VELIKI VOĐA

Ovo je čovjek koji je proglasio novu državu. Odcijepio se od SAD-a: ‘Ja sam sultan, uveo sam diktaturu!

Imaju vlastitu zastavu, valutu, nacionalnu himnu i vremensku zonu

‘Sultan‘ Slowjamastana Randy Williams

 Usa Today Network/Ddp Usa/Profimedia/Usa Today Network/ddp Usa/profimedia

Jedan se muškarac iz San Diega toliko umorio od života u običnoj zemlji da je osnovao jednu posebnu u kalifornijskoj pustinji. Randy Williams, samoproglašeni sultan Slowjamastana, rekao je za CNN da je posjetio sve zemlje u svijetu koje su priznali Ujedinjeni narodi. "Ponestalo mi je zemalja, pa sam stvorio vlastitu", rekao je.

Ova mikronacija nalazi se na parceli od 11,07 jutara pustinjskog zemljišta u južnoj Kaliforniji. Njezino službeno ime je Republika Slowjamastan, nazvana po ljubavi njezinog vođe prema slow jam glazbi.

CNN je izvijestio da je Slowjamastan - koji ima vlastitu zastavu, valutu i nacionalnu himnu - proglasio svoj suvereni status i odvojio se od SAD-a 1. prosinca 2021. godine.

Čak ima i svoju vremensku zonu, Slowjamastan Standard Time, te 12 država unutar prostora od 11 hektara, uključujući Dublandiju, koja je glavni grad.

Trenutačno se radi o diktaturi - crocsice zabranjene

Williams je za CNN izjavio da je posjetio najmanje jednu mikronaciju - Republiku Molosiju, slične veličine kao Slowjamastan u Nevadi, a koja se ‘odcijepila‘ od SAD-a 1998. Nadahnut tim posjetom, Williams je otišao kući i kupio zemlju u Kaliforniji u listopadu 2021. i onda tri mjeseca kasnije proglasio neovisnost zemlje.

image

Slowjamastan ima i svoju valutu

Usa Today Network/Ddp Usa/Profimedia/Usa Today Network/ddp Usa/profimedia

Prilično je diskutabilno hoće li neovisnost Slowjamastana biti priznata. Williams je za Business Insider rekao da američki predsjednik Joe Biden tek treba priznati odcjepljenje njegove mikronacije putem e-maila i društvenih medija. Na web stranici ove ‘zemlje‘ piše da ju je priznala "sultanova majka", ali se ne navodi službene diplomatske odnose s drugim državama.

Što se tiče upravljanja, nacija Slowjamastana trenutačno sebe definira kao "diktaturu", iako bi se to moglo promijeniti.

"Trenutačno imamo više od nevjerojatnih 5000 registriranih Slowjamastanaca", kaže Williams. "Nemamo planirane izbore, iako nije da to nije na stolu. Pokušavam pokrenuti ovu prekrasnu naciju s mrtve točke prije nego što dopustim da je netko drugi uništi", rekao je Williams.

K tome, nije da je Slowjamastan mjesto bez zakona - ima neka pravila, kako je definirano u "Zakonima, statutima i propisima Slowjamastana". "Crocsice nisu dopuštene u Republici Slowjamastan", stoji u statutu. "Kazna za prekršaj - nasilno ćemo vam skinuti ‘crocsicu‘ i udarati vas njome po glavi".

U međuvremenu, samoprozvani sultan je zaposlen i prima plaću izvan Slowjamastana. "Kad ne vlada najnovijom nacijom svijeta, naš dragi vođa vodi međunarodno sindiciranu radio emisiju pod nazivom ‘Sunday Night Slow Jams‘, koja se trenutačno može čuti na više od 200 radijskih postaja diljem Amerike", navodi se u Williamsovoj biografiji na internetskoj stranici Slowjamastana.

image

Slowjamastan

Brian Cahn/Zuma Press/Profimedia/Brian Cahn/zuma Press/profimedia

Iako je vrhovni vođa tzv. zemlje slow jama, Williams u svojoj biografiji navodi da još uvijek provodi većinu svog vremena izvan Slowjamastana, odnosno oko 110 kilometara dalje, gdje radi kao radio DJ na dvjema postajama u San Diegu.

‘Veliki planovi‘

"Posjećujem je onoliko često koliko mogu - radeći uglavnom iz našeg američkog konzulata ovdje u San Diegu, Kalifornija, Sjedinjene Američke Države", kaže Williams. "Ovdje uživam u luksuzu struje i tekuće vode. I krova nad glavom".

Williams kaže da ima "velike planove" za Slowjamastan. "Želim jednog dana izgraditi veliku palaču za sultana i njegov harem, ali za sada sam koncentriran na ljude", rekao je Williams za Business Insider.

Kaže da je na parceli planirao izgraditi tzv. lijenu rijeku (plitki vodeni objekt kakav se gradi u vodenim parkovima, hotelima, odmaralištima i rekreacijskim centrima, u kojem se voda kreće sporo, a gosti leže na madracima, op.a.), interaktivnu farmu armadila i mongolski restoran po principu jedi koliko možeš.

"Ovo su trenutačno samo snovi, iako smo sa sporom rijekom krenuli", rekao je Williams, priznajući da je to sada samo "suhi jarak". Vode nema, ali svake druge srijede vadimo prskalicu, dodao je Williams.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:21