ODLAZAK PREDSJEDNIKA

'OVO JE DRŽAVNI UDAR, DESNICA JE KUKAVIČKI NAPALA DEMOKRACIJU' Lijevi čelnici latinoameričkih država žestoko osudili događanja u Boliviji

 
Scene iz Bolivije i Evo Morales
 Bolivian government TV / Luisa Gonazelz / Carols Garcia Rawlins / Reuters

Ljevičarski čelnici latinoameričkih država osudili su u nedjelju "državni udar" u Boliviji nakon što je predsjednik Evo Morales u televizijskom obraćanju najavio svoju ostavku uslijed nemira u zemlji i pod pritiskom vojnog vrha, prenose agencije.

Morales je rekao da je poslao parlamentu svoje pismo ostavke, koju su zatražili policija, vojska i oporba. "Naša velika želja je povratak mira u društvo", kazao je Morales. Ostavku je najavio i njegov potpredsjednik Alvaro Garcia Linera.

Moralesovu ostavku osudili su ljevičarski čelnici Venezuele, Argentine i Meksika, dok je kubanska vlada oštro osudila "državni udar" u Boliviji i izrazila solidarnost s Moralesom. "Desnica je ovim nasilnim i kukavičkim državnim udarom napala demokraciju u Boliviji. Oštro osuđujemo udar", napisao je kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel na Twitteru, pozvavši svijet da se "mobilizira za Evov život i slobodu", prenosi Reuters.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je da njegova zemlja "prepoznaje odgovoran odnos predsjednika Moralesa, koji je podnio ostavku radije nego da ljude izloži nasilju". Meksiko je objavio da će Moralesu ponuditi azil ako ga on zatraži.

Argentinski izabrani predsjednik Alberto Fernandez i njegov venezuelanski kolega Nicolas Maduro osudili su "udar" u Boliviji nakon ostavke Moralesa. "Kategorički osuđujemo državni udar protiv našeg brata predsjednika Eva Moralesa", napisao je Maduro na Twitteru, dok je ljevičar Fernandez, koji je pobijedio na argentinskim izborima 27. listopada, ocijenio da je "državni udar u Boliviji rezultat zajedničke akcije nasilnih civilnih skupina, podijeljenosti policije i pasivnosti vojske".

Ranije u nedjelju, vrhovni zapovjednik oružanih snaga u Boliviji zatražio je od Moralesa da odstupi kako bi se osigurala stabilnost u zemlji. "Nakon unutarnje analize situacije, tražimo od predsjednika države da odustane od svog predsjedničkog mandata, te time omogući da se vrati mir i održi stabilnost, za dobrobit Bolivije", rekao je novinarima zapovjednik oružanih snaga Williams Kaliman.

Kaliman je svoj poziv uputio nekoliko sati nakon što je Morales pristao na održavanje novih predsjedničkih izbora, pošto je Organizacija američkih država (OAS), koja je promatrala izbore održane 20. listopada, utvrdila "jasnu manipulaciju". Sporna pobjeda Moralesa na tim izborima potaknula je prosvjede diljem zemlje. U nijma je poginulo troje, a ozlijeđeno je više od 300 ljudi.

Vođa prosvjeda Luis Fernando Camacho koji je postao simbolom oporbe, rekao je da je revizijom izbornih rezultata koje je proveo OAS jasno otkrivena izborna prijevara. Na odstupanje Moralesa je pozvao i njegov izborni protivnik Carlos Mesa. "Ako imaš i trunčicu patriotizma u sebi, trebao bi odstupiti", rekao je Mesa.

Izborni skandal uzdrmao je Moralesa, ostatak latinoameričke "ružičaste plime" od prije dva desetljeća, potresavši povjerenje u stabilnost demokracije u Boliviji. Kriza prijeti potopiti tu ljevičarsku ikonu u vrijeme dok se lijevo usmjereni čelnici vraćaju na vlast u Meksiku i Argentini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2022 13:31