LOVA DO KROVA

Ovo je kuća koja se prodaje za nestvarnih 295 milijuna dolara: ‘Da, rekord bi mogao pasti!‘

Imanje na Floridi bilo je obiteljsko utočište za bogati par sa 13 djece, 84 unučadi i više od 175 praunučadi

Glavna kuća ima oko 1068 četvornih metara sa šest spavaćih soba i zaklonjenim bazenom

 Dawn Mckenna Group/Coldwell Banker Realty

Tri kuće, privatni pristup plaži, pristanište za jahte, pogled na plavo more Meksičkog zaljeva, ovako izgleda američko imanje obitelji Donahue čiji je jedan dio stavljen na prodaju za rekordnih 295 milijuna dolara.

Najskuplju nekretninu na tržištu SAD-a počeo je graditi osamdesetih godina prošlog stoljeća financijer John Donahue. On je uočio nenaseljeni komad zemlje dok je letio iznad Naplesa na Floridi. Odlučio je kupiti parcelu od 4,3 hektara za milijun dolara 1985. godine, te tako počeo stvarati posjed koji je narastao na otprilike 60 hektara.

image

Kuća ima privatnu plažu

Dawn Mckenna Group/Coldwell Banker Realty

Sada, nakon smrti Johna i njegove supruge Rhodore Donahue, obitelj stavlja na popis središnji dio - imanje od 9 hektara - za potencijalnih rekordnih 295 milijuna dolara. Imanje za prodaju na poluotoku zvanom Gordon Pointe uključuje tri kuće i privatni bazen za jahte. Nekretnina je najskuplja od svih koje se trenutačno prodaju u SAD-u i, ako se proda, čak i blizu tog iznosa, mogla bi postaviti rekord za najskuplju prodaju stambenog prostora u zemlji.

John Donahue, porijeklom iz Pittsburgha, osnovao je tvrtku Federated Investors 1955. godine. Tvrtka sada upravlja imovinom od 668,9 milijardi dolara, prema Business Insideru. Obitelj je 1985. godine počela ulagati u nekretninu u Naplesu, stvorivši tri obiteljske rezidencije.

image

Privatno pristanište za megajahtu

Dawn Mckenna Group/Coldwell Banker Realty

John i Rhodora dijelili su svoje vrijeme između Pennsylvanije i Floride, prije nego što su se 1990. za stalno preselili u Naples. Imanje na Floridi postalo je obiteljsko utočište za njihovo 13 djece, 84 unučadi i više od 175 praunučadi. Prema riječima unuke Claire Baker, koja je razgovarala s novinarima Wall Street Journala, Rhodora je pamtila imena svih članova obitelji i imala posebnu sobu namijenjenu samo za zamatanje darova.

Nakon Johnove smrti, 2017., i Rhodorine, 2022., obitelj je odlučila prodati kompleks.

Unatoč godinama obiteljskih okupljanja, uključujući posjete značajnih ličnosti poput bivšeg predsjednika Georgea H. W. Busha, odluka odražava činjenicu da bi imanje bilo teško međusobno podijeliti.

image

Imanje ima pogled na Meksički zaljev i na zaljev Naples

Dawn Mckenna Group/Coldwell Banker Realty

Glavna kuća ima oko 1068 četvornih metara sa šest spavaćih soba i zaklonjenim bazenom. Druga kuća ima 510 četvornih metara, pet spavaćih soba i vanjski bazen. Treća rezidencija ima oko 540 četvornih metara s vanjskim bazenom i pristaništem za jahte. Imanje ima pogled prema Meksičkom zaljevu i zaljevu Naples.

Imanje je sada na tržištu s traženom cijenom opravdanom svojom veličinom, lokacijom i jedinstvenim značajkama. Agenti za nekretnine vjeruju da ga njegova neusporediva priroda čini rijetkim i vrijednim otkrićem koje će vjerojatno privući kupca s planovima za daljnji razvoj ili renoviranje.

Trenutačni rekord za najskuplju prodaju stambenog prostora u SAD-u postavljen je 2019., kad je izvršni direktor hedge fonda Ken Griffin potrošio 240 milijuna dolara za stan uz Central Park u New Yorku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 02:39