VIRUS IPAK NIJE POBJEĐEN

'OVO ĆE BITI RATNA OFENZIVA' Virus se vratio u izvorište pandemije, a kineske vlasti donijele radikalnu odluku - testirat će 11 milijuna ljudi!

 
 Hector RETAMAL / AFP

Vlasti kineskoga grada Wuhana, za koji se vjeruje da je izvorište pandemije koronavirusa, pokušat će testirati cijelo stanovništvo nakon otkrivenih novih slučajeva zaraze.

Građani Wuhana proveli su u strogoj karanteni, pod zabranom napuštanja domova, čak 76 dana. Početkom travnja proglašena je pobjeda nad epidemijom, i 35 dana zaredom nije bilo nijednog novog slučajeva zaraze. No, prošli vikend virus se vratio. Grad stoga planira novi veliki pokus.
Naime, čak šest novih slučajeva potvrđeno je prošlog vikenda.

Kineski mediji stoga su najavili "desetodnevnu ratnu ofenzivu" u kojoj se vlasti nadaju da će testirati čak 11 milijuna ljudi - više od ukupne populacije mnogih europskih zemalja. Ovaj grad 8. travnja objavio je da je virus iskorijenjen, a u državnim medijima uspjeh je iskorišten za veliku promidžbu u inozemstvu. Novo pojavljivanje virusa već je požnjelo političke ostavke.

Za usporedbu, Sjedinjene Države, prema tvrdnjama Bijele kuće, provode oko 300.000 testiranja na dan. Dosad je u SAD-u testirano devet milijuna ljudi, a s obzirom na najave i izjave, čini se da bi se utrka između Kine i SAD mogla uskoro povesti i na tom frontu.

- Amerika trenutačno vodi po broju testiranja. U samo nekoliko mjeseci razvili smo kapacitete za testiranje kakvih nema nigdje na svijetu. Nitko nam nije ni blizu - izjavio je Trump.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:22