NAKON 4 I POL GODINE

'OVO JE NAJTEŽI PORAZ POBUNJENIKA U ALEPU!' Sirijska vojska osvojila ključno područje, tisuće civila bježe, u jednom danu ubijeno više od 200 osoba

 Abdlhramn Ismail / Reuters

Sirijska vojska i njezini saveznici potisnuli su pobunjenike (među kojima su i džihadističke skupine poput Fatah al-Šama) iz strateški važnog okruga u istočnom Alepu u ponedjeljak, objavili su vojska i Sirijski opservatorij za ljudska prava, dodajući da je riječ o najvećem vojnom porazu oporbe u Alepu od 2012.

Pobunjenički izvori nisu bili dostupni za komentar o izvješću da su vladine snage osvojile okrug Al Sahur u operaciji koja bi mogla slomiti najvažnije gradsko uporište sirijskih pobunjenika, navodi Reuters.

Citirajući vojni izvor, sirijska državna televizija rekla je da su vojska i njezini saveznici osvojili cijelo područje i čiste ga od mina.

Rami Abdulrahan, voditelj Sirijskog opservatorija, rekao je da su vladine snage koje podupiru šijitske milicije proteklih dana istisnule pobunjenike s više od trećine prostora istočnog Alepa.

- Ovo je najteži poraz oporbe u Alepu od 2012 - kazao je i dodao da vojska i njezini saveznici sada drže kontrolu na cijelom području istočnog Alepa koje se proteže sjeverno od Al-Sahura.

Službeni Damask tvrdi da su pobunjeničke snage u velikom povlačenju iz sjevernih dijelova enklave istočnom Alepu te da je na područje grada pod kontrolom vladinih snaga prebjeglo oko 2000 osoba.

Čelnik sirijske kurdske stranke PYD, Salih Muslim, je izjavio da je dodatnih 6000 do 10 000 civila pobjeglo u dio grada pod kontrolom Kurda, u okrug šeika Maqsouda.

- Civili su poplavili ovo područje jer ga smatraju sigurnijim od drugih dijelova grada - rekao je Muslim za Reuters, a piše Guardian.

Sirijski opservatorij za ljudska prava procjenjuje da je samo tijekom nedjelje ubijeno oko 219 civila, ali postoji bojazan da je ta brojka mnogo veća, budući da mnoga tijela još nisu izvučena iz ruševina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 10:28