PLENKOVIĆ U ATENI

‘Ovo je neobična situacija gdje imamo više od 100 osoba pritvorenih u prijateljskoj zemlji kojoj šaljemo kanader‘

Što se tiče preuzimanje kaznenog postupka rekao je da su oni spremni, ali da to ovisi o grčkim vlastima

Mitsotakis i Plenković

 Aris Messinis/Afp

Grčki premijer Kiriakos Micotakis ugostio je u ponedjeljak čelnike zemalja zapadnog Balkana i država članica EU-a na večeri u Maximos Mansionu na neformalnoj raspravi o proširenju EU-a i europskoj budućnosti regije te o ruskoj agresiji na Ukrajini.

U Grčku je stigao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, kao i hrvatski premijer Andrej Plenković. Dvojica čelnika sastali su se u utorak i razgovarali o novoj vojnoj pomoći Ukrajini.

O susretu je izvijestio i Plenković na društvenim mrežama.

- Hrvatska snažno podupire Ukrajinu i ukrajinski narod koji pokazuje iznimnu hrabrost u obrani slobode i demokracije! Razgovaramo o daljnjoj političkoj, gospodarskoj, vojnoj i humanitarnoj pomoći te korištenju luka za izvoz žitarica - napisao je premijer uz fotografiju na kojoj pozira sa Zelenskim.

Nakon sastanka otkrio je kako je Zelenskom još jednom pružio potporu te naglasio da će Hrvatska pomoći po pitanju razminiravanja, prenosi N1.

“Imamo inicijativu zajedno s ukrajinskim tužiteljima, tako da ćemo i na tom području podijeliti iskustvo. Razgovarali smo i o inicijativi da se iskoriste hrvatske luke za izvoz žita, te ćemo nastaviti s političkom i vojnom pomoći. Na Vladi ćemo u ponedjeljak imati novi paket pomoći Ukrajini od oko 30 milijuna eura, a ranije smo dali 160 milijuna eura. Znači polako se približavamo toj cifri od 200 milijuna eura”, rekao je.

Nova pomoć Ukrajini

Otkrio je da se na sastanku u Ateni raspravljalo o novoj tranši potpore od milijardu i pol eura iz sredstava EU-a.

“Cijeli boravak ovdje je bio vrlo koristan i dobro da se i na ovakav način susrećemo”, dodao je.

Napomenuo je kako je već do sada iz hrvatskih luka izvezeno dosta žita, ali s novim momentima u Crnom moru tema se dodatno otvara. “Poanta je da ovo bude tranzit kroz Hrvatsku u treće zemlje”, tvrdi i napominje da je Ukrajina zahvalna na pomoći.

Kaže kako nisu spominjali predsjednika Zorana Milanovića i njegovim stavovima.

Što se tiče pritvorenih navijača kaže da oni brinu o svim hrvatskim državljanima. “Ovo je neobična situacija gdje imamo više od stotinu osoba pritvorenih u prijateljskoj zemlji kojoj danas šaljemo još jedan kanader koji će pomoći gašenju požara. Cilj ovoga posjeta je da pomognemo našim državljanima da vratimo donose s Grčkom na onu razinu koju smo i doveli. Postoji negativna reputacija po Hrvatsku u grčkoj javnosti, no pojasnili smo sve što je Hrvatska spremna učiniti da grčkom pravosuđu olakšamo ovaj postupak i da se istraga privede što prije do kraja”, rekao je.

Na pitanja dolaska šefa SOA-e u Atenu kaže kako dugo već surađuju s grčkom obavještajnom službom. “Važno je da se i na toj razini razmijene informacije i zato je on i bio danas s nama”, dodao je, prenosi N1.

Što se tiče preuzimanje kaznenog postupka rekao je da su oni spremni, ali da to ovisi o grčkim vlastima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 20:55