SINTETIČKE DROGE

'OVO JE NAJVEĆA KOLIČINA DROGE KOJU SMO IKAD ZAPLIJENILI U JI AZIJI' Uhićeno 30 osoba, policijska operacija trajala je mjesecima

 
Zapljena droge u Mjanmaru ranije ovog mjeseca
 AFP

Policija u Mjanmaru je zaplijenila najveću ikad količinu sintetičke droge pronađene u jugoistočnoj Aziji, a vlasti razmjere ove zapljene opisuju kao 'veće od svih službenih brojki', piše BBC.

U sjeveroistočnoj državi Shan ukupno je zaplijenjeno 200 milijuna tableta metamfetamina, 500 kg kristalnog metamfetamina i 300 kg heroina.

U operaciji je uhićeno 33 ljudi, a sama akcija trajala je od veljače do travnja.

Smatra se da je upravo Mjanmar najveći svjetski proizvođač metamfetamina.

Optuženi su kazali policiji da je droga bila namjenjena tržištu Mjanmara i okolnih zemalja, otkrio je šef agencije za suzbijanje trgovine narkoticima u toj zemlji, pukovnik Zaw Lin.

Pronađeno je i više od 3.700 litara metilfentanila, kemikalije koja se koristi u proizvodnju moćne droge fentanila koja je 50 puta jača od heroina i 100 puta jača od morfija te je uzrokovala opioidnu krizu u SAD-u.

Sintetičke droge

U prosjeku, svakoga dana 130 Amerikanaca umre od predoziranja opioidima, pokazuju podaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDCP).

Šef Ureda za droge i kriminal UN-a za područje Azije i Pacifika, Jeremy Douglas, rekao je kako je novi trend vezan uz sintetičke droge 'u razmjerima koje nitko nije očekivao'.

Mjanmar je drugi najveći proizvođač opijuma, odmah nakon Afganistana. Proizvodnja i trgovina drogom procvjetale su zbog brdovitog krajolika i porozne granice.

Zemlja se nalazi u tzv. 'Zlatnom trokutu', području koje dijele Kina, Laos i Tajland i koje je poznato po trgovini drogom vrijednoj više milijardi dolara.

Između 2018. i 2019. policija je pronašla ukupno 14 laboratorija za izradu droge. 2017. u raciji je uhićen čak i jedan budistički svećenik koji je u samostanu skrivao više od četiri milijuna tableta amfetamina.

Promjenjiva priroda trgovine drogom

Sintetičke droge uvelike su promijenile globalnu trgovinu narkoticima. Droge nastale u laboratorijima su jeftine i jednostavne za izradu te, za razliku od heroina i ostalih tradicionalnih droga, ne ovise o sezonskom urodu.

Mnoge kemikalije potrebne za sintetiziranje droge poput metamfetamina i fentanila, proizvode se u laboratorijima diljem Kine i Indije.

Ured za droge i kriminal pri UN-u povezao je porast proizvodnje sintetičkih droga diljem Azije s organiziranim kriminalom pod čijom su kontrolom laboratoriji u Kini i Indiji.

Te organizirane kriminalne skupine operiraju u ratom i borbama zavaćenim područjima te proizvode ogromne količine droge u tzv. 'super-laboratorijima'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:45