POKUŠAJ PRIKRIVANJA

OVO JE NAJVEĆI SKANDAL U REŽIJI DONALDA TRUMPA! Na pomolu je najgora politička kriza u Americi za vrijeme Trumpova mandata

 
 REUTERS

Iako je do američkih predsjedničkih izbora ostalo još nešto više od godina dana, predizborna kampanja se već zahuktava. A u preši Donalda Trumpa i, čini se, najozbiljnijeg demokratskog protukandidata Joea Bidena našla se ni kriva ni dužna jadna Ukrajina, odnosno njezin novi čelnik Vladimir Zelenski.

Dakle, nakon što ga čitav mandat prati optužba da su mu Rusi pomogli da postane šef Bijele kuće, sada je Trump posegnuo za Ukrajinom kako bi diskreditirao najopasnijeg izbornog suparnika ili kako zlobno kaže Hillary Clinton - Trump opet u kampanji traži pomoć druge države.

Naime, o čemu se radi? Donald Trump je 25. srpnja nazvao ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog te zamolio (neki kažu prijetio, zahtijevao, ucjenjivao), i zauzvrat mu dao i neka “obećanja”, da pokrene istragu o poslovima Huntera Bidena, sina Joea Bidena, u Ukrajini. Mjesec dana nakon poziva, Washington je odgodio slanje 250 milijuna dolara vojne pomući Ukrajini.

Trump je Zelenskog zvao još barem sedam puta, a problem je nastao kada ga je jedan pripadnik američke tajne službe prijavio službenim kanalima za zviždače, smatrajući da je time “predsjednik ugrozio nacionalnu sigurnost”. No, Bijela kuća je tu prijavu odbila proslijediti relevatnim tijelima u Kongresu, što je posebno razbjesnilo demokrate.

Demokratski predsjednik kongresnog Odbora za obavještajne službe Adam Schiff jučer je najavio kako je Trump možda “prešao Rubikon”, davajući do znanja kako misli da je riječ o zlouporabi ovlasti koja bi mogla biti konačan povod za opoziv.

Joe Biden delivers the keynote speech at the First State Democratic Dinner at the Rollins Center in Dover, DE on March 16, 2019. The former U.S. Vice President refrained from announcing his candidacy, even-though early polls conducted in March indicate former Vice President Biden as the favorite of a large Democratic field of candidates., Image: 420133933, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA
Profimedia, SIPA USA

Trumpov odvjetnik i bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani priznao je da je i on pokušao potaknuti Ukrajince da pokrenu istragu protiv Bidenovog sina, a Schiff je rekao kako je “izdaja vlastite države jedna stvar kada ju čini dvorska luda, a sasvim druga kada ju čini čovjek koji bi htio biti kralj”.

Hunter Biden bio je član Vijeća direktora britanske energetske tvrtke Burisma holding, u vlasništvu tamošnjeg oligarha Nikolaja Zločevskog, koja se bavi istraživanjem plinskih nalazišta u Ukrajini.

Ukrajinci su (tada je na vlasti bio Petro Porošenko) Huntera zaposlili, navodno, kako bi dodatno odobrovoljili SAD i osobno Joea Bidena koji je kod predsjednika Obame bio zadužen za Ukrajinu. O njegovim aktivnostima pokrenuta je istraga, koja je u konačnici odbačena. Nakon što je izašla vijest o Trumpovom pozivu Zelenskom, ukrajincima je jako neugodno i ministar vanjskih poslova Vadim Pristajko pokušava smiriti stvar, pa kaže kako “pritisaka na Zelenskog nije bilo”.

Ukrajina se oslanja na pomoć SAD-a u svojoj tantalovskoj borbi s Rusijom. Giuliani javno govori kako je i sam Joe Biden umiješan u korupciju i ukrajinsku politiku te je baš on iznio tvrdnju da istraga protiv Huntera nikad nije započela pod pritiskom Bidena starijeg. Glavni demokratski kandidat za predsjedničku nominaciju Biden rekao je da Trumpov ukrajinski angažman nije ništa drugo nego “zloupotreba vlasti”. - Nazvati predsjednika druge države, koji ovisi o američkoj pomoći, i tražiti ga da me istražuje i spekulira krajnje je uznemirujuće - rekao je Biden.

Working visit of Ukrainian President Volodimyr Zelensky to the Lviv region. President of Ukraine Volodimyr Zelensky during a meeting devoted to the development of medical tourism in Ukraine.
August 03, 2019. Ukraine, Lviv region., Image: 462520510, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Kommersant
Profimedia, Kommersant

Trump potvrdio da je s ukrajinskim predsjednikom razgovarao o Bidenu

Američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je potvrdio da je s ukrajinskim predsjednikom telefonski razgovarao o svom političkom protivniku u američkoj predsjedničkoj utrci Joeu Bidenu i njegovu sinu.

Ako je Trump koristio svoju moć kako bi pokušao prisiliti stranog državnika da utječe na američke izbore to bi izazvalo najgoru političku krizu njegova mandata, ocjenjuje CNN dodajući da nema dokaza bilo kakvih pogrešnih postupaka Bidena ili njegova sina u Ukrajini.

Trumpov poziv Zelenskiju u središtu je medijske i političke pažnje od petka kad su mediji prenijeli da je Trump višekratno tražio ukrajinskog predsjednika da istraži je li Biden, favorit za demokratsku predsjedničku nominaciju za predstojeće američke predsjedničke izbore, zloupotrijebio svoj položaj dok je bio američki potpredsjednik.

Trump je priznao da je zvao ukrajinskog lidera, ali je naglasio kako se njihov telefonski razgovor uglavnom odnosio na čestitke. Korupcije i oca i sina Bidena dotaknuli su se samo usput, kazao.

"Razgovor se najvećim dijelom odnosio na čestitke, uz veliku korupciju, općenito korupciju, svu korupciju koja se događa i velikim dijelom činjenice da ne želimo da naši ljudi poput potpredsjednika Bidena i njegova sina pridodaju korupciji koja je već u Ukrajini", rekao je Trump.

Ako je Trump tražio Zelenskija da istražuje Bidena, to odgovara promicanju stranog upletanja u američke izbore 2020., smatraju demokrati. U tom slučaju, Kongres možda neće imati izbora nego pokrenuti postupak opoziva, kazao je u nedjelju predsjednik obavještajnog odbora Zastupničkog doma demokrat Adam Schiff.

Trump je, naime, prethodno uskratio dio vojne pomoći Ukrajini. "Ako predsjednik ograničava vojnu pomoć i u isto vrijeme pokušava pritisnuti stranog vođu da učini nešto nezakonito, da mu osigura prljavštinu protiv političkog protivnika tijekom predsjedničke kampanje, onda to može biti jedino rješenje koje odgovara zlu koje takvo ponašanje predstavlja", rekao je Schiff.

Trump je zanijekao da je išta pogrešno učinio.

Njegovi saveznici među kojima su i državni tajnik Mike Pompeo i njegov osobni odvjetnik Rudy Giuliani branili su predsjednikov poziv.

Iako su drugi zastupnici pozvali da se pokrene postupak opoziva, predsjednica Zastupničkog doma Kongresa, demokratkinja Nancy Pelosi tome se za sada opire.

Republikanci su uglavnom ostali suzdražni, a senator Mitt Romney jedan je od rijetkih koji je izrazio zabrinutost.

"Ako je predsjednik tražio ili pritisnuo predsjednika Ukrajine da istraži njegova političkog protivnika izravno ili putem osobnog odvjetnika, to bi bilo iznimno zabrinjavajuće", napisao je na Twitteru Romney, koji se 2012. borio za republikansku predsjedničku nominaciju.

Trumpov osobni odvjetnik Rudy Giuliani priznao je da je posjetio Ukrajinu "kako bi prikupio prljavštinu o Joe Bidenu", prenosi dpa. Ta izjava čini se da je u suprotnosti s njegovim ranijim tvrdnjama da nije od ukrajinskih dužnosnika tražio da istraže Bidena.

Giuliani je ustvrdio da je Bidenova obitelj godinama uzimala novac iskorištavajući dužnosti koje je obnašao, ne pružajući pri tom nikakve dokaze za svoje tvrdnje.

Dosadašnje Trumpove optužbe na račun Joea i Huntera Bidena, poput one da su tražili smjenu ukrajinskog državnog tužitelja koji je istraživao navodnu korupciju u Burismi, već su se pokazale netočnima, prenosi CNN. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:32