ANTE KOTROMANOVIĆ

‘Ovakva obmana nije viđena od 2. svjetskog rata! Ukrajinska akcija je sjajna, ne mogu vjerovati da su Rusi to popušili‘

Ovo je bio udarac u jetru i teško će pasti Rusima, izgubili su veliki dio teritorija, pitanje je kako će Rusi reagirati, smatra bivši ministar

Napuštena ruska vojna oprema

 Handout/Afp

Ante Kotromanović gostovao je u RTL-u Danas te tom prilikom prokomentirao situaciju u Ukrajini. Kaže kako je ukrajinska akcija u zadnje vrijeme, njihovo oslobađanje svog teritorija od ruske okupacije, "briljantno, sjajno, genijalan taktički potez".

"Ovo je jedna od većih vojnih obmana od Drugog svjetskog rata. Izigrali su ruske snage i ne mogu vjerovati da su Rusi popušili ovakvu foru. Mjesecima se najavljiva ukrajinska ofenziva na jugu, ona nije polučila nekog uspjeha, a ona je bila manevar. Ukrajinske snage, što nije uspjelo ni Rusima u šest mjeseci, uspjeli su ući u prostor koji su Rusi okupirali", govori.

Upitan jesu li Ukrajinci, a tako svi tvrde, doista uspjeli prevariti Ruse na način da su najavljivali ofenzivu na jugu, a onda svim silama udarili na istok zemlje, vojni stručnjak ističe kako su zamaskirali pokrete tisuća vojnika, odigrali pravu igru i to sve pod maskirnom stegom.

image

Ante Kotromanović

Bozidar Vukicevic/Cropix

"To znači da su tajno, neprimijećeni, noću, u manjim skupinama prešli. Nije lako prebaciti stotinjak tenkova na takva mjesta. Nije ni slučajno da je Zelenski otpustio visoke dužnosnike zbog sumnje u curenje informacija. Očuvali su tajnost operacije. Rusija se koncentrirala na jug, doveli su i korpus s novom tehnikom, a onda je ovo bilo iznenađenje", navodi dalje.

"Nikad nemamo dovoljno informacija, pratimo od prijatelja po zemljama i otvorenih izvora. Moramo shvatiti da ukrajinska snaga se bori s cijelim vojnim arsenalom, a Rusi se bore sa 150 tisuća vojnika i ne mogu vjerovati da nisu shvatili da ne mogu tako na tisuću kilometara vojne operacije, a provode tamo neke vježbe s Kinom s 50 tisuća vojnika. Pitanje je nastavka borbe na ovaj način, Ukrajincima će se podići moral, to je poruka građanima i Zapadu da ulaganja nisu uzaludna", kaže.

"Ovo je bio udarac u jetru i teško će pasti Rusima, izgubili su veliki dio teritorija, pitanje je kako će Rusi reagirati. Što će Putin? Ako želi prevladati na tom području, nisu u jednom danu do sad osvajali više nego jedan kilometar, morat će angažirati veće snage, Ukrajinci rade vrlo dobro, obučavaju se, dobili pomoć zapada, rotiraju se, a Rusi to ne rade. Izgubili su tisuće, ali oni (Ukrajinci op.a.) to nadomjeste", kaže Kotromanović.

Nestalo struje u dijelovima istočne Ukrajine nakon ruskih napada

Velikim dijelovi istočne Ukrajine ostali su bez struje u nedjelju navečer, izjavili su ukrajinski dužnosnici.

Dužnosnici sjeveroistočne regije Harkiv i regija Doneck i Sumi na istoku zemlje, prenijeli su informaciju o nestanku električne energije na društvenim mrežama.

Novinari agencije France presse javili su da nema struje ni u Kramatorsku, gradu također na istoku Ukrajine.

Guverner regije Harkiv rekao je da je nestalo struje i vode u nedjelju na nekim područjima kad je u ruskim napadima pogođena infrastruktura.

"(Ruski) okupatori pogodili su ključnu infrastrukturu u gradu i regiji Harkiv", napisao je Oleg Sinehubov na Telegramu.

"U nekoliko naseljenih središta nema opskrbe električnom energijom ili vodom. Požari su izbili na mjestima gdje su se dogodili ovi napadi...".

Ruske snage također su pogodile energetsku infrastrukturu u središnjoj ukrajinskoj regiji Dniepropetrovsk, prekinuvši opskrbu strujom nekoliko gradova, rekao je guverner te regije.

"Neki gradovi i naselja su bez struje. Rusi su pogodili energetsku infrastrukturu. Ne mogu se pomiriti s porazima na bojnom polju", napisao je Valentin Rezničenko na Telegramu.

"Snaći ćemo se. Sve službe rade. Sve ćemo vratiti što je brže moguće." (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2023 10:24