NOVI GLOBALNI REKORD

Ovo je bio najtopliji kolovoz u zadnje 134 godine

 Goran Mehkek/CROPIX

WASHINGTON Prošli je mjesec bio najtopliji kolovoz od 1880. godine, objavila je NASA. Nije da je 1880. bila posebno topla, već se od te godine čuvaju meteorološki podaci iz kojih se da iščitati prosječna globalna temperatura.

Iako je ljeto u našim krajevima bilo iznimno kišovito, s relativno malo sunca, u većem dijelu svijeta kolovoz je bio puno topliji od prosjeka. Na primjer, Zapadna Antarktika bila je toplija ogromnih 4-8 stupnjeva celzija od prosjeka, a neuobičajeno visoke temperature za to doba godine zabilježene su i na samom istoku Europe, u Argentini, zapadnoj Australiji, na Labradoru…

Klimatolozi naglašavaju kako je ovako vruć kolovoz iznimka, jer još uvijek nema naznake El Nina. Naime, najtoplije godine ikad zabilježene u pravilu su padale u vrijeme El Nina – klimatskog poremećaja koji nastaje prekomjernim zagrijavanjem južnog dijela Tihog oceana dok na sjeveru oceanske vode ostaju hladne. Ovakav poremećaj pojavljuje se svakih četiri do pet godina i traje između 12 i 18 mjeseci.

Pod njegovim djelovanjem značajno se povećava količina oborina u tropskim krajevima, a područja uobičajeno umjerene klime učestalo zahvaćaju katastrofalne suše.

No, ova je godina izuzetak. U prvih osam mjeseci, izmjerena je četvrta najtoplija globalno-prosječna temperatura u meteorološkoj povijesti. S obzirom da nas uskoro očekuju novi El Nino, za očekivati je kako ćemo vrlo brzo oboriti rekord najtoplije godine – 2010.

Inače, 9 od 10 najtoplijih godina pripadaju ovom stoljeću, a jedini 'uljez' na ovoj listi je, ne tako davna, 1998. godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 00:19