PAD AEROFLOTA U MOSKVI

OVO JE ČOVJEK KOJEG MRZI CIJELI SVIJET Blokirao izlaz iz gorućeg aviona kako bi pokupio prtljagu, a onda je dao TV intervju koji je šokirao javnost

 
 Profimedia, TASS

Rus Dimitrij Hlebuškin preživio je stravičnu zrakoplovnu nesreću u Moskvi u nedjelju, kada je zrakoplov morao prinudno sletjeti na Šeremetjevo pri čemu se u dodiru s tlom zapalio. Pritom je poginula 41 osoba, a 37 ih je preživjelo.

Ljutiti preživjeli putnici optužili su ga da je spriječio bržu evakuaciju iz aviona i pritom mnogima usporio bijeg iz gorućeg zrakoplova Aeroflota.

Hlebuškin, koji je navodno sjedio na mjestu 10C u zrakoplovu, navodno je napustio avion sa svojom torbom i kasnije okupljenim novinarima bijesno objašnjavao da nije dobio povrat novca za kartu.

- Razgovarao sam sa predstavnicima Aeroflota 40 minuta i pokušavao dobiti povrat novca i na kraju nisam uspio. To su bezosjećajni i neprofesionalni ljudi, govorio je novinarima.

Nakon njegova medijskog istupa počeli su ga napadati na forumu ruskog zrakoplovstva gdje je postavljena snimka na kojoj se vidi kako bježi iz Suhoj Superjeta sa ruksakom. Nejasno je pak je li ruksak u avionu držao u ormariću iznad glave, ili pod nogama.

Ruski mediji javljaju da su samo tri putnika nakon Hlebuškina uspjela pobjeći iz aviona.

Hlebuškin je u obraćanju novinarima pohvalio posadu leta jer su mu pomogli da sigurno napusti gorući zrakoplov.

- Bilo je mračno i izuzetno vruće, ljude su izvlačili iz zrakoplova. Imam visoki krvni pritisak 200/120 i imam aritmiju. Ne mogu sada stati, želim živjeti, rekao je, a potom je prebačen u bolnička kola.

MOSCOW REGION, RUSSIA - MAY 5, 2019: Dmitry Khlebushkin, one of the survivors of Aeroflot Flight RA-89098 to Murmansk, shows his ticket as he speaks at Sheremetyevo Airport after the crash landing; the Aeroflot Sukhoi Superjet-100 (SSJ100) passenger aircraft left Sheremetyevo for Murmansk as around 6pm Moscow time, returned and made an emergency landing at around 6.40pm Moscow time; the crashlanding and the fire aboard the aircraft have resulted in casualties. Vladimir Gerdo/TASS, Image: 431023083, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TASS
Profimedia, TASS

Stručnjaci za zrakoplovstvo ističu kako je vrlo vjerojatno da bi bilo manje žrtava da se evakuacija odvijala bržim tempom.

Snimka evakuacije objavljena na forumu pokazuje da su neki putnici prilikom evakuacije prvo bacali svoje torbe niz tobogan dok su drugi čekali u stražnjem dijelu gorućeg aviona.

- Zabrinjava to što su neki putnici iznosili svoje torbe iz zrakoplova, a neki su čak snimali video snimke u unutrašnjosti gorućeg aviona, komentirao je Goeffrey Thomas, novinar za zrakoplovstvo.

- Ovo je još jedna situacija u kojoj vidimo da putnici prvi spašavaju svoje torbe, pa potom izlaze iz aviona u hitnoj situaciji, umjesto da samo što prije izađu. Pritom drugi putnici gube živote, rekao je.

Unatoč ovoj situaciji jedna se članica posade istaknula herojskim činom.

Tatjana Kasatkina (34) nogom je gurnula vrata zrakoplova, grabila je putnike za ovratnik i gurala iz van iz zrakoplova.

- Čim se avion zaustavio, započeli smo evakuaciju. Svi su vikali da avion gori, ali u tim trenucima u kabini nije još bilo vatre. Izgurivala sam putnike iz aviona kako ne bih usporavala evakuaciju. Kako bi ubrzala evakuciju, grabila sam putnike za ovratnik i gurala ih van, ispričala je hrabra Tatjana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:21