da će vlada odobriti produljenje nulte stope do 31. prosinca jer je dala pozitivne rezultate.

"Mjera je pomogla smanjiti cijene. Želimo i dalje kontrolirati cijene osnovnih prehrambenih proizvoda kako bismo pomogli portugalskim obiteljima", rekao je premijer.

Podaci najveće portugalske udruge za zaštitu potrošača Deco pokazali su da su cijene osnovnih namirnica uključenih u tu košaricu pale za 7,94 posto od travnja do kolovoza, naveo je Costa.

Inflacija u Portugalu kontinuirano slabi, kliznuvši s 10,1 posto u listopadu lani, najviše razine u više od 30 godina, na 3,7 posto u kolovozu.

Portugalski premijer istaknuo je i da vlada do kraja mjeseca planira usvojiti nove mjere koje bi trebale pomoći obiteljima na udaru podignutih kamatnih stopa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:46