TKO JE MAGYAR

Ovo je čovjek koji bi mogao srušiti Orbanovo carstvo

Na sceni se pojavio u veljači, nakon velikog skandala

Péter Magyar i Viktor Orban

 Afp/

Deseci tisuća ljudi sudjelovali su u subotu u Budimpešti u maršu protiv vlade, a prosvjed je predvodio Péter Magyar, nova politička zvijezda, koji je najavio pad vladajućeg Fidesza i nedodirljivog premijera Viktora Orbána te osnivanje nove političke stranke. Naočiti 43-godišnjak, Magyar je ustvrdio da su u prosvjedima sudjelovale stotine tisuća ljudi, što je ipak pretjerano, ali u svakom slučaju riječ je o najvećim prosvjedima protiv vlasti u posljednjih nekoliko godina.

Bijesni Mađari marširali su ispred državnog parlamenta uzvikujući "Ne bojimo se!", "Prljavi Fidesz" i "Orbáne, daj ostavku", a na mimohodu su se vidjele mnoge nacionalne zastave i simboli koje inače Orbánova stranka koristi kao svoje tijekom posljednja dva desetljeća.

"Pokazali smo da se ne bojimo. Poslali smo poruku i vladi. Biti će to duga i teška borba, ali ako nas podržite, zajedno ćemo uspjeti. Na europskim izborima 9. lipnja možemo im zabiti prvi čavao u lijes, a naš odgovor na podlu, lažljivu vladinu propagandu trebaju biti ljubav i solidarnost. Računamo na vas", najavio je Magyar.

Sredinom ožujka je Péter Magyar predstavio program od 12 točaka na kojima planira zasnivati kampanju za euroizbore. Među ostalim, naveo je: slobodu javnih medija, neovisnost tužiteljstva, borbu protiv korupcije i "konstruktivan dijalog s Europskom unijom i NATO-om, vodeći računa o nacionalnim interesima i štiteći suverenitet Mađarske". Ovo posljednje treba pokazati kako on i njegova buduća stranka također namjeravaju voditi državotvornu politiku, čime se otupljuje mogućnost napada iz Fidesza odakle svu opoziciju optužuju da su plaćenici liberalno-sorosevskih-LGBT zapadnih elita koje žele podjarmiti slavnu mađarsku naciju.

Donedavno je bio fideszovac

Sada im klin zabija lik koji je donedavno također bio fideszovac. Sve je počelo u veljači kada su tadašnja mađarska predsjednica Katalin Novák i bivša ministrica pravosuđa Judit Varga, najistaknutije žene vladajuće stranke Fidesz, odstupile s dužnosti zbog pomilovanja suučesnika osuđenom zlostavljaču djece. Tada se na sceni iznenada pojavio Péter Magyar, bivši suprug Judit Varge, koji je Orbána i ekipu tih dana javno optužio za korupciju. Magyar je privukao nacionalnu pažnju jer je insider i iz prve ruke zna što se događa unutar vlasti, a potom je još objavio snimak razgovora s bivšom suprugom u kojem su njih dvoje razgovarali o korupciji na najvišim razinama vlasti. "Sada je vrijeme da se kaže da ovako dalje ne može", izjavio je tada Magyar, pitajući se je li "normalno da nekoliko obitelji posjeduje pola države".

Zasad ga Mađari vide kao novo lice. Iako još nije registrirao svoju stranku, prema istraživanjima javnosti, za nju bi glasalo više od 20 posto birača, više od 60 posto ispitanika smatra Magyara iskrenim, a čak 83 posto Mađara vjeruje da je on sposoban nauditi vladi Viktora Orbána.

Mađarska je ostvarila gospodarski rast pod Orbánom, ali ništa spektakularno. Ta zemlja još uvijek ima manji BDP per capita nego Slovenija, Češka i Slovačka te samo nešto viši od Hrvatske i Poljske, a korupcija u zemlji je raširena. Transparency International rangira Mađarsku lošije od bilo koje druge srednjoeuropske zemlje prema indeksu percepcije korupcije. Također, Orbánova Mađarska je jedini otvoreni saveznik Rusije i Vladimira Putina nakon napada na Ukrajinu, a sada im se pridružuje Slovačka pod novim premijerom Robertom Ficom. Iako verbalno podržavaju teritorijalni integritet ukrajinske države, Orbán odbija kritizirati Putina, protivi se naoružavanju Ukrajine, a neki tamošnji političari izjavljuju da regiju Zakarpatje treba "vratiti" Mađarskoj (kao i Rijeku, Baranju ili zapadni dio Rumunjske).

Na izborima prije dvije godine je opozicija šest stranaka prvi put nakon 2010. ozbiljno zaprijetila Orbánu i Fideszu te otvorila mogućnost promjene vlasti u Budimpešti, ali on ih je doslovno pomeo i ostao premijer Mađarske. Pobjeda je bila uvjerljiva jer za Fidesz je glasalo 2,735.831 ili 53,1 posto birača, dok je ujedinjenu oporbu podržalo 1,804.993 birača ili njih 35,04 posto. U parlamentu, koji broji 199 zastupnika, savez Fidesz-KDNP osvojio je 135 mandata, a oporbena koalicija samo 56.

Iz provladinih medija već su krenuli

Viktor Orbán se na predstojećim izborima za Europski parlament želi potvrditi kao konzervativni lider u Europskoj uniji. "Ako želimo zadržati slobodu i suverenitet Mađarske, moramo okupirati Bruxelles i unijeti promjene u Europsku uniju", izjavio je Orbán na prošlomjesečnom skupu u Budimpešti. Međutim, potpora EU u Mađarskoj je i dalje visoka i Orbán to zna. Redovito istraživanje Eurobarometra Europske komisije dosljedno utvrđuje potporu Mađarske članstvu u Uniji, tako da je nedavno istraživanje pokazalo kako 72 posto vjeruje da je članstvo u EU dobra stvar. "Orbán može kritizirati Europsku uniju. Može govoriti da ide u krivom smjeru, ali ne može se igrati članstvom Mađarske u EU. To je crvena linija čak i za njegove birače Fidesza", objasnio je u Politicu András Bíró-Nagy, direktor Policy Solutions, think tanka sa sjedištem u Budimpešti.

Ali, za početak, potrebno je kompromitirati Pétera Magyara prije nego što se on etablira kao alternativa Viktoru Orbánu. Zato su iz provladinih medija već krenule optužbe da je taj dojučerašnji fideszovac sklopio tajni pakt s ljevicom, iako njegov uspon ne ide na ruku čelniku ljevice Ferencu Gyurcsányu. "Poznati ljevičari pojavljuju se u podršci udruzi Pétera Magyara", piše provladin portal Magyar Nemzet, dok se drugdje iznosi optužba za veze s Georgeom Sorosom, arhetipskim Orbánovim neprijateljem. No, uspije li Magyar postići dobar rezultat na europskim izborima, bitno će porasti izgledi da se u iduće dvije godine emancipira kao glavni kandidat za novog lidera Mađarske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 22:28