RASPOREĐENE SNAGE

‘Ovo je neviđeno do sada‘: Britanija zbog ogromnog broja izoliranih doktora u bolnice poslala vojsku

Britanska vlada je priopćila da je 200 pripadnika oružanih snaga stavljeno na raspolaganje Nacionalnoj zdravstvenoj službi u Londonu

Britanska vojska angažirana je kao ispomoć u zdravstvenom sustavu

 Paul Ellis/AFP

Britansko ministarstvo obrane u petak je priopćilo kako je započelo raspoređivanje vojske za potporu bolnicama, koje se suočavaju s nedostatkom osoblja i ekstremnim pritiskom zbog rekordnih brojki slučajeva covida-19 u toj zemlji.

Vlada je priopćila da je 200 pripadnika oružanih snaga stavljeno na raspolaganje za podršku Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS) u Londonu u iduća tri tjedna, prenosi Reuters.

Velika Britanija je zabilježila porast broja slučajeva koronavirusa zbog omikron varijante, a prijavila je više od 150.000 novih slučajeva svakoga dana tijekom prošlog tjedna.

Premijer Boris Johnson izjavio je da Engleska može izdržati ovaj val bez novih ograničenja zahvaljujući cijepljenju i blažoj prirodi ovog soja, no upozorio je na nekoliko izazovnih tjedana budući da je stanje s osobljem u zdravstvenom sustavu poremećeno jer velik broj ljudi mora biti u samoizolaciji.

'Nikada viđeno'

Vlada je također rasporedila oružane snage za pomoć u programima testiranja i cijepljenja na covid-19.

"Ponovno se angažiraju kako bi pomogli djelatnicima NHS-a koji rade danonoćno diljem glavnog grada, pomažući zdravstvenoj službi kroz ovo teško zimsko razdoblje, u kojem je potreba za tim najveća", izjavio je ministar zdravstva Sajid Javid.

image

Britanska vojska angažirana je kao ispomoć u zdravstvenom sustavu

Oli Scarff/AFP

Britanija je izvijestila o gotovo 150.000 smrtnih slučajeva od covida-19, a dvije godine nakon početka pandemije njezina se državna zdravstvena služba već suočila s padom morala i kadrovskom krizom čak i prije nedavnog porasta zbog omikrona, navodi se u izvješću parlamentarnih zastupnika objavljenom u četvrtak.

U izvješću se navodi kako bi kadrovska kriza mogla poremetiti napore da se skrate rekordne liste čekanja za redovno liječenje, do čega je došlo zbog covida-19.

Chaand Nagpaul, predsjedavajući Vijeća Britanske udruge liječnika, rekao je kako postoji neviđena razina odsutnosti osoblja s posla u NHS-u.

"Iako je vlada posegnula za vojskom koja pomaže u Londonu, ne zaboravimo da trenutačno imamo nacionalni problem", rekao je Nagpaul za Sky News, kako prenosi Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2022 03:39