TKO JE GREG BECKER?

Ovo je čovjek koji je upropastio jednu od najvećih banaka u SAD-u. Znate li što je napravio tjedan dana prije?

Mnogi zaposlenici ističu da je sve rezultat "idiotskog ponašanja direktora"...

Greg Becker

 Patrick T. Fallon/Afp

Obično kažem ljudima da imam najbolji bankarski posao na svijetu. Mi u Silicon Valley Banku radimo s "najkul" tvrtkama na cijelom svijetu", govorio je Greg Becker 2019. godine. Bio je tada velika zvjerka u bankarskom svijetu, izvršni direktor goleme financijske kuće koja je prije nekoliko dana dobila titulu drugog najvećeg bankarskog promašaja u povijesti Sjedinjenih Država. Wall Street se još trese, kolaps SVB-a pokrenuo je rasprodaju dionica drugih velikih banaka i državnu intervenciju, a postavlja se pitanje što slijedi.

Slučajno ili namjerno, Greg Becker se vlastitih dionica banke, na čijem je čelu bio od 2011. godine, riješio koji dan prije nego što je u petak puknula vijest da je banka zajedno s klijentima i zaposlenicima upala u bezdan.

Plan o prodaji dionica, piše Reuters, podnio je nadležnim tijelima krajem siječnja. On i nekoliko njegovih direktorskih kolega. Bijesni zaposlenici, osim što su ljutiti zbog takvog kapetana na brodu koji tone, smatraju da je upravo on zaslužan za totalni kolaps.

"Netko je izvadio šibicu, a oni su počeli vrištati "požar"", slikovito je opisao jedan korisnik Twittera događaje u proteklih nekoliko dana. Mnogi zaposlenici ističu da je sve rezultat "idiotskog ponašanja direktora".

A godinama je sve bilo savršeno. Depoziti su 2021. godine skočili za lijepih 86 posto, dionice rasle za 75 posto nakon što su 2020. godine porasle 54 posto. No, već su i tada neki upozoravali da je rast tvrtke prebrz, a drugi su počeli s prodajom dionica anticipirajući pad vrijednosti.

Lani su dionice ove banke pale za 66 posto, a ove su godine izgubile još 54 posto. A onda je u utorak došao posljednji njihov dan na burzi i banka je službeno stavila ključ u bravu. Zaposlenici su bijesni jer su šefovi javno objavili da je banka u problemu i da će ga pokušati sanirati privlačenjem novih investicija. Uslijedio je tsunami koji je pokopao banku.

Dugoročne posljedice

Osim optužbi na Beckerov račun, čuju se i podrugljivi komentari na račun Josepha Gentilea, glavnog administrativnog menadžera banke. Naime, Gentile je prije SVB-a radio za Lehman Brothers koji je neslavno bankrotirao 2008. godine. U Lehman Brothersu je Gentile bio na poziciji glavnog financijskog menadžera.

"Ako ste mislili da ste vi loši u svojem poslu, samo pogledajte Josepha Gentilea", objavio je Stock Talk Weekly na Twitteru. Međutim, većini financijskog sektora nije do smijeha jer se pitaju kolike će dugoročne posljedice imati propast ove banke, specijalizirane za tehnološke startupe, koja je uglavnom poslovala s high tech kompanijama i njihovim vlasnicima i menadžerima.

A na jednoj sektoraškoj konferenciji prošli tjedan, tri dana prije kolapsa, Becker je tvrdio da je "odlično vrijeme za osnivanje tvrtke", piše Reuters.

"U svakoj od tehnoloških kategorija zbiva se nešto uzbudljivo", rekao je tada Becker koji je iz rodne Indiane preko Detroita došao do Kalifornije gdje su ga primijetili lovci na talente u SVB-u. Tamo se uspeo na korporativnoj ljestvici, zasjavši teške 2008. godine. U jeku financijske krize postao je direktor banke, a tri godine poslije i CEO.

U banci su ga voljeli. Imao je viziju za budućnost sektora, piše Reuters o njemu u profilu trojice čelnih ljudi banke, među kojima je Becker bio prvi i najplaćeniji. Prošle je godine njegova "kompenzacija" iznosila 9,9 milijuna dolara. Bio je spreman kockati se i preuzimati rizike, piše britanska novinska agencija. A onda je došla inflacija i američka središnja banka povukla je kočnice. Jeftin novac prestao je dotjecati, središnja banka podigla je kamatne stope. Klima se promijenila.

Dok je banka još dobro poslovala, 2015. godine, Becker je svesrdno lobirao za smanjenje regulacija za manje banke poput njegove. Objašnjavao je te godine Senatu da SVB, s obzirom na svoj poslovni model i profil rizika, ne predstavlja sistemski rizik pa se na tu banku ne bi trebale odnositi stavke iz zakona iz 2008. o reformi Wall Streeta i zaštiti potrošača, poznatijeg pod imenom Dodd-Frank. Te regulacije pretjerano opterećuju banku i osmišljene su za velike banke, argumentirao je Becker te 2015. godine, a oni u SVB-u jako dobro paze na svaki rizik.

Prošli je tjedan Becker prodao svoje dionice i za njih dobio nekoliko milijuna dolara. Isto su učinili još neki šefovi SVB-a.

Dok je Becker sebe osigurao, drugima je poručio da ostanu mirni, iako je iz SVB-ova portfelja za samo nekoliko desetaka sati izbrisano deset milijardi dolara vrijednosti. Becker je poručio da sa svih strana stižu pozivi i da je stvorena panika. "Banka je dovoljno likvidna za naše klijente s jednom iznimkom: ako svi počnu govoriti da je SVB u nevolji, to će stvoriti probleme", rekao je Becker. Američki mediji prenose kako je Donald Trump, biznisu sklon bivši republikanski predsjednik, 2018. godine djelomično ublažio regulative za regionalne i manje američke banke te kako i kod njega leži dio krivnje za najnovije zabrinjavajuće događaje.

Aktualne američke vlasti priskočile su u pomoć u nedjelju i osigurale depozite, poručujući da nema potrebe za panikom. I 2008. godine je tadašnja demokratska administracija Baracka Obame spašavala posrnule divove te upumpala milijarde dolara poreznih obveznika kako bi ublažila sveopći, globalni potop. Ova demokratska administracija čini isto te priskače klijentima koji su, iako je dio njih prije bio glasno protiv bilo kakvog državnog miješanja, objeručke prihvatio društvenu solidarnost, stoji u komentaru liberalnog američkog magazina The Nation.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:21