DOGOVOR U KATARU

'OVO JE MONUMENTALAN DAN ZA AFGANISTAN' Amerika i talibani potpisali sporazum, nazire se kraj 18-godišnjeg rata, objavljen i datum mogućeg povlačenja

 KARIM JAAFAR / AFP

Subota je "monumentalan dan za Afganistan", objavilo je veleposlanstvo SAD-a u Kabulu na Twitteru, nekoliko sati prije potpisivanja sporazuma s talibanskim militantima koji bi mogao donijeti završetak 18-godišnjeg rata u toj južnoazijskoj zemlji.

U jeku priprema za potpisivanje sporazuma u Dohi, glavnom gradu Katara, službenici veleposlanstva su istaknuli da se “radi o stvaranju mira i svjetlije zajedničke budućnosti. Uz Afganistan smo.”

BBC je objavio da je uoči potpisivanja sporazuma, do kojeg je došlo nešto poslije 14 sati po hrvatskom vremenu, potpisana i zajednička američko-afganistanska deklaracija u kojoj stoji dase očekuje potpuno povlačenje američkih i koalicijskih snaga iz Afganistana za 14 mjeseci. Kao što je poznato, u toj zemlji se nalaze i hrvatski vojnici, što znači da bi krajnji termin njihova povratka također bio 14 mjeseci od potpisivanja sporazuma, što ne znači da se možda ne bi vratili i ranije.

- Koalicija će okončati povlačenje svojih preostalih snaga iz Afganistana unutar 14 mjeseci od objave ove zajedničke deklaracije i američko-talibanskog sporazuma... pod uvjetom da talibani ispune svoje obveze, navodi se u zajedničkom priopćenju američke i afganistanske vlade.

Kad se potpiše sporazum, u Afganistanu, zemlji koja je u ratnom stanju otkad su ga Amerikanci počeli bombardirati kao reakciju na 11. rujna 2001. godine, trebalo bi prestati nasilje koje je odnijelo desetke tisuća života.

Uoči potpisivanja sporazuma, talibani su u subotu naredili svim svojim borcima da se “suzdrže od bilo kakvih napada”.

“Danas je svim talibanskim borcima naređeno da se suzdrže od bilo kakvih napada… za sreću nacije,” rekao je Reutersu Zabiulah Mudžahid, glasnogovornik talibana.

“Nadamo se da će SAD ostati vjeran svojim obećanjima iz pregovora i mirovnog sporazuma”, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:42