LICA PARTIJE

Ovo je 7 najmoćnijih osoba Kine: Xi imenovan liderom treći put, a tu je i novi premijer...

Li Qiang postat će prvi dužnosnik koji je izravno promaknut iz pokrajine ili općine u premijera zemlje

Xi Jinping, Wang Huning, Cai Qi, Zhao Leji, Li Xi, Li Qiang i Ding Xuexiang

 Noel Celis/Afp

Xi Jinping je u nedjelju potvrđen za glavnog tajnika Komunističke partije Kine na rijetki treći mandat, čime se odustalo od tradicionalnih dobnih ograničenja i ograničenja mandata. Očekivano je pobijedio na kraju zasjedanja koje je trajalo tjedan dana.

"Krećemo na novi put na kojem ćemo od Kine napraviti još moderniju socijalističku zemlju u svim pogledima. Želimo osvježiti kinesku naciju na svim frontovima i krenuti u još veću modernizaciju", rekao je Xi i dodao da će Kina nastaviti graditi moderno socijalističko društvo što je ‘odličan, ali golem pothvat‘, no ‘upravo zato što je golem, to ga čini velikim i beskrajno slavnim‘.

image

Xi Jinping sa suradnicima

Noel Celis/Afp

Kineski premijer Li Keqiang i trojica drugih članova Stalnog odbora Politbiroa, najvišeg tijela vladajuće Komunističke partije za kreiranje politike, isključeni su iz novoizabranog Centralnog komiteta u subotu. Li Zhanshu (72), Wang Yang (67) i Han Zheng (68), dojučerašnji pripadnici sedmeročlanog Stalnog odbora, također su isključeni iz novog Centralnog komiteta.

Xi Jinping je promovirao neke od svojih najbližih saveznika iz Komunističke partije, učvrstivši svoju poziciju najmoćnijeg čelnika nacije od Mao Zedonga. Trenutna postava sedmeročlanog Stalnog odbora sada izgleda ovako: Li Qiang (novi premijer, koji je zamijenio Li Keqianga), Zhao Leji, Wang Huning, Cai Qi, Ding Xuexiang i Li Xi.

image

Xi Jinping, Wang Huning, Cai Qi, Zhao Leji, Li Xi, Li Qiang i Ding Xuexiang

Noel Celis/Afp

Otkako je prije deset godina postao čelnik zemlje, Xi je postigao koncentraciju moći kakvu nema nijedan moderni kineski vladar osim Maoa.

Ukinuo je ograničenje od dva predsjednička mandata 2018., čime je otvorio put da vlada neodređeno vrijeme. Xi je predvodio uspon Kine kao drugog najvećeg svjetskog gospodarstva, golemu vojnu ekspanziju i daleko agresivniji globalni stav koji je izazvao snažno protivljenje Sjedinjenih Država.

Unatoč gotovo nekontroliranoj moći, Xi se suočava s ogromnim izazovima u sljedećih pet godina, uključujući upravljanje nacionalnim gospodarstvom opterećenim dugovima i rastuće američko rivalstvo.

"Želim iskreno zahvaliti cijeloj stranci na povjerenju koje ste nam dali", rekao je Xi novinarima u Velikoj dvorani naroda u Pekingu nakon što je najavljeno glasovanje iza zatvorenih vrata.

Obećao je da će "marljivim radom u obnašanju dužnosti dokazati da smo dostojni velikog povjerenja naše stranke i našeg naroda".

Xi je također ponovno imenovan šefom Središnjeg vojnog povjerenstva Kine. Sad se očekuje i njegov treći mandat na dužnosti kineskog predsjednika, što bi trebalo biti službeno objavljeno u ožujku.

Li Qiang: Drugi najvažniji čovjek u zemlji potpuno se oslanja na Xija

Analitičari su predviđali da bi Li Qiang mogao stati iza Xija u ulozi druge najvažnije osobe, kao novi premijer.

Ovaj 63-godišnjak bio je šef stranke u Šangaju zadužen za dvomjesečni lockdown u tom gradu ranije ove godine te je dugogodišnji Xijev lojalist, nakon što je ranije radio kao šef Xijevog stožera. Međutim, njegovo uzdizanje na mjesto premijera iznenađenje je ako bacite oko na njegov životopis - nikada nije bio član Državnog vijeća te je preskočio nekoliko stepenica na putu do vrha.

image

Xi Jinping s članovima kineske komunističke partije

Noel Celis/Afp

"Li Qiang postat će prvi dužnosnik koji je izravno promaknut iz pokrajine ili općine u premijera zemlje bez ikakvog radnog iskustva u središnjici", rekao je za BBC profesor Yang Zhang s Američkog sveučilišta.

"Osim premijera Zhou Enlaija, Li će također biti jedini premijer koji nikada nije bio potpredsjednik", dodao je.

Bez vlastite uspostavljene baze moći i autoriteta, Li će se također morati oslanjati na Xijev autoritet da vodi Državno vijeće. Bivši premijer Li Keqiang s druge je strane bio smatran ‘umjerenijim glasom‘ te često jedinim protivnikom Xiju u Stalnom odboru.

Profesor Yang dodao je da Lijevo unapređenje pokazuje značajno restrukturiranje moći u kineskoj politici te da Xi na ovaj način zadržava kontrolu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. srpanj 2024 06:32