OXFORD/ASTRAZENECA

‘Ovo je ključna prekretnica‘: Distribuirano 530.000 doza, cijepljenje u Britaniji počinje danas

Cjepivo Oxford/AstraZenece je jeftinije i može se čuvati u hladnjaku, pa ga je lakše transportirati i koristiti
(FILES) An undated handout picture released by the University of Oxford on November 23, 2020 shows a vial of the University's COVID-19 candidate vaccine, known as AZD1222, co-invented by the University of Oxford and Vaccitech in partnership with pharmaceutical giant AstraZeneca. - Britain on December 30, 2020 became the first country in the world to approve the coronavirus vaccine developed by drug firm AstraZeneca and Oxford University, with a mass rollout planned from January 4, 2021. (Photo by John Cairns/University of Oxford/AFP)/RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT ”AFP PHOTO/UNIVERSITY OF OXFORD/John Cairns ” - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - RESTRICTED TO ILLUSTRATING STORIES RELATED TO THE PARTICULAR VACCINE, EVENTS AND FACTS MENTIONED IN THE CAPTION - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS/
 John Cairns

Britanija će u ponedjeljak kao prva u svijetu početi koristiti jeftino i lako prenosivo cjepivo za covid-19 farmaceutske tvrtke AstraZeneca i Sveučilišta Oxford, te tako napraviti još jedan korak naprijed u globalnoj borbi s pandemijom koronavirusa.

Ukupno 530 tisuća do sada pripremljenih doza toga cjepiva distribuirano je u šest engleskih bolnica. Program će se potom proširiti na stotine drugih mjesta diljem Britanije, a vlada se nada da će u roku od nekoliko mjeseci biti isporučeni deseci milijuna doza.

"Ovo je ključna prekretnica u našoj borbi protiv ovog užasnog virusa i nadam se da daje novu nadu svima da se počinje nazirati kraj ove pandemije", izjavio je ministar zdravstva Matt Hancock u priopćenju.

Prošli mjesec Britanija je prva u svijetu počela s cijepljenjem koristeći cjepivo Pfizera i BioNTecha koje se mora čuvati na vrlo niskim temperaturama. Do sada je to cjepivo primilo oko milijun Britanaca.

Cjepivo Oxford/AstraZenece je jeftinije i može se čuvati u hladnjaku, pa ga je lakše transportirati i koristiti. Indija je u nedjelju to cjepivo odobrila za hitne slučajeve.

Posljednjih tjedana u Britaniji je došlo do značajnog porasta broja novozaraženih, uslijed pojave novog i zaraznijeg soja virusa. U nedjelju je zabilježeno gotovo 55 tisuća novih slučajeva, a ukupno je u zemlji od posljedica covida-19 do sada umrlo više od 75 tisuća ljudi, na drugom mjestu po broju umrlih u Europi.

Britanska je vlada svoj program procjepljivanja proglasila najnaprednijim u svijetu, no optimizam te poruke mora pažljivo balansirati s imperativom nastavljenog pridržavanja epidemioloških uputa kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze.

Premijer Boris Johnson u nedjelju je izjavio da je moguće pooštravanje već ionako vrlo strogih mjera u toj zemlji. Pojava i širenje novog soja virusa također je pridonijelo pristupu britanske vlade prema cijepljenju: sada je najveći prioritet da prvu dozu cjepiva dobije što veći broj ljudi, dok je primanje druge doze manje bitno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2023 03:37