INCIDENT U BEOGRADU

'OVO JE ČISTI FAŠIZAM' Radikalna srbijanska stranka Dveri izazvala incident pred beogradskom Skupštinom, najmanje 15 privedenih

Boško Obradović
 Anadolu Agency via AFP

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović priopćio je u petak da je 15 osoba privedeno zbog incidenta koji se ranije zbio pred Skupštinom Srbije, kad su se zastupnici oporbenog pokreta Dveri naguravali sa zastupnicima i ministrima vladajućeg SNS-a.

- Današnji fizički nasrtaj Boška Obradovića i dijela pristaša Saveza za Srbiju na zastupnike koji su pokušavali ući u Skupštinu ocjenjujem kao čisti fašizam - istaknuo je Stefanović u priopćenju.

Po nalogu nadležnih organa privedeno je 15 ljudi koji su sudjelovali u nasilju i koji su napali druge zastupnike i osobe koje su ulazile u Skupštinu i oni će biti predani nadležnim sudovima za prekršaje, naveo je ministar.

Smrt demokracije

Policija i drugi nadležni organi će brzo i efikasno reagirati u ovakvim slučajevima i neće dopustiti da bilo tko bude žrtva nasilja, niti da mu budu ugrožena prava i slobode, poručio je.

Zastupnici oporbenog pokreta Dveri izazvali su u petak incident uoči zasjedanja parlamenta naguravajući se i svađajući sa zastupnicima i ministrima vladajućeg SNS-a.

Predsjednik konzervativnog pokreta Dveri Boško Obradović je sa zastupnicima i pristašama tog pokreta, uoči sjednice, na ulazu u Skupštinu prosvjedovao jer su se na dnevnom redu, 45 dana prije izbora zakazanih za 21. lipnja, našle izmjene zakona o izboru zastupnika i o lokalnim izborima.

Obradović je optužio vladajuću Srpsku naprednu stranku kako želi „na silu zadržati svoju kriminalnu i lopovsku vlast“, ocijenivši kako "demokracija danas umire u Srbiji", a "za smrt demokracije glasaju zastupnici vladajuće većine".

Nazivajući ministre i zastupnike SNS, koji su dolazili na zasjedanje Skupštine, "lopovima" i "kriminalcima", Obradović je ministru zdravstva Zlatiboru Lončaru, unoseći mu se u lice, poručio kako dolazi vrijeme kad će mu "narod suditi" te da se "spremi za robiju".

Obradović je pozvao građane Srbije da u subotu u 19 sati iziđu na jednosatnu prosvjednu vožnju automobilima i biciklima.

Pojedini beogradski mediji javili su da je među privedenima i vođa pokreta Dveri, te da se tijekom privođenja nije pozvao na zastupnički mandat.

Reagirao je i predsjednik Aleksandar Vučić i na svom Instagramu zatražio od građana i političkih predstavnika da osude incident ispred Skupštine Srbije, ocijenivši kako su danas "fašističke falange" Boška Obradovića i Saveza za Srbiju napale zastupnike.

Konzervativni pokret Dveri član je oporbene koalicije Savez za Srbiju koja je najavila bojkot predstojećih izbora, zakazanih prvotno za 26. travnja, koji su zbog izvanrednog stanja uvedenog zbog pandemije koronavirusa, odloženi za 21. lipnja.

Predsjednica Skupštine Maja Gojković današnju sjednicu o izmjeni zakona zakazala je jučer u 10 sati, uskrativši zastupnicima vrijeme da po poslovniku Skupštine 24 sata prije sjednice zatraže dopunu dnevnog reda, na što su se jučer žalili zastupnici oporbenog pokreta Dosta je bilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:05