GAF MAŠINA

Ovako više ne ide: Pogledajte nadrealan gaf Joea Bidena u predizbornom govoru. Još je bizarnija reakcija Bijele kuće...

Gaf predsjednika Bidena posljednji je na rastućem popisu tijekom njegovih govora visokog profila

Joe Biden

 /Screenshot Youtube

Čini se da je predsjednik Joe Biden tijekom predizbornog govora u nedjelju pomiješao francuskog predsjednika Emmanuela Macrona s Francoisom Mitterrandom, bivšim predsjednikom Francuske koji je umro 1996., piše Independent.

Zabuna se dogodila tijekom predizbornog skupa u Las Vegasu, gdje je Biden ispričao anegdotu o sastanku s čelnicima G7 u lipnju 2021.

81-godišnji predsjednik ispričao je kako je na sastanku u Cornwallu rekao da se "Amerika vratila", što je izazvalo odgovor "Mitterranda iz Njemačke", prije nego što ga je ispravio na "iz Francuske".

Dodao je da se razgovor potom okrenuo napadu na američki Kapitol 6. siječnja, s tadašnjom njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja ga je usporedila s hipotetskim napadom na parlament u Britaniji.

“Nikad nisam o tome razmišljao iz te perspektive. Što bismo rekli da se to dogodi u nekoj drugoj demokraciji diljem svijeta”, kazao je.

Bidenov gaf ispravljen je u službenom zapisu Bijele kuće, u kojem su objavljene njegove primjedbe s precrtanim imenom "Mitterrand" koje je zamijenjeno s "Macron".

Biden je upoznao Mitterranda u siječnju 1988. tijekom sastanka Odbora za europske poslove, sedam godina nakon što je 1981. postao francuski predsjednik.

Mitterrand je bio predsjednik do 1995., a umro je godinu dana kasnije, u dobi od 79 godina.

Gaf predsjednika Bidena posljednji je na rastućem popisu tijekom njegovih govora visokog profila – do te mjere da je sam sebi dao nadimak “stroj za gafove”.

U lipnju 2023. predsjednik je zamijenio tekući rat u Ukrajini za rat u Iraku koji je završio 2011.

Istog mjeseca Biden je napravio još jedan verbalni gaf kada je bizarno zaključio govor o kontroli oružja objavom: "Bože, čuvaj kraljicu, čovječe."

Bijela kuća kasnije je pokušala objasniti bizarnu referencu rekavši da je on samo "odgovorio nekome u gomili".

U međuvremenu, predsjednik je imao još jedan gaf u lipnju prošle godine kada se sastao s britanskim premijerom Rishijem Sunakom i slučajno ga nazvao: "Gospodine predsjedniče".

Brojne Bidenove gafove iskoristili su njegovi politički suparnici, uključujući 77-godišnjeg Donalda Trumpa, koji je na događaju u listopadu tvrdio da predsjednik "ne može sastaviti dvije rečenice, a pritom je zadužen za nuklearno naoružanje".

Trump je prošlog mjeseca trolao predsjednika Bidena lažnom reklamom koja opisuje Bijelu kuću kao ustanovu za "stanovanje starijih osoba" u kojoj se "stanovnici osjećaju kao predsjednici".

Međutim Trump, koji je samo četiri godine mlađi od predsjednika, također se suočio s pitanjima o svojoj dobi i mentalnoj sposobnosti.

"Ovo je drugačiji Donald Trump od 2015. i 2016. - nema više zicer na brzim loptama", rekao je guverner Floride Ron DeSantis novinarima tijekom prošlogodišnjeg posjeta New Hampshireu.

DeSantis je također pokrenuo "tragač za nesrećama" kako bi katalogizirao razne gafove Donalda Trumpa - dok se natjecao s njim za republikansku predsjedničku nominaciju - od kojih se posljednji dogodio prošlog mjeseca kada je pomiješao svoju jedinu republikansku protukandidatkinju Nikki Haley s bivšom predsjednicom Zastupničkog doma Nancy Pelosi tijekom rasprave o nemirima na Kapitolu 6. siječnja.

Biden je kasnije ismijavao Trumpa zbog gafa, napisavši na X-u: "Ne slažem se s Nikki Haley u svemu, ali slažem se oko ovoga: ona nije Nancy Pelosi.", piše Independent.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 18:00