VELEGRAD MRTVIH

Ovo je najveće groblje na svijetu, ima više tijela nego Hrvatska ljudi: ‘Više je posla sad nego kad su došli Amerikanci‘

Kako bi se odgovorilo na potražnju za mjestima, pojedine se grobnice dodatno produbljuju. Ima grobnica u koje može stati i po 50 pokojnika
 Qassem Al-kaabi/Afp

Preko šest milijuna pokojnika pokopano je na najvećem groblju na svijetu - groblju Wadi al-Salam u svetom gradu Nadžafu u Iraku, piše The Sun. Na tom se pradavnom pokapalištu nalaze posmrtni ostaci proroka, aristokrata i znanstvenika.

Gledano iz zraka, Wadi al-Salam podsjeća na grad jer su grobnice nagurane jedna na drugu. Uz to, groblje se proteže na šest kvadratnih kilometara. Groblje zauzima 13 posto površine grada Nadžafa. Na njemu ima više tijela nego što stanovnika imaju Norveška, Finska, Danska i Hrvatska.

Wadi al-Salam na arapskom doslovno znači "dolina mira".

image
Ali Najafi/Afp
image
Qassem Al-kaabi/Afp
image
Ayman Henna/Afp

The Sun navodi da broj pokojnika koji su na njemu pokopani stalno raste jer se u Iraku već desetljećima odvijaju razni sukobi. Na vrhuncu Iračkog rata koji se odvijao od 2003. do 2011., na Wadiju al-Salamu dnevno se pokapalo po 250 osoba.

Uz to, groblje je zbog činjenice da je sazdano od mauzoleja i podzemnih katakombi pobunjenicima poslužilo i kao privremeno sklonište.

Djelatnik jednog tamošnjeg obiteljskog pogrebnog poduzeća Maajid rekao je da danas pokapa više osoba nego što ih je njegov otac pokapao za vrijeme Iransko-iračkog rata (1980. - 1988.). Danas je, kaže, zauzetiji više nego što je to bio nakon što su Amerikanci došli u njegovu zemlju.

S obzirom na to da se Iračani trenutno bore protiv Islamske države, Maajid će, nažalost, ostati zauzet.

image
Qassem Al-kaabi/Afp/
image
Ayman Henna/Afp/
image
Qassem Al-kaabi/Afp/

Situacija u Iraku toliko je pogibeljna da su čak i sukobljene milicije pokrenule vlastita pogrebna poduzeća. One plaćaju sve od transporta tijela militanata do groblja do nadgrobnih ploča.

Kako bi se odgovorilo na potražnju za grobnim mjestima, pojedine se grobnice dodatno produbljuju. Posjetitelji onima koji su pokopani na većim dubinama počast mogu odati uz pomoć velikih ljestava. Ima grobnica u koje može stati i po 50 pokojnika.

Šijitski muslimani Wadi al-Salam drže svetim mjestom jer se nalazi u blizini Alije džamije, mauzoleja u kojemu se nalazi grobnica prvog imama Alija bin Abija Taliba, četvrtog od četiri pravedna kalifa i rođaka proroka Muhameda. Groblje je treće najvažnije mjesto koje muslimanski hodočasnici posjećuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:39