PANDEMIJA KORONAVIRUSA

'OVAKVE BROJKE NISMO IMALI ZADNJA DVA TJEDNA! Tračak nade u Španjolskoj nakon objave Ministarstva zdravstva, epidemija je u silaznoj putanji!

 
Jedinica intenzivne njege u bolnici Vall d'Hebron u Barceloni
 RICARDO GARCIA VILANOVA / AFP

Španjolsko Ministarstvo zdravstva u ponedjeljak je objavilo da je u njihovoj zemlji od početka izbijanja epidemije koronavirusa preminulo 13.055 osobe, što je povećanje od 637 smrtnih slučajeva u odnosu na nedjelju. Španjolska je, nakon Italije, zemlja s najviše žrtava.

El Pais izvještava da je ovo četvrti dan zaredom da se broj smrtnih slučajeva smanjio. Podsjećamo u četvrtak (3. travnja) je zabilježeno 950 smrtnih slučajeva, što je bio najgori dan od izbijanja pandemije koronavirusa. U petak je taj broj pao na 932, da bi u subotu i nedjelju pao na 809, odnosno 674.

Niža brojka od 637 novih smrtnih slučajeva u 24 sata posljednji je puta zabilježena 24. ožujka, kada je od posljedica koronavirusa preminulo 514 osoba.

U ponedjeljak je broj novooboljelih porastao 3,2 posto, na ukupno 135.032, čime se nastavilo obuzdavanje širenja virusa. Dan ranije je bilo zaraženo 5,6 posto više stanovnika u odnosu na subotu.

Ta je zemlja od početka epidemije koronavirusa do danas zabilježila ukupno 130.759 slučajeva zaraze. U odnosu na nedjelju, Španjolska je dobila nova 4.273 slučaja zaraze.

Trenutno se u Španjolskoj u jedinicama intenzivne njege nalaze 6.861 osoba, što 70 osoba manje nego u nedjelju. Također, porastao je i broj izliječenih te on sada iznosi 40.437 osoba, što je 2.357 osoba više nego u nedjelju.

"Važno je da prođe još nekoliko dana kako bismo konsolidirali podatke, međutim ove brojke potvrđuju silazni trend koji smo uočili", rekla je María José Sierra iz Centra za koordinaciju hitnih slučajeva španjolskog Ministarstva zdravstva.

Od 25. ožujka dnevni rast zaraze je ispod 10 posto, dok je do tada iznosio oko 20 posto.

Sierra kaže da je taj pad rezultat opće karantene uvedene 13. ožujka, kada je u Španjolskoj uvedeno izvanredno stanje.

Stanovnici se od tada nalaze zatvoreni u stanovima i kućama, a dopušten im je izlazak samo u trgovine s hranom, ljekarne, bolnice, kioske, banke, benzinske crpke, te kako bi prošetali psa. Ta je mjera dodatno pojačana 30. ožujka kada im je zabranjen odlazak na posao, osim u nužnim zanimanjima poput zdravstva ili proizvodnje i distribucije hrane, struje i plina.

Premijer Pedro Sánchez je u subotu najavio produljenje izvanrednog stanja do 26. travnja, što bi u četvrtak trebao potvrditi parlament. Najveća oporbena stranka, Narodna stranka desnog centra, poručila je kako će podržati to novo produljenje od petnaest dana. Vlada prema ustavu smije produljavati izvanredno stanje za maksimalno petnaest dana, za što joj je potrebno zeleno svjetlo parlamenta. Ovo će biti drugo produljenje, no vjerojatno ne i posljednje.

Sánchez je u svom televizijskom obraćanju rekao kako neće sve završiti krajem travnja, čime je naznačio da bi uvedene mjere mogle biti na snazi i u svibnju.

Liječnicima i medicinskim sestrama pristiže dodatni zaštitni materijal dok nastoje izliječiti pacijente u prenapučenim bolnicama. Dosad su izliječili 40.000 osoba, što je gotovo trećina ukupno oboljelih.

"Strategija je usredotočiti se na teške slučajeve, pacijente u bolnicama, čime se sada bavimo. To je prva etapa", rekla je doktorica Sierra. "Sada ćemo otpočeti i dugu etapu u kojoj ćemo nadgledati cirkuliranje virusa. Brzim testovima, i drugim metodama, detektirat ćemo koronavirus kod osoba koje ne pokazuju simptome, kako bi smo izolirali i te blaže slučajeve", dodala je.

Nije, međutim, odgovorila kada bi trebalo otpočeti testiranje opće populacije od 47 milijuna stanovnika i kako će izgledati u praksi.

Španjolska vlada već neko vrijeme najavljuje dijagnosticiranje brzim testovima koje je naručila iz Kine. Prvi pristigli testovi bili su neispravni pa vraćeni. Prvo će se testirati zdravstveni djelatnici koji liječe pacijente, a onda i ostali stanovnici.

Španjolske kompanije proizvode tjedno 240.000 testova te šire proizvodne kapacitete, rekla je u ponedjeljak ministrica vanjskih poslova Arancha González u razgovoru za televizijsku postaju Antena 3.

"Pripremamo se za zaustavljanje eskalacije pa je važno znati tko je sve inficiran kako bismo postepeno mogli olabaviti mjere ograničenog kretanja stanovnika", izjavila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:35