FORMIRANJE VLADE

Ove uvjete Katalonci stavljaju pred Sancheza: Žele referendum, amnestiju i svoj jezik u Europskom parlamentu

‘Vladajuća Španjolska socijalistička radnička stranka nema drugu alternativu, nego se osloniti na podršku dviju katalonskih stranaka‘

Pere Aragones

 Urbanandsport/Nurphoto Via AFP

Razjedinjeni pokret za neovisnost Katalonije, podijeljen između stranaka ljevice i desnice, mogao bi se opet ujediniti jer o njemu ovisi formiranje vlade u Španjolskoj nakon izjednačenih parlamentarnih izbora.

Katalonska republikanska ljevica (ERC), stranka regionalnog premijera Perea Aragonesa, u ponedjeljak se pismom obratila stranci desnog centra Zajedno za Kataloniju (JxCAT), čiji je vođa bivši premijer u egzilu, Carles Puigdemont.

ERC u pismu predlaže zajedničko traženje referenduma o neovisnosti Katalonije, amnestiju za osuđene sudionike zabranjenog referenduma iz 2017. te uvođenje katalonskog jezika u Europski parlament kao jednog od službenih jezika. To bi bili uvjeti socijalističkom premijeru Pedru Sanchezu da ostane na vlasti u Španjolskoj još četiri godine.

Desni blok stranaka dobio je 172, a lijevi blok predvođen Sanchezom 171 zastupnika na parlamentarnim izborima u Španjolskoj održanima prije tjedan dana. Za sastavljanje španjolske vlade potrebno je 176 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta, što niti jedan blok ne može dostići.

Prevagu može donijeti sedam zastupnika Puigdemontove stranke JxCAT. Još sedam zastupnika ima ERC, uključen u lijevi blok sklon Sanchezu.

"U vrlo kompliciranom scenariju, kako bi se zaustavilo španjolsku desnicu, dobar dio katalonskog društva odlučio je podržati poslušnost španjolskim strankama", naveo je ERC u pismu koje su u ponedjeljak objavile katalonske novine Ara.

"No birališta su pokretu za neovisnost dala novu priliku: četrnaest katalonskih zastupnika koji se zalažu za neovisnost neophodni su za upravljanje državom", dodano je u pismu kojeg uz katalonskog premijera Aragonesa potpisuje i Oriol Junqueras. On je bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog organiziranja referenduma s Puigdemontom prije nešto manje od šest godina.

Potpisnici ističu da Sanchezova vladajuća Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) nema drugu alternativu, nego se osloniti na podršku tih dviju katalonskih stranaka.

"Imamo snažnu polugu koju moramo iskoristiti zajedno, krenuti naprijed, graditi te zagovarati amnestiju i samoodređenje te bolji život građana", naveli su.

ERC i JxCAT prestali su surađivati prošle godine jer se ne slažu oko načina postizanja neovisnosti Katalonije, ali i oko drugih stvari unutar same Katalonije, industrijskog i turističkog motora Španjolske. Obje stranke, međutim, žele novi, dogovorni referendum o neovisnosti.

Da bi organiziranje takvog referenduma mogao biti uvjet Sanchezu, dao je do znanja i Puigdemont u priopćenju poslanom prošli tjedan iz Belgije, gdje živi od jeseni 2017.

"Obrana Katalonije znači nastavak napredovanja u političkim pregovorima koji moraju omogućiti kraj represije i dati glas Kataloncima kako bi mogli slobodno i demokratski odlučiti o svojoj budućnosti na referendumu", poručio je ERC u pismu.

Sanchezova stranka odgovorila je prošli tjedan kako je spremna razgovarati s katalonskim strankama JxCAT i ERC, ali isključivo u "okviru španjolskog ustava". PSOE i španjolski Ustavni sud naveli su još ranije da takav referendum nije u skladu s ustavom.

PSOE je prije tjedan dana osvojio najviše glasova u Kataloniji, autonomnoj pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku, u sklopu španjolskih parlamentarnih izbora. Prijašnje ankete ukazivale su da je tamošnje stanovništvo podijeljeno po pitanju pune neovisnosti.

Idući mjesec prvo će španjolska Narodna stranka desnog centra, koja je pojedinačno osvojila najviše glasova, pokušati u parlamentu dobiti dovoljno glasova za sastavljanje vlade u Španjolskoj. Ne uspije li, to će pokušati PSOE. Ne dobije li Španjolska do listopada novu vladu, više od 37 milijuna birača izaći će na nove izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:36