‘DRUKER‘

Ovo je mail koji je Pernar poslao zambijskoj policiji; Sloković: Zbog ovog treba odgovarati!

Bivši saborski zastupnik dodatno je zahuktao situaciju oko posvajanja djece

Jadranka Sloković, Hrvati u Zambiji, Ivan Pernar i mail kojeg je poslao zambijskoj policiji

 Marko Miscevic/Cropix

Četiri bračna para osumnjičena u Zambiji za trgovanje ljudima zato što su pokušali posvojiti četvero kongoanske djece, navodno uz krivotvorene dokumente, u utorak će opet pred sud u Ndoli. Sutkinja Jennifer Bwalya prošli je petak na iznenada zakazanoj raspravi, koju hrvatski državljani nisu očekivali i na kojoj su se izjasnili da se ne osjećaju krivima, najavila da će u utorak odlučivati o tome da se brane sa slobode.Oni su prošli utorak, 7. veljače, baš kao i dva mjeseca ranije, 7. prosinca, uhićeni u zračnoj luci Ndola - samo dan nakon što je sudac Dominic Makalicha prekinuo slučaj i odredio da napuste zemlju u roku od 48 sati.

image
Marko Miscevic/Cropix

Pitanja bez odgovora

Kelvin Silwimba, njihov odvjetnik iz Odbora za pravnu pomoć, zatražio je od suda da za osmero Hrvata odobri jamčevinu, ustvrdivši da nema potrebe da ih drže u pritvoru Za razliku od prvog postupka, ovaj put optužnica je proširena i na tridesetšestogodišnju višu službenicu za imigraciju Gloriju Sondoyi Sakulenga, za koju se navodi da je u prosincu zajedno s četiri hrvatska para trgovala s četvero djece. Sakulenga je puštena uz jamčevinu i određen joj je kućni pritvor.Hrvatsko veleposlanstvo u Južnoj Africi, koje uz mnoge druge države pokriva i Zambiju, sada traži zamjenu za Darija Klasića koji se ozbiljno razbolio, a bio je zadužen za to da hrvatski državljani u zatvoru u Ndoli imaju hranu, higijenske potrepštine i lijekove, jer je među njima i osoba s dijabetesom.I dalje oko cijelog slučaja vlada enigma i mnoga su pitanja bez odgovora: u prvom redu kakav se preokret dogodio da četiri para u trenutku kad su napuštala Zambiju opet budu uhićena s istom optužbom. Što se tako spektakularno dogodilo u samo 24 sata? Premda je sudac Dominic Makalicha tada upozorio da prekid postupka ne znači oslobađajuću presudu i da osumnjičeni ponovno mogu biti procesuirani, u javnosti se nakratko stvorio dojam da je diplomacija u tišini odradila stvar. Taj je dojam demantiran već idući dan, kad su četiri para koja su već prošla kontrolu u zračnoj luci opet vraćena u isti zatvor. Ministarstvo vanjskih poslova ponovilo je da će pružiti maksimalnu konzularnu zaštitu i voditi brigu o njihovim ljudskim pravima, ali ni sami nisu imali informaciju što je uzrok ponovnog zatvaranja. Ni MVP ni odvjetnici uhićenih parova nisu mogli objasniti što se dogodilo: je li tužiteljstvo u tako munjevitom roku pribavilo neke nove dokaze. I njih je iznenadila vijest da je optužnica proširena i na imigracijsku službenicu.

image
Marko Miscevic/Cropix

Misteriozna dojava

U hrvatskim medijima proširila se glasina kako je novom uhićenju presudila anonimna dojave iz Hrvatske, ali i ta je na klimavim nogama i teško je povjerovati da bi itko u Hrvatskoj, čije sve institucije stoje iza valjanosti izdavanja hrvatskih dokumenata za djecu, mogao imati ikakve čvršće dokaze kakve zambijske vlasti nemaju. Kakofoniju poluinformacija i špekulacija dodatno je zahuktao bivši saborski zastupnik Ivan Pernar koji je zambijskoj policiji prijavio da je među onima koji su pokušali usvojiti dijete jedna osoba transrodna.

image
Marko Miscevic/Cropix

Na opasnost takvog prokazivanja upozorila je priopćenjem pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter. Uz molbu građanima da se suzdrže od rasističkih i transfobnih komentara, poručila je: "Posebno zabrinjavaju slučajevi u kojima građani ulažu dodatni napor da zambijskim institucijama, javnosti i medijima ukažu da se među pritvorenicima nalazi transrodna osoba, čime je potencijalno i dovode u opasnost s obzirom na položaj transrodnih osoba u Zambiji."Bi li Pernar trebao odgovarati za ono što se u narodu zove drukanje, pitali smo odvjetnicu Jadranku Sloković, koja nema sumnje da bi i tumači zašto: "Ljudi imaju pravo na svoje mišljenje, taman ono bilo i necivilizirano, ali nemaju pravo ugrožavati druge i širiti govor mržnje zbog svojih rodnofobičnih stavova, pogotovo kad su ti drugi već sami po sebi u tako lošoj i ranjivoj poziciji i kad takav potez može imati teške konzekvence na njihovu sigurnost. Ovo za ljude u Zambiji može biti ozbiljno ugrožavajuće i netko bi trebao reagirati!"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 10:55