NEZAPAMĆENI NAPAD

‘Ovo je bila virtualna invazija na SAD, a Trump šuti! Ne želimo rat, ali imamo poruku za Putina‘

CNN citira stručnjake koji se boje da se doseg upada možda nikad neće moći u potpunosti shvatiti
Donald Trump i Vladimir Putin
 Juan Mabromata/AFP

Moskva je navikla na stalnu politiku optužbi na račun Rusije koju provode zapadne zemlje i SAD. To samo pokazuje nepoštivanje etičkih normi naših partnera. To nije u skladu s međunarodnim normama, odgovorio je u Zagrebu u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kad su ga novinari pitali o optužbama u američkim medijima da Rusija stoji iza otkrivenog golemog hakiranja američkih vladinih i privatnih informatičkih sustava.

Diplomatski jednostavno, bez izravnog osvrtanja na suštinu pitanja, ali s jasnom porukom - i vi se tako ponašate. Jer, zahvaljujući modernoj tehnologiji, svi hakiraju sve.

Kibernetički prostor

U SAD-u ovih dana sa zavišću gledaju prema EU gdje je uspostavljen novi sustav kibernetičke zaštite. "Održavanje europskih vrijednosti i interesa u kibernetičkom prostoru presudno je za naše demokracije, naša gospodarstva i naša društva", objavio je šef vanjske i sigurnosne politike EU Josep Borrell. I dodao:

"Geopolitička konkurencija i erozija multilateralizma imaju konkretne implikacije na kibernetički prostor i u konačnici na naš život i naša prava". U srijedu je demokratski senator Richard J. Durbin ruski kibernetički napad na američku vladu i privatne tvrtke nazvao "virtualnom objavom rata". Drugi demokratski senator, Richard Blumenthal, objavio je da je, nakon što je primio izvješće o ruskom kibernetičkom napadu, "duboko uznemiren, zapravo izuzetno uplašen. Amerikanci zaslužuju znati što se događa".

Predsjednik Donald Trump šuti, a The New York Times spekulira da postaje svjestan da se krug zatvorio: na vlast je došao pod optužbama da mu je pomoglo rusko kibernetičko djelovanje u izbornom procesu, a da odlazi kad je otkriven dosad najjači ruski napad.

Njegov opseg i dalje nije utvrđen, ali je izvjesno da su pod udarom bili - a možda i još uvijek jesu - State Department, Domovinska sigurnost, ministarstva financija i trgovine te sasvim sigurno dijelovi Ministarstva obrane. Gdje šute kao zaliveni. Pitanje koje je ostalo u zraku: u kojoj su mjeri kompromitirane obavještajne službe i nuklearni laboratoriji? A CISA, vladina agencija za kibernetičku i zaštitu infrastrukture, trenutačno je bez šefa. Trump je smijenio Chrisa Krebsa jer se nije složio s njim o masovnim prijevarama na izborima.

CNN citira stručnjake koji se boje da se doseg upada možda nikad neće moći u potpunosti shvatiti. Prema dostupnim informacijama, meta napada bila je elektronička pošta na rubu sigurnosnog sustava, oni za koje rade privatne tvrtke, preko koje su se hakeri infiltrirali u sustav i ondje ugodno smjestili i nastavili širiti pipke. Ako se malo hrabrije krene u analizu, nije isključeno da je Rusija, nakon bure koju je izazvala 2016., iskoristila fokusiranje američke kibernetičke zaštite na izborne sustave i ušla u vladine sustave.

- Ovo je virtualna invazija koja zahtjeva odgovor. Moram pokazati svima, pa tako i Rusiji, da je cijena za ovakav napad skupa. Ne, ne želim reći da ćemo u rat s Putinom, ali nema tu više prijateljstva - otvoreno je rekao senator Dick Durbin.

Mudra ruska operacija

New York Times navodi da se napad kvalitativno razlikuje od udara koji je ruska tajna služba GRU izvela 2016. na server Demokratske stranke. Taj je napad bio kratkotrajan, taktički definiran "upadni, ukradi i zatim to razglasi". S druge je strane SVR, još jedna ruska tajna služba koja je 2015. godine upala u State Department s drukčijom taktikom - ući i ostati.

I o tome šutjeti.

Prijelazni tim izabranog predsjednika Joea Bidena dobio je temeljne informacije o napadu, prenosi CNN. Jer, to je još jedna kriza koja se nadvija nad početak rada novog američkog predsjednika koji će morati pronaći mehanizam za osiguravanje informatičkog sustava i definiranje odnosa s Rusijom u svjetlu ovog napada.

Tvrtka za kibernetičku sigurnost FireEye objavila je u srijedu da zlonamjerni softver sadrži "killswitch" (ubojiti prekidač) koji se može koristiti za njegovo isključivanje. No, čak i nakon deaktiviranja zlonamjernog softvera postoji vjerojatnost da napadnuti sustavi ostanu dostupni napadačima, rekao je glasnogovornik FireEyea.

10 američkih saveznih država tužbom traži komadanje Googlea

Državni odvjetnici deset saveznih država u srijedu su optužili Google za ilegalnu zloporabu monopola nad tehnologijom koja isporučuje oglase preko interneta, stvarajući tako nove pravne probleme tom globalnom internetskom divu, koji se našao prvo na udaru EU, a sada i u SAD-u, na domaćem terenu.

"Google je u više navrata koristio svoju monopolističku moć kako bi kontrolirao cijene (i) sudjelovao u tržišnim manipulacijama kako bi namjestio aukcije u silnom kršenju pravde.

Tvrtka je eliminirala konkurenciju i okrunila se kraljem internetskog oglašavanja. Da je slobodno tržište igra bejzbola, Google bi se pozicionirao kao hvatač, udarač i sudac", rekao je Ken Paxton, teksaški državni odvjetnik, u videu na Twitteru, objavljujući planove za tužbu. Uz Teksas su stali Arkanzas, Indiana, Kentucky, Missouri, Mississippi, Južna i Sjeverna Dakota, Utah i Idaho. "Snažno ćemo se braniti od njegovih neutemeljenih zahtjeva na sudu", rekla je glasnogovornica Googlea.

"Cijene digitalnih oglasa pale su tijekom posljednjeg desetljeća. Padaju i naknade za oglasnu tehnologiju. Googleove naknade za oglasnu tehnologiju niže su od prosjeka u industriji. To su obilježja visoko-konkurentne industrije." (Ž.T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2023 01:35