UPOZORENJE ZAPADU

‘Ovo je godina koja će odrediti sudbinu cijelog stoljeća! Da, Kina i Putin mogli bi slaviti...‘

Još od doba ‘Hladnog rata‘ britanska Vlada nije predstavila tako sumornu sliku u kojem smjeru svijet ide

Joe Biden, Vladimir Putin i Xi Jinping

 Afp/Profimedia

Prije dva tjedna britanskom je parlamentu predstavljena najnovija, vrlo sumorna Vladina procjena ugroze. "Sve su veći izgledi da će se međunarodno sigurnosno okruženje dodatno pogoršati u nadolazećim godinama... rizik od eskalacije veći je nego ikad u posljednjim desetljećima", stoji između ostaloga u procjeni.

Još od doba ‘Hladnog rata‘ britanska Vlada nije predstavila tako sumornu sliku u kojem smjeru svijet ide, piše u komentaru The Telegraph. Svijet je danas podijeljen u dvije konkurentske sfere utjecaja, pri čemu Rusija i Kina promiču postzapadni globalni poredak koji je više naklonjen njihovim vlastitim autoritarnim modelima vlasti nego otvorenoj i transparentnoj demokraciji.

Unatoč tome, iako suočen s rastućim povjerenjem u osovini Kina - Rusija, Zapad je zauzeo stav negiranja, a međunarodne institucije uspostavljene za zaštitu odnosa u svijetu su paralizirane. Ukrajina je najočitija manifestacija ovog novog sukoba, a zemlje članice NATO-a uspjele su organizirati pomoć za snage Kijeva. No, sve to bi moglo predstavljati samo početni mali okršaj u novom i daleko složenijem sukobu, navode u komentaru Tobias Ellwood i Hamish de Bretton-Gordon.

Dvije moguće budućnosti

Globalizacija kakvu je svijet poznavao, konstatiraju, sada umire. Što će je zamijeniti, nejasno je, a povjesničari bi se u budućnosti mogli osvrtati na 2023. kao godinu koja je odredila sudbinu stoljeća. Ako se domina u Ukrajini počnu u domino efektu rušiti u jednom smjeru, ruski predsjednik Vladimir Putin ne samo da će preživjeti, nego će i trijumfirati, proglašavajući pobjedu dok će sukob stagnirati do mrtve točke, a podrška Zapada se rasipati.

Takav ishod još uvijek postoji kao mogućnost. Unatoč nizu taktičkih pogrešaka na početku sukoba, zapanjujućim žrtvama, snažnim sankcijama i gubitku stotina i stotina borbenih vozila, Putinov narativ još uvijek snažno djeluje i opčinjava ruski narod. Previše Rusa vjeruje da je rat neophodan korak u konačnom zaustavljanju NATO-ovog napredovanja u smjeru istoka prema njihovoj domovini.

Kao što povijest uči, Rusija vrlo dobro podnosi teška vremena. Ako Putin nekako izgura ovu godinu, onda bi to moglo značiti da je možda prebrodio burnu reakciju Zapada na invaziju na Ukrajinu. Vodeći kandidati za republikansku nominaciju u predsjedničkoj utrci u SAD-u očito su manje zainteresirani za potporu Ukrajini od aktualnog predsjednika Joea Bidena, a nezadovoljstvo zbog sukoba raste i u nekim drugim dijelovima svijeta. U takvoj budućnosti, Putin bi mogao imati odriješene ruke u svojim pokušajima da povrati i neke druge dijelove nekadašnjeg teritorija Varšavskog pakta u svoju, rusku sferu utjecaja.

No, ako će se domina rušiti na drugu stranu, moguća je i drugačija budućnost. Ukrajina bi u takvoj budućnosti mogla osigurati dodatnu vojnu opremu koja joj je potrebna da probije rusku obranu, oslobodi Donbas, potisne Ruse s Krima i ostvari pobjedu koja bi zauvijek odzvanjala ​​kroz povijest. U takvom svijetu Putinovi bi dani bili odbrojani, a teritorijalne ambicije Moskve uvelike ograničene.

Domina će se srušiti u 2023.

Svijet je sada u nekoj poziciji ravnoteže između ove dvije moguće budućnosti. Unatoč tome što brojne zapadne zemlje čestitaju i same sebi i međusobno, zadovoljne što Ukrajina još uvijek nije poražena i zbog toga što je NATO pokazao da i dalje ima svrhu te je bio spreman da Kijev opskrbi vojnom opremom, ostaje neugodna istina da im je trebalo puno predugo da se suprotstave Putinovim prijetnjama i hvalisanju, ali i da ostatak svijeta nije nužno Zapadu uz bok.

Previše zemalja koje nisu dio Zapada nije potpisalo sankcije protiv Rusije, a dok će nalog za uhićenje Putina Međunarodnog kaznenog suda pomoći u jačanju potpore Zapada Ukrajini, posjet kineskog predsjednika Xi Jinpinga djelovat će tako će daleko veći broj država diljem svijeta ostanu neobično tihe kada je u pitanju ruska ilegalna invazija. Taj posjet također će u Rusiji biti korišten na način da ilustrira kako Putin još uvijek ima moćne prijatelje koji podupiru njegovu stvar.

No, Xijev posjet Moskvi naglašava kako i on shvaća koliko bi ishod rata u Ukrajini mogao biti ključan. Sadašnji trendovi pokazuju da će ovo stoljeće biti definirano ishodom konačnog sukoba između SAD-a i Kine. Imati Rusiju na svojoj strani moglo bi se pokazati od pomoći Pekingu, ali ako Putin ne uspije provesti svoje ciljeve u Ukrajini i Moskva se okrene Zapadu, Kina bi se mogla naći izolirana. Domina će se srušiti u 2023. godini, a Zapad ne bi trebao dopustiti sudbini da odluči u kojem smjeru, zaključuju autori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 19:44