NEPODOBNI POLITIČARI

Ovo je deset ljudi koji predstavljaju najveću prijetnju opstanku EU: 'Oni se igraju vatrom i huškaju!'

Njemački Der Spiegel objavio je popis deset utjecajnih političara koji govore i djeluju protiv Europske unije
 Elvir Tabaković/CROPIX

Suočena s najdubljom krizom od svog nastanka Europska unija među političarima ima sve više protivnika. Njemački Der Spiegel izdvojio je 10 najopasnijih za tu zajednicu.

Njihova nepromišljena, populistička retorika nanosi velike štete Europskoj uniji, smatra Der Spiegel.

"Igraju se s vatrom i velika su prijetnja europskom projektu. Huškaju, indirektno i direktno i iznose stereotipe. Stanovnike zemalja na jugu Europe nazivaju lijenima, a Njemce dominantnima. Njihov cilj je da privuku glasače, a sve to na račun ujedinjene i složne Europe", piše Der Spiegel.

Alexis Tsipras, predsjednik ljevičarske grčke stranke Syriza

U članku je etiketiran kao „najopasniji čovjek u Europi“. Od kada je postao vođa ljevice inzistira na odbacivanju fiskalnog monitoringa, govori o kriminalnoj privatizaciji javnih službi te odbacuje mjere štednje koje su nužne kako bi Grčka dobila međunarodnu pomioć.

Markus Söder, bavarski ministar financija

“Grčka mora biti primjer da je eurozona ozbiljna i da može pokazati zube. Svi jednoga dana moraju napustiti svoju majku. To je vrijeme sada stiglo i za Grčku', rekao je prošloga tjedna u jednome intervjuu što je izazvalo buru reakcija kod proeuropski orijentiranih političara.

Silvio Berlusconi, bivši talijanski premijer

Der Spiegel ističe kako se Berlusconi okrenuo antieuropskoj retorici kako bi prikupio što više glasova u nadi da će osvojiti i peti mandat na izborima sljedeće godine.

Njegove izjave u posljednje vrijeme to potvrđuju. Često govori protiv slanja pomoći Grčkoj, piše Der Spiegel.

Marine Le Pen, liderica desničarske stranke Nacionalna fronta

“Gospođa Merkel i Van Rompuy i njihova Europska komisija na pravom su putu da stvore Europski sovjetski savez . Uskoro ćemo izgubiti naš status slobodne nacije”, kazal je Le Pen za vrijeme predsjedničkih izbora ove godine. Zatražila je i da se kao nacionalna valuta ponovno uvede franak.

Timo Soini, vođa Istinskih Finaca i član Eurospkog parlamenta

On je desničar koji želi zaustaviti pomoć Grčkoj. Iako nisu nikad osvojili vlast u Finskoj njihov je utjecaj sve jači.

Alexander Dobrindt, vođa konzervativne bavarske stranke CSU

Dobrindtove neukusne primjedbe na račun Grčke u posljednje vrijeme izazivaju nezadovoljstvo i unutar njegove vlastitie stranke.

Nigel Farage, vođa UKIPA-a i član Europskog parlamenta

To je čovjek koji je Lisabonski ugovor nazvao „ najspektakularnijom, birokratskom prevarom i zavrzlamom", a Hermana Van Rompuya opisao je kao osobu koja ima "karizmu mlake krpe”.

Svojim govorima privlači sve veću pozornost, a primjenom takve retorike stječe sve veći broj pristaša.

Viktor Orban, mađarski premijer

Strahovi da bi vlada Viktora Orbana mogla narušiti demokratska prava građana u Mađarskoj sve su jači u Brusselsu. Taj je strah posebno prisutan od nedavnog donošenja restriktivnog Zakona o medijima.

Heinz-Christian Strache, vođa austrijskog FPÖ-a

Vođa ove ultra desničarske stranke ima sve viša pristaša. Der Spiegel njegovu retoriku opisuje kao jeftinu i populističku. No, ona očito funkcionira jer posljednje ankete pokazuju kako bi čak svaki peti Austrijanac na idućim izborima glasao za njegovu stranku.

Geert Wilders, vođa nizozemske stranke PVV-e

Wilders je uzor brojnim populistima u Europi. Nakon što je suočen sa sve izglednijim porazom na nadolazećim izborima Wilders se okreće sve oštrijoj antieuropskoj retorici.

Nizozemskog premijera Marka Ruttea prozvao je da "kleći pred talijanskom i španjolskom mafijom". Zalaže se za odbacivanje eura i povratak na gulden.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 02:40