UPOZORENJE IZ WHO-a

Ovo je 11 europskih država u kojima bi zdravstveni sustavi zbog povratka korone mogli kolabirati

Dr. Hans Henri Kluge, regionalni direktor WHO-a, poručio je kako je upozoravao da će se virus vratiti
Skopje
 Robert Atanasovski

Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila je o značajnom porastu broja zaraženih od Covida-19 diljem Europe nakon popuštanja epidemioloških mjera, prenosi BBC.

U 11 zemalja, među kojima su Armenija, Švedska, Moldavija i Sjeverna Makedonija, ubrzana transmisija virusa dovela je do vrlo značajnog porasta broja zaraženih, rekao je dr. Hans Henri Kluge, regionalni direktor WHO-a.

Ističe kako su njegova upozorenja da će se virus vratiti postala realnost. Ako se ne reagira na vrijeme, zdravstveni sustavi bit će gurnuti na rub, upozorio je.

image
Hans Kluge
Alessandro Serrano‘/Avalon Editorial/Profimedia

WHO bilježi više od 2,6 milijuna slučajeva Covida-19 i 195.000 smrtnih slučajeva u europskoj regiji, koja obuhvaća 54 zemlje i sedam teritorija diljem Europe, Bliskog istoka i središnje Azije.

Dnevno se bilježi 20.000 novih slučajeva i više od 700 novih smrtnih slučajeva.

- Već tjednima upozoravam na rizik od povratka virusa dok se zemlje prilagođavaju novih, opuštenim mjerama, rekao je u četvrtak na virtualnoj konferenciji.

- U nekoliko zemalja Europe rizik je postao stvarnost, u 30 zemalja bilježi se porast ukupnog broja zaraženih u zadnja dva tjedna, a u 11 od ovih 30 država postoji realna mogućnost da će zdravstveni sustavi biti gurnuti preko ruba, rekao je.

Kasnije je rečeno da se radi o Armeniji, Švedskoj, Moldaviji, SJevernoj Makedoniji, Azerbajdžanu, Kazahstanu, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kirgistanu, Ukrajini i Kosovu.

Dr. Kluge je rekao da su Poljska, Njemačka, Španjolska i Izrael brzo odgovorile na izbijanje novih žarišta i stavile situaciju pod kontrolu uvođenjem hitnih epidemioloških mjerama.

Unatoč rastu broja zaraženih, WHO, prema njegovim riječima, vjeruje da će se situacija smiriti u većini zemalja tijekom ljeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:41