ŠOK U BRUXELLESU

‘Ovdje ćemo preseliti Palestince!‘: EU ministri bez riječi nakon odgledanog videa Izraela...

Čude blage reakcije EU na sve očiglednije političko divljanje Netanyahua

Palestinci napuštaju Khan Yunis, grad u Gazi

 -/Afp

Izraelski ministar vanjski poslova Israel Katz jučer je na važnom sastanku iza zatvorenih vrata s ministrima vanjskih poslova članica EU prezentirao ideju prema kojoj bi Židovi riješili palestinsko pitanje tako da se cjelokupna populacija preseli na umjetni otok uz obale Gaze. Vizija umjetnog otoka kao rješenja za Palestince odgovor je Izraela na zahtjeve članica EU da Izrael prihvati koncept ‘dvije države‘ kao put za pacifikaciju regije.

Neslužbene informacije prije sastanka EU-Izrael govorile su kako je više članica EU bilo spremno sankcionirati Izrael ako nastavi s neselektivnim vojnim napadima koji uzrokuju visok broj civilnih žrtava, a ne nude obrise održivog rješenja. U izvještaju New York Timesa piše da su europski ministri ostali zbunjeni prezentacijskim videom o umjetnom otoku koji im je pokazao Katz. Ako je točna interpretacija NYT-a da su europski ministri ostali zbunjeni, to je jedino objašnjenje zbog čega je izostala eksplozivna diplomatska reakcija na de facto prijedlog etničkog čišćenja pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice.

Josep Borrell, visoki predstavnik EU za inozemne poslove i sigurnost, prije je sastanka s predstavnicima Izraela naglasio kako je frustriran jer režim Benjamina Netanyahua odbija prihvatiti koncept ‘dvije države‘ te je novinarima postavio pitanje: „Koju drugu soluciju imaju na umu? Žele natjerati sve Palestince da odu? Pobiti ih?“

Nakon sastanka gospodin Borrell komentirao je izraelski plan o umjetnom otoku riječima da „to nije imalo puno veze s onim o čemu smo razgovarali“. Prema dostupnim informacijama, Katz je plan umjetnog otoka predstavio načelno; bez razrade i detalja, te se čini da se radi samo o taktici koja će omogućiti režimu Benjamina Netanyahua da nastavi obračun u Gazi. Palestinci, arapski lideri, europski ministri, pa čak i Bijela kuća, eksplicitno se protive ideji raseljavanja Palestinaca iz Gaze.

Zašto EU nije odmah reagirala demarchom?

Iako se u formi novinskog izvještaja nužno suzdržati od komentara, nakon što je Izrael predložio preseljenje palestinskog naroda u neku vrstu nadziranog zatvora, otvara se pitanje kako je moguće da je na tako brutalnu, moralno i politološki apsolutnu neprihvatljivu ideju, nije uslijedio trenutačni, i usmeni i pismeni, diplomatski demarche EU s temeljnom porukom da je ministar vanjskih poslova Izraela prešao granicu ponašanja prihvatljivog europskim liberalnim demokracijama. I to bi bilo blago.

Ministar vanjskih poslova Katz došao je na sastanak u Brisel s pripremljenim fotografijama žrtava psihopatološkog masakra Hamasovih terorista nad 1200 Židova. Sve je očiglednije da Izrael koristi forenzičke izvještaje u propagande svrhe kako bi opravdao ubojstva 25.000 Palestinaca, od čega je više od 10.000 djece. Prožidovski aktivisti na društvenim mrežama osjećaju da pritisak na zaustavljanje krvoprolića raste, pa ponavljaju teze o užasnim zločinima nad 1200 ubijenih Židova, te sudbinama još 400 otetih. Njihove činjenice su nesporne, međutim… Ako se zanemare razaranja u Gazi, nedostatak hrane, lijekova i energenata, te se međunarodna zajednica složi da je sve to normalno u ratnom sukobu, ostaje pitanje kako će se jednoga dana tumačiti forenzički izvještaji o tijelima više od 10.000 mrtve djece, koja su teško mogla imati bilo kakve veze s doista bolesnim napadom na Židove 7. listopada? Misli li netko od ministara EU da će izvještaji o projektilima raskomadanoj, obezglavljenoj, osakaćenoj… palestinskoj djeci biti manje uznemirujuće štivo u odnosu na fotografije žrtava Hamasovih terorista?

image

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz govori medijima uoči sastanka Vijeća za vanjske poslove (FAC) u sjedištu EU-a u Bruxellesu 22. siječnja 2024.

John Thys/AFP

To je u suštini postalo nebitno pitanje onog trenutka kad je izraelski ministar vanjskih poslova uopće dobio zeleno svjetlo da pred europskim ministrima uopće prezentira nešto tako groteskno kao što je umjetni otok za progon palestinske nacije. Granice zdravorazumskog su pomjerene. A Netanyahu je, podsjetimo, taj koji je teroriste Hamasa održavao na vlasti u Gazi tako što im je im je omogućio financiranje.

Inače, gradnja umjetnog otoka uz obale Gaze stara je cionistička fantazmagorija. Još 2011. The Guardian je pisao o tim bizarnim planovima. Informacije o tome što je jučer točno predložio Katz u novoj verziji starog plana za gradnju umjetnog otoka još nisu sasvim precizne. Jerusalem Post donosi poprilično škrte propagande informacije kako bi se radilo o umjetnom otoku s lukom, zračnom lukom, pogonom za desalinaciju morske vode i industrijskom zonom. Tko bi to financirao? EU, SAD, arapske države? Izrael?

Dojam je, dakle, da je Katz došao na sastanak u Brisel s jasnim ciljem puštanja dimnih zavjesa kako bi spriječio odlučniju reakciju Europe na masovna umorstva civila u Gazi. Naime, na sastanku je predložio i gradnju željeznice koja će povezati Jordan, Saudijsku Arabiju i Emirate s Izraelom. Zašto bi arapski lideri u ovom trenutku ušli u misiju dobre volje budućeg boljeg prometnog povezivanja s Izraelom ako je režim Benjamina Netanyahua do sada pobio 25.000 stanovnika Gaze, a veći dio populacije natjerao u bijeg, zatvorio sve bolnice, prekidao dotok vode, uskraćivao električnu energiju…?

Hoće li RH podržati Katza?

Treba podsjetiti da su stari planovi Katza iz 2011. o umjetnom otoku predviđali i internacionalne mirovne snage koje bi kontrolirale otok „najmanje 100 godina“. Zašto ne 1000 ili 10.000 godina? Nertanyahu i njegov radikalno desni ministar za pitanja nacionalne sigurnosti, Itamar Ben-Gvir, već su plasirali ideju „dobrovoljne emigracije“ iz Gaze kao umanjenicu za etničko čišćenje.

Palestinske vlasti odbacile su Katzov prijedlog kao fantaziju.

Ključno pitanje: Hoće li Hrvatska biti jedna od rijetkih članica EU koja će podržati progon Palestinaca na umjetni otok, kao što smo bili među rijetkima koji su glasali protiv povijesne UN-ove mirovne rezolucije?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:10