ORBAN JE UVJEREN

‘Ovo je jedini čovjek na Zapadu koji odmah može okončati rat u Ukrajini! Jedino on može donijeti mir...‘

Orbán je više puta pokušao ublažiti ili blokirati sankcije koje je Europska unija nametnula Rusiji zbog invazije na Ukrajinu

Viktor Orban velik je pristaša Trumpa, a ranije je rekao da Rusija ne bi napala Ukrajinu da je ovaj pobijedio na predsjedničkim izborima u Americi koji su se održali 2020. godine

 Marco Bertorello/Afp/Profimedia/Marco Bertorello/afp/profimedia

Mađarski premijer Viktor Orbán, jedan od najvećih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je da bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump može okončati rat u Ukrajini ako pobijedi na predsjedničkim izborima u SAD-u koji će se održati 2024. godine, piše Newsweek.

- Postoji muškarac na Zapadu koji bi mogao okončati rat u Ukrajini i donijeti joj mir. Radi se Donaldu Trumpu - rekao je Orbán u petak za mađarsku radio postaju Kossuth Rádió.

- Mađarska bi voljela na čelu SAD-a vidjeti osobu koja se zalaže za mir - dodao je mađarski premijer.

Orbán je velik pristaša Trumpa, a ranije je rekao da Rusija ne bi napala Ukrajinu da je ovaj pobijedio na predsjedničkim izborima u Americi koji su se održali 2020. godine.

Nakon što je Trump nedavno rekao da se ne smatra krivim niti za jednu od ukupno 37 točaka optužnice kojom ga federalna vlada tereti zbog nezakonitog ophođenja tajnim dokumentima, Orbán mu je preko društvene mreže Twitter poslao poruku potpore.

Orbán je prošlog mjeseca tijekom govora koji je održao na Konferenciji konzervativne političke akcije (CPAC) u Budimpešti zazvao povratak Trumpa u Bijelu kuću.

- Vratite se, gospodine predsjedničke, ponovno Ameriku učinite velikom i donesite nam mir - rekao je mađarski premijer.

CPAC je okupljanje koje Američka konzervativna unija (ACU) organizira od 1974. godine.

Osim što podupire Trumpa, Orbán je i veliki pristaša Vladimira Putina, što je pokazao kada je više puta pokušao ublažiti ili blokirati sankcije koje je Europska unija nametnula Rusiji zbog invazije na Ukrajinu koju je ruski predsjednik naredio krajem veljače 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2023 06:42